pieczenia - 22046 przepisów (strona:285/1470)

Szarlotka z beza 153

szczypta soli skladniki na nadzienie i beze: 1,5 kg jablek 100g rodzynek 3 bialka 150g cukru pudru 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wykonanie: Przesiana make laczymy z proszkiem do pieczenia i sola, nastepnie dodajemy zoltka, posiekane maslo, cukier puder i smietane. Wyrabiamy ciasto i odkladamy je na godzine do lodowki. Po tym czasie 2/3 ciasta walkujemy i wkladamy(...)wysmarowana tortownice na dno i brzegi. Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 20 minut na zloty kolor. Obrane i pokrojone na kawalki jablka przekladamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez chwile. Dodajemy do nich 2 lyzki wody. W oryginale sa jeszcze 2 lyzki cukru, ale dla mnie jest zbyt wiele cukru w przepisie wiec nie dodalam. Rodzynki moczymy

Przysmaki Karolki
Ciasto cynamonowe 191

nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju odkrylam troche(...)jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier waniliowy okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy

Przysmaki Karolki
Ona jest niesamowita... 111

cisto dopadla i mnie. Gdy rano poszlam do sklepu rzucil mi sie w oczy rabarbar, ale pomyslam, ze go nie kupie bo i tak nie mam ochoty nic piec. Po poludniu wszsytko sie zmienilo i na sama mysl o czyms slodkim nosilo mnie po kuchni. Przypomnial mi sie ten rabarbar i jak zakleta pobieglam szybko do sklepu. Kupilam ostatnia wiazke(...)dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka i mleko, ucieramy. Nastepnie dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia

Przysmaki Karolki
Slimaki lubia deszcz 162

wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce (21 - 25 C) Dan Lepard teraz radzi wyłożyć spód kwadratowej foremki o bokach 30 cm papierem do pieczenia i wysmarować i papier i boki foremki roztopionym masłem. Nasze bułeczki będą miały wtedy charakterystyczny lekko kwadratowy kształt. Naszą stolnicę lekko posypujemy tym razem mąką i rozwałkowujemy ciasto(...)Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odkrywamy nasze bułeczki, posypujemy po wierzchu drobnym cukrem. Pieczemy na środkowej półce 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy dalsze 15-20 minut aż bułeczki nabiorą pięknego jasno brązowego koloru. W między czasie przygotowujemy syrop

Przysmaki Karolki
Spozniona WP # 49 117

oleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania sezam do posypania wykonanie: Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy na posmarowana olejem blaszke i pieczemy w temperaturze 190°C przez 1 godzine. Miekka dynie przeciskamy przez praske, a nastepnie umieszczamy na sitku na cala noc by odcisnac jak najwiecej plynu. Na drugi dzien w misce mieszamy(...)lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na 2-3 godz. Szykujemy blache do pieczenia, wykladamy ja papierem lub smarujemy olejem. Z ciasta formujemy 2 bochenki lub buleczki i ukladamy na blasze. Zostawiamy jeszcze na kolejne 60-90 minut pod przykryciem. Wyrosniety chleb

Przysmaki Karolki
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 147

choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec. Sernik pieczony z serkow homogenizowanych skladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki 0,25 k masla - stopic polewa kakaowa wykonanie: Zoltka oddzielamy od bialek(...)Delikatnie wszystko mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego. Smacznego! Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno. Przed podaniem nalezy umiescic

Przysmaki Karolki
Babeczki nie tylko na Wielkanoc 267

proszku do pieczenia 3 jajka do nadziania nutella lub konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej(...)konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° i pieczemy przez 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! Przepis zamieszczam rowniez w zwiazku z zabawa Olgi Smile "Kuchnia Wielkanocna

Przysmaki Karolki
Letnie mini tarty z malinami 185

czasie ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami papieru do pieczenia lub folii spozywczej. Ciastem wykladamy foremki do tart nasmarowane tluszczem. Ciasto nakluwamy widelcem, kladziemy na nie papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko(...)papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo 5-7 minut. Po upiecznie tarty wystudzamy. Dekorujemy malinami i wiorkami bialej czekolady. Odstawiamy do lodowki na godzine. Smacznego

Przysmaki Karolki
Tarta na niedziele 187

ciasta na wyłożenie boków. Za pomocą walka przenosimy ciasto do nasmarowanej masłem foremki, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem. Na tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka(...)konsystencje budyniu. Ściągamy z ognia. Krem rozprowadzamy na tarcie. Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy z pozostałym cukrem i posypujemy nim owoce. Tarte pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.   Przepis publikuje w ramach zabawy Wielkie Święto Żurawiny

Przysmaki Karolki
Wyjątkowy maj 171

lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego(...)inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy jajka i wanilię. Na ciasto kładziemy 3-4 łyżek masy serowej, nastepnie układamy owoce, które przykrywamy resztą masy. Tartę pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C Po upieczeniu wyciągamy ją do wystudzenia i dekorujemy owocami. Chłodzimy przed podaniem minimum 2 godziny. Uwagi : Inspiracją jest ten przepis

Przysmaki Karolki
Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane 265

suchych składników i dokładnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulki z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe. Po upieczeniu ciasteczka

Zabawa smakiem
Czekoladowe brownies 199

cudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Forma: 20*30  Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę i masło w miseczce- miseczkę trzymamy na garnku z gotującą się(...)woda. Mikserem ubijamy jajka z cukrem I cukrem waniliowym- na puszystą masę.  Do jajek, powoli nalewamy czekoladę , ciągle ubijając mikserem.  Do masy dodajemy make I proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wkładamy brownies na 30 min do piekarnika. I gotowe. :) Podajemy z lodami

Smaki Edyty
Chleb z serem i pietruszką - Cheese and herb loaf 119

250 gr masła 5 jaj 100 gr sera cheddar 2-3 łyzki posiekanej pietruszki * 150 gr self raising maki = 150 gr zwykłej mąki I 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy mikserem w misce. Miksujemy ok 4-5 min. Dodajemy pietruszkę I ser, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Jagodowe muffins-blueberry muffins 342

oliwy 375 g self-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru-caster(superfine)sugar 200 gr jagód *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania