pieczenia - 22046 przepisów (strona:287/1470)

Ciasto przekładane truskawkami w galaretce 117

Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 5 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 gotowa polewa czekoladowa ( lub domowej roboty ) Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C do zrumienienia. 2. Ciasto wyjąć z piekarnika

A Ty Smakuj Mnie
Muffiny z truskawkami 150

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka  12 dużych truskawek Sposób przygotowania: 1. Do pierwszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Wymieszać. 2. W drugiej misce połączyć mleko, olej oraz jajka. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. 4. W blaszce do muffin wyłożyć papilotki. 5. Do papilotek nałożyć ciasto(...)każdej dodać po 1 umytej i oddzielonej od szypułki truskawce. 6. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 20-25 min. ( Z powyższego przepisu powstaje 12 muffin

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto z rabarbarem i wiśniami 121

Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kg rabarbaru 1 szklanka drylowanych wiśni Sposób przygotowania 1. Rabarbar obrać i pokroić(...)nieduże kawałki. 2. Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Asfalt 127

łyżeczka sody 1 łyżka kako Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Agrest odcedzić i dodać do jabłek. 2. Na jabłka równomiernie rozsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao. 3. Wbić jajka. 4. Dodać mąkę. 5. Całość odstawić na 20 min.. Nie mieszać ! 6. Po upływie 20 min. wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną(...)tłuszczem i obsypaną kaszą manna/ bułką tartą. 7. Piec w temp. 200 st. C do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
Kruche ciasto z truskawkami 167

Składniki: 3/4 kostki twardego masła 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5kg truskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki(...)odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 6. Ciasto piec w temperaturze 180 st. C do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. 7. Ciasto wyciągnąć, odstawić do ostygnięcia. 8. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem. Należy pamiętać aby tortownica była dobrze złożona (truskawki podczas pieczenia puszczają sok i przy źle złożonej formie sok ten może wyciekać). Można

A Ty Smakuj Mnie
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 355

masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Upieczone ciasto studzimy. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu, stale miksując. Tak powstałym kremem przekładamy blaty(...)Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się na kakaową karpatkę na stronie Daktyle w Czekoladzie . Jednak jako mało doświadczona w pieczeniu tego ciasta postanowiłam skorzystać z przepisu pani Doroty z Moich Wypieków na karpatkę tradycyjną. Kakaowa będzie następna

Czerwona Porzeczka
malinowy ekler 198

jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Wlać do rękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki(...)wanilii Wszystkie składniki należy połączyć i włożyć wyrobione ciasto do lodówki na około 20 minut . Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze

na gazie
Mandarynkowe babeczki 142

pieczenia szczypta soli oraz:  sok wyciśnięty z mandarynek/ 200 ml/ 60 g żelatyny cząstki mandarynek/ do dekoracji   Wykonanie: - Owoce dokładnie umyć. -Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i skórkę startą otartą z mandarynek. -Jajka ubić z cukrem -Sok wymieszać z olejem i  jajkami ,  dodać  do mąki . -Całość delikatnie wymieszać(...)połączenia się składników.. -Gotowym ciastem napełnić  do połowy papierowe foremki umieszczone w formie muffinkowej. Piec 20 - 25 minut  w temp.170-180 st.C. -Babeczki wystudzić. -Sok z mandarynek  przecedzić przez sito. -Podgrzać doprowadzając do wrzenia,  zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do chwili,  aż żelatyna  całkowicie się rozpuści .  -Odstawić do przestygnięcia

Zakamarki mojej kuchni
Pasztet z Tuńczyka z Puszki i Pistacjami 235

pistacje i wymieszałam po raz ostatni. Masę pasztetu wylałam do keksówki wyłożonej  papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. I tu właśnie nie było żadnych danych jak piec, więc 30 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na ok. 180 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut, nie więcej. Po upieczeniu pozwoliłam mu lekko wystygnąć

Blondynka Gotuje
Puszysty sernik 8233

rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć). Masa serowa: 1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 duże budynie śmietankowe (na 3/4 litra mleka(...)proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku. Dobrze wystudzić, obsypać cukrem pudrem lub udekorować dowolnie

Praktyczna pl
CYTRYNA 164

cytryny 1 opakowanie cukru waniliwego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Powoli wlewać przestudzone roztopione masło, na koniec dodać skórkę i sok z cytryny. Gotową masą przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Piec ok. 45 minut

KUCHARNIA
W czasie deszczu dzieci... 176

Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę pod wpływem temperatury masa(...)się "rozleje" i uzyska kształt ciasteczkowy - lubimy ich nieregularność:) Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200ºC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce. Smacznego

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 220

sobie poradzić z nadmiarem :) Rozsądek podpowiadał jednak, żeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam. Czymś nowym był za to krem kasztanowy. Zawsze miałam wielką ochotę(...)dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 stopni. Ubitą pianę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać spiralnie koła o średnicy ok.  5cm. Na obrzeżach koła wycisnąć małe kleksy (o średnicy 1 cm), które będą stanowiły "obramowanie" bezowej podstawy. Wstawić do nagrzanego piekarnika

KUCHARNIA
Czas na cebulki. Tapas. 174

przełożyć do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Składniki sosu połączyć i wymieszać. Sosem zalać cebule i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny, do momentu aż będą bardzo miękkie. W trakcie pieczenia często je podlewać tworzącym się sosem. Podawać ze świeżą bagietką i dobrym winem! Smacznego! Oryginalny przepis sugeruje dodatkowo solenie, ale nie uważam(...)było to konieczne. Polecam jednak dodanie odrobiny grubo mielonego pieprzu - pasuje i smakuje wybornie! * przepis na pieczone cebule znalazłam w książce TAPAS, Inspiracje kulinarna, wyd. Elipsa

KUCHARNIA
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 196

mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.  Można także wyrabiać mikserem.  Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie równe części. Jedną rozwałkowałam na kształt koła i przełożyłam do tortownicy o średnicy 22 cm, drugą(...)solą morską, powtykać listki rozmarynu i nałożyć plasterki cebuli i oliwek. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek. Można także przekroić na pół, wysmarować oliwą, obłożyć np. mozarellą, szynką, pomidorami, bazylią, złożyć i opiekać na grillu

KUCHARNIA