naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne danie! Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)odsączonego z sosu, a na koniec wyłożyłam ser starty na tarce o grubych oczkach. Pizzę wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 - 240 stopni i piekłam około 20 minut. Nigdy nie trzymam się wyłącznie czasy pieczenia, piekę na oko, sprawdzając poziom upieczenia pizzy, patrzę na boki i podglądam spód. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecukru 4 łyżki cukru 3/4 szklanki śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 200 g truskawek WYKONANIE: CIASTO: Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy wszystko na blaszkę. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki. Na gorące ciasto układamy(...)pokrojone truskawki. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy na truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościdodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek) WYKONANIE: CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy(...)papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała. PONCZ: Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt. BITA ŚMIETANA: Rozpuszczamy żelatynę
Serce zamknięte w formie pysznościcudowny :) Typowy smak ciepłego lata. Wszystkim życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: CIASTO: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli MUS: 850 g wiśni 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki wiśniowe 1/4 szklanki wody PONCZ: 1/4 szklanki gorącej wody łyżeczka cukru łyżka soku(...)dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet
Serce zamknięte w formie pysznościwykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski(...)żółtka do mniejszej. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek). Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego
Serce zamknięte w formie pysznościczekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracji WYKONANIE: Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm. Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej(...)miski, a żółtka do mniejszej. Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek). Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy
Serce zamknięte w formie pysznościzrobienia, a przy tym cudowne w smaku. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej WYKONANIE: Piekarnik nagrzać(...)temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika
Serce zamknięte w formie pysznościjajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 świeży granat Składniki na kruszonkę: 50 g masła 0,25 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki szczypta proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Obieramy granat, wyłuskane pesteczki powinny być "w całości", tak, żeby nie wyciekał z nich sok. Część zostawiamy(...)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Posypujemy pestkami granatu i kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
Ciastkozercykiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie okrutne. Jak można wyciągnąć z pieca blachę świeżo upieczonych ciastek i nie spróbować od razu jak wyszły? Przepis, który mam dziś dla Was jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i całe szczęście nie należy(...)margarynę z jajkami oraz miodem i zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami pierniki. Jeśli korzystamy z foremek z elementami, które mogą łatwo odpaść przy przenoszeniu na blaszkę (np. rogi renifera), możemy odwrócić kolejność. Papier
CiastkozercyCytrynowe babeczki z galaretką Kiedy byłam mała ulubionym ciastem na wszystkich rodzinnych przyjęciach był cytryniak mojej mamy. Próbowałam go piec wiele razy i niestety nigdy nie wyszedł nawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze(...)pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka cytrynowa galaretka w cukrze Składniki na krem: 1 galaretka
Ciastkozercyniewielka ilość, dlatego resztę możemy przechować w lodówce i wykorzystać np. do ozdobienia mazurków. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu
Ciastkozercysiekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy. Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach. Czas, kiedy babeczki(...)piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypołówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem). Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki. Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką(...)tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyokoło 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Borówki dokładnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia na czystej ściereczce. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z pieca i przekładamy na stół. Metalową foremką wycinamy krążki (moja miała 10 cm, ciasta wystarczyło na 9 krążków czyli 3 torciki). Jeśli nie mamy foremki, możemy użyć małej miseczki do zaznaczenia(...)można też wykorzystać zwykły worek strunowy - od niedawna do kupienia w Ikei), dzięki temu ciasto nie kruszy się i nie brudzi kremu. Spód torcika przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, żeby łatwo można było obracać go sobie na stole. Na środek spodu nakładamy krem czekoladowy. Na brzegi ciasta wyciskamy krem budyniowy (dzięki temu czekolada nie będzie wyciekać na zewnątrz
Ciastkozercyłączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część wałkujemy na blat o grubości ok. 0.5 cm i przekładamy na posmarowaną masłem(...)posypaną mąką blachę, za pomocą noża formujemy formę jakiej chcemy mieć miodownik (ja wykrawałem blaty o wielkości dna tortownicy, czyli o średnicy 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 5-8 min, na złocisty kolor. Pozostałe skrawki też wypiekamy, udekorujemy nimi boki miodownika. Powtarzamy tą czynność z każdą częścią ciasta. Blaty po wyjęciu
Kuchnia Łukasza