kostki margaryny, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka śmietany, aromat migdałowy, 3,5 szkl. płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat migdałowy, płatki i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do całości, delikatnie wymieszać i natychmiast kłaść łyżką ciasteczka(...)posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 200-220 stopniach C, około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść
kolorowotorcikowoCiasteczka - stemplowane - Wczoraj z Igusią piekłyśmy ciasteczka. Już dawno, dawno temu kupiłam pewne foremki - wykrawaczki do ciasteczek. I tak sobie leżały zapomniane w szufladzie. Igusia je "odkryła" i zadecydowała - zróbmy ciasteczka mamo ! Nie wypadało odmawiać. Szukałam długo przepisu, znalazłam jeden! Jednak na przyszłość poszukam innego, bo kontury się zacierają podczas pieczenia. Mimo wszystko coś tam widać(...)CIASTECZKA - przepis Składniki: 250 g margaryny 2,5 - 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki sezamu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek. Piec 15 minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet
kolorowotorcikowoWiększość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach
kolorowotorcikowoszkl. mąki 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 jajko + 1 żółtko ew. 1-2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Miksować do chwili, aż powstaną drobne grudki. Dodać jajka, i zagnieść zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodać wodę. Ciasto zlepić w kulę(...)zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła, wylepić do i brzegi formy. Piec 15 min w 180 stopniach. Wsad owocowy: 500 g rabarbaru 1 duża gruszka 2 średnie banany 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Owoce okroić w kostkę. Dodać mąki
kolorowotorcikowołyżka mąki ziemniaczanej kilka listków siekanej bazylii czerwonej Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy. Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno. Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto rozdzielamy do 5 miseczek(...)tortownicy średnicy 26 cm pieczemy 5 placków. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach. KREM: 0,5 l mleka 2 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mlecznej margaryny 1 szkl cukru pudru Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki. Resztę gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Wlewamy na gotujące się mleko - ciągle mieszają. Budyń
kolorowotorcikowoplacek z owocami... Uwielbiałaś go ! Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś(...)wyrośnięcia. Śliwki odsączyć z soku. Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Blachę do pieczenia ( dużą, taką z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę. Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec
kolorowotorcikowobiałko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne ) - cukier kryształ - sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko ponadto: mały pędzelek papier do pieczenia Papierem do pieczenia wykładamy blachę. Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy. Cukier, na początek około 1/2 szklanki wysypujemy na talerzyk lub małą tackę. A teraz mozolną(...)pracę czas zacząć ! Każdy kwiat pokrywamy przy pomocy pędzelka białkiem. Smarujemy każdy płatek, uważając by ich nie posklejać. Posmarowany białkiem fiołek obsypujemy cukrem i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli płatki fiołków się posklejały, delikatnie je rozchylamy. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować
kolorowotorcikowoszklanki cukru 250 ml mleka 4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno do polania: 100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Oddzielić żółtka od białek. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie(...)białek - wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać. Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe. Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka. Upieczoną babkę pozostawić
kolorowotorcikowominut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM
kolorowotorcikowodziecka wierzę, że nie potrafię piec, a jedyne co mi wychodzi z ciastek idealnie to babki z piasku. Na przekór swoim myślom, w dniu "epoki lodowcowej" postanowiłam upiec tartaletki z jabłkami. W sam raz do rozgrzewającej herbaty z miodem. Składniki: 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki(...)śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki
Pasja Smakupudrem i siekamy nożem z masłem. Dodajemy żółtka, szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodowki na 1 h( ja włożyłam do zamrażalnika). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy(...)papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie przy lekko uchylonych dzwiczkach od piekarnika, suszymy bezę 20/30 minut w temp
Mia Cucina Sofietaksylitolu lub cukru - 300 g stopionego i schłodzonego masła Przygotowanie: 1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około(...)minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała. 6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha. Przepis na lukier: - cukier puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego - kremówka 1. Do pudru dodać kilka kropli olejku
Smaczne Zdrowesamo przygotowało to ciasto. To jej pierwszy i w pełni udany wypiek. :-) Piekła w blaszce o wym. 33x22cm Składniki na ciasto: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 250g miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka(...)jabłek (najlepiej winnych) Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta. Piec
Smaczne Zdrowelodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku. Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego(...)podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp. 190 stopni c przez ok.30-40 minut. Ja piekłam w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut i wyszło idealne. Było wiele głosów, że piana po dodaniu oliwy siadła
Smaczne Zdroweminut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowe