Moich wypiekach , oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące(...)keksówkę 8x22 cm) 125 g masła 100 g ciemnej czekolady (74%) 300 g powideł śliwkowych 100 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu Masło rozpuścić. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać masę do większej miski, wymieszać z powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam... Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki(...)sztuk) 1 kg mąki pszennej 2 jajka 150 g masła 300 g cukru 250 g miodu 4 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 250 g powideł śliwkowych dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady (70%) cukrowe perełki Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej(...)jajko 100 g melasy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka (u mnie 0,5%); Kilka kropel aromatu śmietankowego; 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia. Sposób wykonania: W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Masło rozpuścić i ostudzić. W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy. Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką(...)Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników. Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej. Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Dzięki wypełnianiu
Gospodyni Miejskapieczenia wysmarować margaryną. Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Czas pieczenia może ulec zmianie z uwagi na użyty gatunek ziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się(...)minut. Ja piekłam 65 minut. Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: To co kocham
Gospodyni Miejskawykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 10 - 12 minut. Po upieczeniu ciastka ściągnąć z blachy wraz z papierem do pieczenia i pozostawić na płaskiej powierzchni do wystudzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi(...)grubo ciasto - na około 5 - 6 mm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące. Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec na dużych, płaskich blachach, jak np. te od piekarnika. Mieszanka miodu z cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być. Cukier biały można zastąpić trzcinowym
Gospodyni Miejskapozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć. Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię. Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła. Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać około 10 minut i kroić roladę w plastry. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaZiemniaki z rękawa... Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki. Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku. Pysznie przyprawione. Polecam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1/2 łyżki masła; 1 duża cebula; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku; 1 płaska łyżeczka vegety; Opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g); 1/2 łyżeczki chili; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)przełożyć do rękawa do pieczenia. Do rękawa z ziemniakami dodać 1/2 łyżki masła. Zamknąć rękaw. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę, przy czym na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby ziemniaki się przypiekły i zarumieniły. Podawać ciepłe. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ziemniaki powinny być
Gospodyni MiejskaDodatkowo: Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy; Bułka tarta do oprószenia blachy. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale miksując, dodawać powoli pozostałe składniki, tj.: mąkę wraz(...)sodą, szczyptę soli, cynamon, olej i na końcu startą marchewkę. Miksować do połączenia się składników. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest
Gospodyni Miejskaprzepadają za jego ostrym smakiem i zapachem polecam czosnek pieczony w formie pysznej zupy. Krem czosnkowa, wbrew pozorom, jest bardzo wdzięcznym daniem, z którym można eksperymentować dodając ulubione zioła, przyprawy orientalne, wszelkiego rodzaju masale, czy też pikantne mieszanki np. hot madras curry, znakomicie rozgrzewające organizm. W trakcie pieczenia trzeba uważać, żeby go nie przypalić, bo jak wiadomo(...)przypalony przechodzi paskudną metamorfozę i robi się gorzki, co zdecydowanie mogłoby zmienić smak naszej zupy na niekorzyść. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut. Składniki: 150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą, 4 główki czosnku, 2 ziemniaki, 2 szalotki, 1 litr bulionu, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej, oliwa, 2 gałązki tymianku
SzczyptaSmaQśmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka(...)pomocy rękawa cukierniczego, posypać prażonym makiem, wstawić do lodówki. Przygotowanie puree z dyni: Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut. Przechowywać w lodówce do kilku dni. Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej : http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQzaparzoną kawę, bulin, Razowy Kwas Chlebowy, łyżkę oleju, sól i pieprz. Polędwicę i cebulę przełożyć z patelni do brytfanki, polać marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-20 minut – czas pieczenia jest uzależniony od tego jak bardzo ma być wysmażone mięso. Po upieczeniu odłożyć na deskę, żeby soki się uspokoił. Do sosu(...)pieczeni dodać połamaną gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego roztopienia, ewentualnie doprawić do smaku. W między czasie ugotować pozostałe marchewki razem z ziemniakami, po ugotowaniu odciąć po kawałku marchewki do przybrania. Warzywa zmiksować na puree z dodatkiem oliwy truflowej i śmietany, dodać p osiekaną chili i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli puree będzie zbyt gęste dodać więcej
SzczyptaSmaQzimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód małą foremkę z wodą - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować ) - po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. - można również po godzinie dopiekać chleb(...)formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków jak rozkrawali pierwszy kawałek
Basia w kuchnikolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką. SKŁADNIKI: - 20 dag miodu - 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich tu ) - 1 łyżkę kakao - 10 dag cukru pudru - 1 jajko - 40 dag mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA(...)płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany) - rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki. - posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej
Basia w kuchniszklanki cukru - 15 dag palmy(użyłam kasi) - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany ukwaszonej - 1 kieliszek wódki - olej rzepakowy do pieczenia - cukier puder do obsypania - ręcznik papierowy do odsączenia SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę, dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść
Basia w kuchni