pieczenia - 22046 przepisów (strona:259/1470)

Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 211

zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód małą foremkę z wodą  - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować ) - po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce   WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem. -  można również po godzinie dopiekać chleb(...)formy Jest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak krzyża dziadków jak rozkrawali pierwszy kawałek

Basia w kuchni
Pierniczki katarzynki - domowe 156

kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką. SKŁADNIKI: - 20 dag miodu - 1 łyżeczka przypraw korzennych(pisałam o nich tu ) - 1 łyżkę kakao - 10 dag cukru pudru - 1 jajko - 40 dag mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA(...)płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany) - rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej i wykrawać foremką katarzynki. - posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej

Basia w kuchni
Chruściki babci Wandy 172

szklanki cukru - 15 dag palmy(użyłam kasi) - 3 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany ukwaszonej - 1 kieliszek wódki  - olej rzepakowy do pieczenia - cukier puder do obsypania - ręcznik papierowy do odsączenia SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier dodać śmietanę,wódkę,  dodać pokrojoną w kostkę palmę i wszystko zagnieść

Basia w kuchni
Chleb żytni na zakwasie żytnim bez drożdży 163

ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam i się nie zawiodłam. Więc polecam go dalej a ten chlebek będę piekła częściej. SKŁADNIKI : z tego przepisu otrzymamy dwa bochenki  przepis ogólny mąka żytnia chlebowa 590 g mąka chlebowa 318 g woda 672 g  sól 17 g (2 łyżeczki(...)włożymy do niego lnianą ściereczką) wkładamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia  na 60-75 minut PIECZENIE - nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy 30-40 minut  - przed pieczeniem smarujemy chleb wodą jak i po wyjęciu chleba, studzimy na kratce Chleb ten najlepiej smakuję jeżeli po wystudzeniu owiniemy go lnianą ściereczką i pozostawimy do następnego

Basia w kuchni
Ciastka owsiane z czereśnią 158

zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować -  do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować - dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia. - z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką - układać na blaszce z sporych odstępach. -  piec w temperaturze 180ºC przez około(...)minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 15 minut) - chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy (będą miękkie ), potem studzić na kratce. Smacznego zajadania

Basia w kuchni
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 155

dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami. - do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godziny co jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły - długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie(...)odpowiada. Najczęściej taki gulasz podaję z kaszą lub można po prostu zjeść z kromką chleba :)) Danie kolorowe pełne smaków i aromatu. Dynia pieczona z ziołami  w oliwie ...pycha! Smacznego

Basia w kuchni
Kasztanki 21815

coś upiec. Jednak coś słodkiego do kawy u mnie zawsze być musi. Po prostu jesteśmy łasuchami i tyle. Dla tych, co nie umieją lub nie mają ochoty na pieczenie polecam domowe kasztanki.  Składniki: 220 g herbatników typu petitki 120 g masła 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu prawdziwego 3 łyżki kakao

Ala piecze i gotuje
Torcik Rafaello 256

stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :) Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół kubka cukru pudru pół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru + płatki migdałów       Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka(...)ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia

sama złodycz
Paseczki drożdżowe z owocami 300

powietrza, wystarczy je nakłuć widelce.   Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem(...)Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min.   Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji na raz. Smacznego

Moniki Smakołyki
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 150

mąki pszennej  10 dag mielonych migdałów 3-4 łyżeczki cynamonu 6 łyżek miodu płynnego, używałam spadziowego 20 dag masła lub margaryny  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja Lukier limonkowy: 1 białko cukier puder, ok 10-12 łyżek 2 łyżeczki soku z limonki Dodatkowo: 1/2 opakowania czerwonej galaretki  Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl(...)pierników. 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, czas pieczenia ok 12-15 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu serca odstawić do wystudzenia. 2. Połowę opakowania galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce

Apetyczna babeczka
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 213

Chleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis(...)chleb, (który już jest na blogu)   pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień

Smaczne Zdrowe
Tarta z gotowego ciasta francuskiego z cukinią i oliwkami 173

bazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut do lekkiego zarumienienia. Jeżeli ciasto zbytnio wyrośnie na środku, po prostu je zgniatamy :) 2. Mozzarellę(...)śmietanę, mozzarellę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto francuskie, na wierzchu układamy pokrojone w krążki oliwki i pokrojoną w plastry cukinię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Przed podaniem odstawiamy na 5 minut do "odetchnięcia". Smacznego

My Culinary Art
RUSTYKALNE CIASTKA MAŚLANE 165

Powieje PRL-em :))  Ale jakiż smaczny to będzie powiew. Pamiętacie maślane ciastka przez maszynkę? Piekło się je chyba w każdym domu.  Na blogu jest już przepis na  Ciastka przez maszynkę mojej Mamy , a dziś zapraszam na ciastka z przepisu znalezionego w Przyjaciółce.  Pysznie kruche i cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie(...)podanej porcji wychodzi około 50 ciastek) 3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 125 g masła 125 g smalcu 2 żółtka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia op.cukru wanilinowego  Wykonanie:  Wszystkie składniki posiekać nożem, albo wyrobić przy użyciu haka w mikserze. Następnie zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce ok 1h. Po schłodzeniu rozwałkować

Walijskie Pichcenie
Pychotka 3854

łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wykładamy nim spody dwóch foremek. Formy wykładamy papierem do pieczenia aby łatwo nam było po upieczeniu wyciągnąć je w całości i nie zniszczyć bezy. Surowe ciasto w formach smarujemy cienką warstwą dżemu. 2. Biała ubijamy na sztywno, do ubitej piany(...)połowę i wykładamy ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy kroimy i posypujemy jedno z ciast to, które będzie wierzchem naszej pychotki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, czas pieczenia 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsuwamy ciasta, aby nie pokruszyć bezy. 4. Gotujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodajemy

Apetyczna babeczka
Piernik przekładany masą jogurtową 1208

Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także(...)masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek.  Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kawy naturalnej 1 opakowanie przyprawy do piernika masa 300 g masła 1 szklanka cukru pudru 300 ml jogurtu naturalnego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania