cudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Forma: 20*30 Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę i masło w miseczce- miseczkę trzymamy na garnku z gotującą się(...)woda. Mikserem ubijamy jajka z cukrem I cukrem waniliowym- na puszystą masę. Do jajek, powoli nalewamy czekoladę , ciągle ubijając mikserem. Do masy dodajemy make I proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wkładamy brownies na 30 min do piekarnika. I gotowe. :) Podajemy z lodami
Smaki Edyty250 gr masła 5 jaj 100 gr sera cheddar 2-3 łyzki posiekanej pietruszki * 150 gr self raising maki = 150 gr zwykłej mąki I 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem w misce. Miksujemy ok 4-5 min. Dodajemy pietruszkę I ser, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyoliwy 375 g self-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 200 gr jagód *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy
Smaki Edytywięcej powiedzieć niż- uzależnienie :)......pycha.. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 50 gr ciemnej - gorzkej czekolady 50 gr mąki 2 jajka 225 g cukru 1 łyżeczka do pieczenia szczypta soli(...)migdałów Wykonanie: Rozpuszczamy masło I czekolade w miseczce postawionej na garnek z gorącą I gotującą się wodą. W drugiej misce ubijamy cukier z jajkami I proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę, ciągle ubijając. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę I masło. Ubijamy . Do ciasta dodajemy migdały, zostawiamy pare do posypania ciasta. Mieszamy łyżką. Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Edytyself raising mąki* 28 gr gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 gr drobnego cukru 175 gr masła 4 jajka *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki ubijamy razem mikserem w misce- do jednolitej półpłynnej masy. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia- wylewamy :) - pomagając sobie
Smaki Edytyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru waniliowego owoce- u mnie jabłka( 6 szt ) Wykonanie: Łączymy żółtka, make, 1/2 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Ugniatamy do połączenia składników. Dzielimy na 3 części. Trzecia część - jest troche mniejsza niz pozostałe. Zawijamy w folię I wkładamy do zamrażarki. Jedną z białych części łączymy(...)kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :) Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka. Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę rozsmarowujemy na jabłka. Wyciągamy trzecią część ciasta z zamrażarki I trzemy ją na grubych oczkach na tarce- bezpośrednio na ciasto
Smaki Edytyself-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 3 łodyżki rabarbaru *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy wzdłuż , a póżniej na centymetrowe kostki. Wkładamy do miski zasypujemy 2-3 łyżkami cukru. Odstawiamy. Kruszonka: 100 gr mąki(...)zachować zasadę 2-1-1 Mąki 2 razy więcej niż cukru I masła. Wykonanie mufinów : Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy rabarbar. Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów. Posypujemy kruszonką. Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyoczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki mamy zazwyczaj w szafkach kuchennych. Składniki : 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka wody(...)mleka + 3 łyżki 4 łyżeczki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku ) kilka kropel zapachu rumowego Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie
Malinowa KawiarenkaPrzepis dostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka(...)cukru * szklanka mąki pszennej tortowej * szklanka mąki ziemniaczanej * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne
Magiczne Życie Martydomu. Polecam zrobić bo wszystko miksujemy i pieczemy do suchego patyczka. Można polać polewą i ozdobić cukrowymi gwiazdkami. Jest pyszne! Składniki : * kostka Kasi bądź masła roślinnego * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 czubate szklanki mąki pszennej * 1 szklanka maku * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * olejek migdałowy Przygotowanie : Ucierać margarynę z cukrem(...)dodając po jednym jajku. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olejek zapachowy oraz dodać mak. Piec najlepiej w keksówce przez godzinę w 180 stopniach aż do suchego patyczka
Magiczne Życie MartyWszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie) - po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami - wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikizawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam(...)przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem Składniki: 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 2 jajka 100g cukru 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki majonezu Wykonanie: - białka oddzielić od żółtek i ubić, dodając pod koniec ubijania cukry - do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, dalej ubijając - mąkę pszenną
Smakołyki Berenikiktóre z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo w gorącym piecu, to z dnia na dzień stają bardziej miękkie. Są niesamowicie trwałe - zrobiłam podwójną porcję, po ponad tygodniu były w smaku tak świeże, jak po wyjęciu z piekarnika! A mleko(...)MLECZNE CIASTECZKA. ( cytuję za dorotus76 oraz za Mirabelkę ; ) 2 szklanki mąki ( dałam 1 szklankę ) 1/2 szklanki mleka w proszku ( dałam 1,5 szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru (dałam 1/3 ) 2 jajka 125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam) Masło ubić mikserem razem z cukrem
W kuchni Karmel-itkiświeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam(...)miksuję ze wszystkimi składnikami na gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny, które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na wygładzonym wierzchu maliny. Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki