pieczenia - 22046 przepisów (strona:269/1470)

Tort marchewkowo - piernikowy z kremem 221

piekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i  kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo(...)piernikowy z kremem Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z polewą 212

Ciasto marchewkowe już jakiś czas  temu podbiło nasze serca, choć nie powiem,  pierwszy raz piekłam je z małą  niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy(...)ciast ! Inspirowałam się przepisem z bloga  Kwestia smaku , ale lekko go zmodyfikowałam. Ciasto marchewkowe z polewą Składniki: Ciasto 200 g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g trzcinowego cukru 75 g cukru zwykłego 150 g startej drobno marchewki 150 g ananasa 150 ml oleju rzepakowego 50 g wiórków koksowych

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie 173

zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę  2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka wiórków(...)składniki, a  w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4  wysokości  ciastem i ustawiamy na blaszce do  pieczenia . Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce,  ubieramy  w ozdobne  osłonki  i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Chleb litewski słonecznikowy 185

pieczeniem chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki.  Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa(...)przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania. Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli chleb, u mnie była to keksówka, po czym odstawiamy znowu do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tuż przed włożeniem chleba

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 283

Wielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już   babkę majonezową , więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe roladki z łososiem 352

ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Białka delikatnie mieszamy z masę szpinakową i wylewamy na papier. Wyrównujemy i pieczemy 10-12 minut, aż stężeje. Gdy placek szpinakowy jest już gotowy, wyjmujemy go z piekarnika, przykrywamy z góry papierem do pieczenia i odwracamy do góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka zdejmujemy wierzchni papier(...)czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroimy bardzo ostrym nożem

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 162

mnie już noc z tymi rosnącymi chlebami i musiałam już włożyć do piekarnika, nie mogłam już dłużej czekać. Następnym razem zostawię je do rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej chleby nam wyrosną.U mnie chleby rosły 6 - 7 godzin. Chleb delikatnie przekładamy na łopatę, szybko nacinamy ostrym nożem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Chleb studzimy

Kulinarne przygody Gatity
Bułki do hot-dogów 170

blogu  Eweliny .  Wspólnie piekłyśmy bułki do hamburgerów lub do hot-dogów. Tym razem ja skusiłam się na paluchy do hot dogów, bo bułki do hamburgerów już kiedyś piekłam. Bułki do hot-dogów Składniki Zaczyn: 340 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki drożdży instant (lub 10 g drożdży świeżych) 340 g ciepłego mleka(...)dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą  bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z owocami i kruszonką 158

odpalić piekarniki ! Uwielbiam te drożdżówki z owocami i kruszonką, bo można z nimi swobodnie kombinować, doskonale smakują z każdym dodatkiem. A jak cudnie pachnie w calutkim domu gdy się pieką ... !!! Na blogu pojawiły się też w odsłonie z  karmelizowanym rabarbarem . Serdecznie zachęcam do upieczenia :-). Drożdżówki z owocam i i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki(...)Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.  Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia na bułeczkach układamy świeże maliny. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 201

pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i  pieczemy 10-12 minut. Na 5-6 minut przed końcem pieczenia na cieście układamy plasterki pomidora i dalej pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 168

ostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ? Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta(...)czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 6 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.  Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chlebki z patelni II 151

pisałam już poprzednio, bardzo mojej rodzince przypadły one do gustu. Dzisiaj będzie wersja przygotowana na drożdżach, chyba taka wersja bardziej nam smakuje, niż ta z proszkiem do pieczenia. Z podanej poniżej proporcji   zrobiłam cztery grubsze chlebki, ale jeśli wolicie usmażyć nieco cieńsze, podzielcie ciasto na przykład na sześć lub osiem części.. Chlebki z patelni II Proporcje(...)czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy na 4 części. Każdą część ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kulkę. Kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 20- 30 minut.  Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 617

delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz 80 ml wody cukier wanilinowy 12 łyżeczek cukru 300 ml Whisky  masa 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 czekolady białe śmietan fix łyżka(...)minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim plackiem dodając do mąki proszek do pieczenia. Drugi biszkopt musi być wyższy gdyż go przetniemy na pół. Biszkopty możemy wyrównać po bokach i ściąć delikatnie

Niezły Młynek
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 319

skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę(...)Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje

Ala piecze i gotuje
Tarta z białą czekoladą i mango curd 269

minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania