pieczenia - 22046 przepisów (strona:280/1470)

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 412

samo przygotowało to ciasto. To jej pierwszy i w pełni udany wypiek. :-) Piekła w blaszce o wym. 33x22cm Składniki na ciasto: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 250g miękkiego masła - 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej) - 1 szklanka ksylitolu( lub cukru) - 1 mały proszek do pieczenia Na masę budyniową: - 3 budynie śmietankowe(bez cukru) - 1 litr mleka(...)jabłek (najlepiej winnych)  Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.  Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka,  przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta.  Piec

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 366

lodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku.  Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego(...)podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp. 190 stopni c przez ok.30-40 minut. Ja piekłam w temp. 180 stopni C przez ok. 40 minut i wyszło idealne. Było wiele głosów, że piana po dodaniu oliwy siadła

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 159

minut.  Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec ok. 12 minut lub dłużej, do zarumienienia brzegów. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PLACEK CIEMNY Z WIŚNIAMI 367

Składniki: -3 szklanki mąki orkiszowej -3 jajka -1.5 szklanki ksylitolu -3/4 szklanki oleju -3/4 szklanki mleka -1/2 słoika powideł lub innego dżemu -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1.5 łyżeczki sody oczyszczonej -5 łyżek ciemnego kakao -słoik wydrążonych wiśni Wsypać i wlać wszystkie składniki (prócz wiśni), następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę i wyłożyć(...)wierzch wiśnie. Piec w temp. 180 *C przez ok. 30 minut. Ja piekłam w temp. 160 *C na termoobiegu.  Po ostudzeniu polać czekoladą rozpuszczoną w małej ilości mleka. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ROLADA JABŁKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 315

cynamonu(nie trzeba) Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać ksylitol i cynamon( nie trzeba), wymieszać i zaraz wyłożyć na blaszkę ( najlepiej tę z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt: -4 jajka -1/2 szkl. ksylitolu -3/4 szkl. mąki orkiszowej białej (u mnie typ700) W misce(...)ubić białka z ksylitolem, następnie dodawać po jednym żółtku. Na końcu dosypać partiami mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z przygotowanymi wcześniej owocami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.170"C ok.30 minut. Ja piekę biszkopty na specjalnym programie, ale można też piec na opcji góra-dół. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przykryć ręcznikiem , na niego wyłożyć kratkę

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 338

zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D  Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości, niestety niewiele zostało(...)rodzinę (troje dzieci) było zdecydowanie za mało:) Składniki: - 250g twarogu mielonego(w kostce) - 200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko

Smaczne Zdrowe
PLACEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE Z OWOCAMI 210

rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry.  Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej(...)wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść i wyłożyć na owoce. Do wyrobienia kruszonki świetnie sprawdza się hak od malaksera , ale można oczywiście użyć własnych rąk. Piec w temp.175*C ok.30-35 minut. Ja piekłam 30 minut na termoobiegu. Oprószyć mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z ORZECHAMI 348

jest to ciasto pieczone na mące pełnoziarnistej i ksylitolu, więc samo zdrowie. :-) Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia . W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam. Składniki : - 400g obranej marchewki - 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 jajka - 1 jabłko ok.150g - 170g ksylitolu( lub cukru trzcinowego) - 100g orzechów włoskich - 7g przyprawy korzennej(...)kefir lub maślankę i olej . Zamieszać. Dodać marchew i jabłko a na końcu wszystkie suche składniki. Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego

Smaczne Zdrowe
ROGALIKI HOKKAIDO - NA MĄCE ORKISZOWEJ Z DYNIĄ 155

który już od jakiegoś czasu czekał...I test wypadł celująco ! Rogaliki są po prostu CUDOWNE !  Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki(...)każdym kawałku nałożyć konfiturę owocową ( ja użyłam własnych powideł bez cukru oraz gęstą konfiturę wiśniową) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp.180*C ( termoobieg) do lekkiego zarumienienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ I CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA CIASTA 178

przepisy omijałam szerokim łukiem, sama się teraz dziwię dlaczego... Chyba po części dlatego , że szukając chlebów na drożdżach zależało mi na ich szybkim wykonaniu: zamieszać , do wyrastania i do pieca. Szybka alternatywa gdy kończy się chleb na zakwasie. Do zabrania się za ten chlebek przekonały mnie komentarze Wszyscy bez wyjątku bardzo go zachwalali, że super, że cudo i ta skórka(...)kolację mamy pyszniutki, świeżutki chlebuś. Mój wyszedł niziutki ale to też ma swój urok. Taki super włoski chlebek. Można zrobić także z 1,5 porcji i wydłużyć troszkę czas pieczenia. Mój ważył ok.630g. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej typ 750 ( lub dowolna inna mąka) - 150g ziaren ( u mnie siemię lniane i słonecznik) - 300ml chłodnej

Smaczne Zdrowe
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 275

aromatu migdałowego - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej(...)formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć z formy i wystudzić. Babkę możemy polukrować. W tym celu przygotowujemy

Smaczne Zdrowe
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 216

tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h. Następnie mięso rozwijamy, wyjmujemy(...)folii i obsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym lub oliwie, dokładnie z każdej strony, tak by nam się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił). Podpieczony schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie jeden był obsypany czosnkiem i rozmarynem oraz lekko ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz świeżą szałwią. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI NA MĄCE ORKISZOWEJ Z MALINAMI 181

Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Ja piekłam 20 minut. Każdą blaszkę(...)piekłam oddzielnie. Jeszcze ciepłe polukrować. W oryginale był lukier cytrynowy, niestety w mojej rodzince inny niż marcepanowy nie przejdzie... Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem. Same drożdżówki są bardzo mało słodkie. I udekorować malinami. Przechowujemy w plastikowym pojemniku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 452

piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły. Blaszkę (u mnie była duża - 37x24cm, ale zazwyczaj piekę w 33x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki (ja ugniatam(...)kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażam ich). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut na termoobiegu. Można pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 232

sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy(...)nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ręcznikiem kuchennym, na niego nakładamy kratkę z piekarnika i całość odwracamy do góry nogami. Z odwróconego ciasta zdejmujemy blaszkę z piekarnika, następnie delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Przy pomocy ręcznika kuchennego

Smaczne Zdrowe