pieczenia - 22046 przepisów (strona:273/1470)

Ciasto z słonecznikiem 234

białek. Należy robić to bardzo delikatnie aby piana nam nie upadła, najlepiej dodawać po łyżce mąki i mieszać posuwistymi ruchami góra-dół. Gotowy biszkopt przelewamy do brytfanki i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. W garnku  na piecu rozpuszczamy pół kostki margaryny z cukrem. Gdy się rozpuści  dodajemy słonecznik i mieszamy dokładnie. Gotową masę przelewamy(...)brytfanki  w której wcześniej piekliśmy biszkopt i wkładamy do nagrzanego pieca na około 20 minut tak aby słonecznik mocno się zarumienił. Gotowy placek studzimy.  W tym czasie kostkę margaryny miksujemy do uzyskania konsystencji jednolitej masy i stopniowo dodajemy  po łyżce masy krówkowej. Do gotowej masy dodajemy pokruszony  placek z słonecznikiem i dokładnie mieszamy.  Biszkopt kroimy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernikowa krówka 214

masę zostawiamy do ostygnięcia. W następnej kolejności ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do zimnej masy. Gdy jest gotowa wsypujemy do niej ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.  Sernik:  Żółtka miksujemy z cukrem(...)karmelowego tak aby powstały łatki. Wierzch sernika rysujemy fale karbowaną łopatką do dekoracji tortów (ja kupiłam taką w Kauflandzie ale podejrzewam, że dostępne są w każdym większym sklepie). Masę pieczemy 50 minut w 170 stopniach.  Do dekoracji użyłam pokrojonych orzechów włoskich wymieszanych z pozostałą masą karmelową. wyspałam go na zimny sernik. Trochę przypomina przez to  Snickersa. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
orzechowo-kawowy tort 161

cukru 1 l mleka 2 budynie śmietankowe Wykonanie: biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie  powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy, wszystko razem mieszamy, przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy 35 min. w 180 stopniach. ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)już białka będą całkiem sztywno ubite wsypujemy wiórki. Masę przelewamy do formy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Masa: gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy go. Następnie rozpuszczamy kawę  w niewielkiej ilości wody. Masło miksujemy z cukrem na biały puch, następnie na zmianę dodajemy zimny budyń i kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłecznik z budyniem 232

przemakalnego? albo ludzi, którzy są bardziej uśmiechnięci? albo po prostu czystości na ulicach? Zdecydowanie jednak wolę norweską jesień od polskiej.  Składniki: ciasto: 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru 5 łyżek śmietany 200 g masła 3 jajka Masa: 2 budynie waniliowe 0,5 l mleka 180 g cukru 1,5 kg jabłek 200 g orzechów(...)czasie jabłka obieramy i kropimy na plasterki. Ciasto dzielimy na dwie nie równe części. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę. Następnie układamy na nim okrojone jabłka. W garnku na piecu gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wylewamy go na pokrojone jabłka. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce i wysypujemy na budyń. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi Całość ciasta wkładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto śliwkowe z waniliową pianką. 219

pozostałymi składnikami. Szybko i dokładnie zagnieść. Podzielić w proporcjach 40/60, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Gdy ciasto będzie zamarznięte bierzemy blachę 30x25cm smarujemy masłem, wyKładamy papierem do pieczenie. Ścieramy na tarce na grubych oczkach większą część ciasta, rozkładamy równomiernie w blasze i delikatnie dociskamy ręką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st, przez 20 min. Odstawiamy do całkowitego(...)piana będzie gotowa, a spód zimny, równomiernie wylewamy ją na ciasto. Wsadzamy śliwki, lekko wciskając je w pianę. Ścieramy na tarce pozostałą część ciasta i posypujemy wierzch. Całość pieczemy w 190 st, przez 30 min. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta z mąki owsianej z jabłkami pod kruszonką #jedzjabłka 228

Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód nie wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy odrobiną cynamonu i cukru pudru. Smacznego

My Culinary Art
Muffinki marchewkowe 200

serka naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny do przybrania: starta marchewka Do miski wrzucamy cukier trzcinowy, jajka oraz olej i ucieramy mikserem do jednolitej piany. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny(...)delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy polewę. W misce ucieramy mikserem serek, cukier oraz sok z cytryny. Umieszczamy polewę na kwadrans w lodówce. Nakładamy na przestudzone babeczki. Z wierzchu możemy ozdobić startą marchewką. Muffinki można z powodzeniem przechowywać w lodówce i zajadać

Kolizje Smaków
Piernik marchewkowy 161

piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy   + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko(...)Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym

Kolizje Smaków
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 162

zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil ( choć niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła Ciasto(...)Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz

Kolizje Smaków
Frytki z piekarnika 263

frytki. Jednak przyrządzane w głębokim tłuszczu, nie są zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki: 5,6 ziemniaków 2 łyżki oleju Ulubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina(...)jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut (grzanie góra i dół). W między czasie możemy delikatnie przemieszać nasze frytki. Po tym czasie włączamy termoobieg, żeby się zarumieniły. Wyciągamy jak nabiorą ładnego złotego koloru (u nas to było 5 minut, przy pieczeniu z dwoma blachami). Podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Granola 176

proporcjach na jakie mamy ochotę :) Gwarantuje, że jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości(...)jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie. Morele kroimy w kostkę, wielkości mniej więcej żurawiny

Kolizje Smaków
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

temperaturze pokojowej . Zrobi się wtedy ciut miększe i wałkowanie będzie wymagało mniej siły. Plasterki pomidora będą wyglądały ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek .  W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania(...)zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 253

miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu ciasto nasączane jest aromatyzowanym syropem cukrowym, co decyduje o jego finalnej konsystencji i smaku. Ja przygotowałam syrop z dodatkiem kory cynamonu, goździków(...)ciasto: 200 g drobnego cukru 225 g masła 6 jajek 120 g mąki pszennej 175 g drobnej semoliny (o konsystencji mąki) lub kaszki manny 1 łyżka proszku do pieczenia 120 g obranych, posiekanych migdałów ( ja rozdrobniłam płatki migdałowe ) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub 2 krople aromatu waniliowego ) okrągła forma do ciasta 26 cm średnicy wysmarowana masłem Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 644

patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając sos ze spaghetti . Lasagne jest bardzo sycąca, więc wyżywi wielu zgłodniałych gości. Jeżeli znudziło Wam się pieczone mięso na świątecznym obiedzie, lub też szukacie fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna ( używam takiego(...)sosu pomidorowego. Wierzch pokryj serem mozzarella i parmezanem. Uff, gotowe! Przykryj wierzch lasagne arkuszem folii aluminiowej, tak aby nie dotykała jej wierzchu, i umieść naczynie na arkuszu papieru do pieczenia, który będzie zbierał wszystko, co ewentualnie z niej "wypłynie" w czasie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym zdejmij folię aluminiową i dopiekaj jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 211

obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz :) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne cynamonowe cudo - francuskie "uszy słonia" palmiers. Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.pl na 26 ciasteczek Składniki: 200 g smalcu(...)mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Przy pomocy szklanki lub foremek do ciasta wycinaj niewielkie ciasteczka. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15-17 minut w temperaturze 170 stopni C. Odstaw ciasteczka do ostygnięcia - jeszcze trochę stwardnieją. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem. Możesz też przełożyć je do szczelnego

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania