pieczenia - 22046 przepisów (strona:281/1470)

PLACEK CIEMNY Z WIŚNIAMI 360

Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę i wyłożyć(...)wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez ok. 30 minut. Ja piekłam w temp. 160 *C na termoobiegu.  Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości mleka. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 308

cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce(...)ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 333

zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D  Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości, niestety niewiele zostało(...)rodzinę (troje dzieci) było zdecydowanie za mało:) Składniki: - 250g twarogu mielonego(w kostce) - 200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko

Smaczne Zdrowe
PLACEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE Z OWOCAMI 198

rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry.  Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej(...)wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść i wyłożyć na owoce. Do wyrobienia kruszonki świetnie sprawdza się hak od malaksera , ale można oczywiście użyć własnych rąk. Piec w temp.175*C ok.30-35 minut. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu. Oprószyć mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 340

jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-) Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia . W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej(...)kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki. Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego

Smaczne Zdrowe
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 151

który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki(...)każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 173

przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego , że szukając chlebów na drożdżach zależało mi na ich szybkim wykonaniu: zamieszać , do wyrastania i do pieca. Szybka alternatywa gdy kończy się chleb na zakwasie. Do zabrania się za ten chlebek przekonały mnie komentarze Wszyscy bez wyjątku bardzo go zachwalali, że super, że cudo i ta skórka(...)kolację mamy pyszniutki, świeżutki chlebuś. Mój wyszedł niziutki ale to też ma swój urok. Taki super włoski chlebek. Można zrobić także z 1,5 porcji i wydłużyć troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 267

aromatu migdałowego - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej(...)formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 211

tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h. Następnie mięso rozwijamy, wyjmujemy(...)folii i obsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym lub oliwie, dokładnie z każdej strony, tak by nam się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 178

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę(...)piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 444

piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam(...)kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut na termoobiegu. Można pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 225

sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy(...)nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ręcznikiem kuchennym, na niego nakładamy kratkę z piekarnika i całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy ręcznika kuchennego

Smaczne Zdrowe
CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 449

piekłam na 22x32cm i było wystarczająco wysokie. Składniki: - 370g mąki orkiszowej (u mnie typ750)    lub 350g mąki tortowej - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości) - 1 szklanka maślanki naturalnej - 1 mały proszek do pieczenia(...)misie miksera) i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać olej i wymieszać, nie wyrabiać, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na nim ułożyć umyte wcześniej i odszypułkowane truskawki, pokrojone na połówki, przekrojoną częścią do góry. Na to rozkruszyć schłodzoną kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C (termoobieg) ok.50 minut

Smaczne Zdrowe
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 162

drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa"   100g orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem otręby - do obsypania formy i posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią(...)mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztworem miodu i wody - 1 łyżeczka miodu na 2 łyżeczki wody - oraz posypać otrębami. Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody

Grunt to przepis!
Bułki domowe wielozbożowe 163

razem po serii różnorakich bagietek upiekłam bułki domowe wielozbożowe. Czemu wielozbożowe, gdyż wykorzystałam trzy rodzaje mąki: pszenną, żytnią i pszenną pełnoziarnistą. Już kolejny raz wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą Lubella. Ostatnio piekłam Bagietki pełnoziarniste . Bułki domowe wielozbożowe wyszły wyśmienite, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe(...)paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 6 dużych bułek: – 300 g mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania