pieczenia - 22046 przepisów (strona:251/1470)

Chleb orkiszowy na drożdżach 367

prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb . Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł(...)minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość. 3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować olejem i wysypać otrębami) o wymiarach 35×10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyrośnie maksymalnie 1cm poniżej brzegu formy. Można

UgotujmyTo.pl
Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum 146

Kolejne wspólne pieczenie za nami… Po raz kolejny Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia chleba, tym razem był to tradycyjny włoski chleb z pszenicy durum (semoliny), wybrany przez Łucję , a pochodzący z bloga www.myitaliansmorgasbord.com . Zdjęcia chleba mnie zachwyciły i zabrałam się do pracy… Niestety coś po drodze poszło nie tak… Za pierwszym razem zrobiłam chleb(...)również małe cięcia na przeciwnych stronach ogonków. Wygiąć końce nie uszkadzając nacięć. Musiałam ponownie naciąć niektóre z nich po wygięciu. Chleb wsunąć do piekarnika i natychmiast wlać szklankę wrzątku. Piec z parą przez 10minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C) uważając by chleb nie zanadto się zrumienił. Wystudzić na kratce

UgotujmyTo.pl
Tarta z dynią i kozim serem 170

folii). Wyłożyć ciastem formę, docisnąć ciasto do brzegów i ponakłuwać widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika(...)upiec spód dzień wcześniej). 2. Dynię pokroić na kawałki (u mnie dynia piżmowa butternut ) Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 50 minut -do momentu aż będzie miękka. Przestudzić i odkroić skórkę. (Najlepiej upiec dynię dzień wcześniej). 3. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju

UgotujmyTo.pl
Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami 164

Wyjąć, rozwałkować (najlepiej między kawałkami folii) wykleić dokładnie foremkę i porobić widelcem dziurki w cieście. Tak wylepioną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzchu kulki do pieczenia lub suchą fasolę lub suchy groch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy(...)jajka, cynamon i imbir miksujemy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy kawałki gruszki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż wierzch nabierze złotego koloru (około 15-20 minut). Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014 Post Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 469

masła. Dusimy, co jakiś czas mieszając aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odstawiamy do wystygnięcia i odsączamy na sicie z nadmiaru płynu. 2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko i masło i zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Ciasto podzielić na dwie części. (Ciasto wyszło mi bardzo luźne i przed wałkowaniem schłodziłam(...)przyklejało się do wałka, więc rozwałkowałam je między dwoma kawałkami folii) 3. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowaną połowę ciasta wyłożyć na blachę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut aż nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. 4. Na podpieczony

UgotujmyTo.pl
Domowa bagietka pszenna 181

które specjalizują się w wypiekach i osoby je prowadzące są naprawdę specjalistami w tej dziecinie. Ja natomiast uprawiam amatorskie pieczenie… bardziej kieruję się miłością i radością z pieczenia niż specjalistyczną wiedzą..;) Lubię dodatkowo jak przepisy są proste… ze względu na ich czas przygotowania, ale też na składniki. Dlatego spodobał mi się przepis znaleziony na blogu ala-piecze.blogspot.co.uk(...)ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. 3. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować z każdej bagietkę. Uformowane bagietki przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i obsypanej mąką) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 180

stawiony na 30-45 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. Udziec jagnięcy z nogą waży około 3,5 – 4 kg. Taki udziec powinien być grillowany praktycznie przez cały czas pieczenie metodą pośrednią w średniej temperaturze. Zajmie to nawet kilka godzin i będzie zależało od wielkości udźca. Grillowanie powinno się rozpocząć w dużej temperaturze nad bezpośrednim źródle ciepła aby przypiec(...)odpowiednio powierzchnię i uzyskać ładną fakturę. Jeśli nie używamy rożna do pieczenia udźca pamiętajmy aby obracać go co kilka minut aby równomiernie przypalić jego powierzchnię. Jeśli mamy grilla z rożnem nie musimy się o to martwić. Tak czy inaczej udziec grillować na bezpośrednim ogniu około 15 minut a następnie przejść do grillowania pośredniego i zmniejszenia temperatury do średniej. Udziec

naRuszcie
Lussekatter (Oczy św. Łucji) 147

jakaś motywacja czy coś podobnego...no i akurat Małgosia zaproponowała pieczenie takich bułek w Wypiekaniu na śniadanie ..Przepis pochodzi z tej strony...tam też możecie poczytać o tradycji pieczenia takich bułeczek.. Bułeczki są pyszne...ja w sumie z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje bułeczek..ale o nich w następnych postach.. 300 ml mleka 200 g masła(...)Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Razem ze mną piekły:[ dziękuję] Iza Wiosenka Agata Kinga Łucja Aga Magdalena Kamila Marzena Joasia

Moje domowe kucharzenie
EKSTREMALNIE CZEKOLADOWY TORT Z KULKAMI RISPEE 338

dosyp do ciasta. Wymieszaj całość łyżką albo szpatułką. Przełóż masę do tortownicy i piecz około 70 minut (do tzw. suchego patyczka, choć do końca on suchy nie będzie ze względu na roztapiające się w cieście kawałki czekolady). SOS DO NASĄCZENIA CIASTA: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos.  Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim(...)odłóż, natomiast do pozostałych 2/3 dodaj 4 łyżeczki kakao i dokładnie zmiksuj. Tym kremem będziesz smarować wierzch i boki tortu. ZŁOŻENIE TORTU: Ponieważ ciasto bardzo rośnie i pęka podczas pieczenia, zetnij równo jego wierzch. Nie będzie nam potrzebny (możesz go sobie podjadać w wolnej chwili:)). Pozostałe ciasto przekrój na dwa równe blaty i ułóż na paterze lub ozdobnym talerzu

Słodko-Słony Świat Ilony
TANIE PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK, MASŁA I MLEKA, BEZ UŻYCIA MIKSERA 492

jedno popołudnie dla 4-osobowej rodziny:) Jeśli chcecie możecie podwoić ilość składników, wtedy otrzymacie solidną porcję ciasta lub po prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki (z górką) ciemnego kakao  1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżki oleju roślinnego WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno naczynia żaroodpornego lub formy  o wymiarach 17 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dna i boków niczym nie smaruj. Wszystkie składniki sypkie wsyp do miski, dodaj do nich ekstrakt, ocet i zimną wodę i dokładnie wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia lub formy

Słodko-Słony Świat Ilony
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 638

sezonie skorzystajcie ze świeżych truskawek, przez resztę roku zaś śmiało używajcie tych mrożonych, wtedy wyśmienitymi drożdżówkami z truskawkami będziecie mogli cieszyć się cały rok. Tak naprawdę systematycznie zaczęłam piec drożdżówki kiedy moje Dzieci poszły do szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych(...)przez chwilkę ciasto, uformuj wałek i pokrój na  9 równych części. Uformuj z nich okrągłe bułeczki, turlając je w dłoni. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ponieważ ciasto bardzo rośnie (mi się mieści na blasze od razu 9 bułek). Gdy bułeczki się trochę napuszą  (około 15 minut)  zrób w nich

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 373

łączy ze słodko-kwaśną żurawiną. Użyłam żurawiny świeżej, ale jak najbardziej możecie zamienić ją na mrożoną, dostepną w większych marketach albo po prostu suszoną, wybór należy do Was. Ciasto pieczone z tej porcji jest bardzo duże, potrzebna Wam bedzie więc większa keksówka:) Możecie też na początek upiec je z połowy składników, ale nie radzę, Rodzina Wam nie wybaczy:D Ciasto(...)bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch i wsadź do piekarnika. Piecz przez  około 1 godzinę i 20 minut lub krócej do tzw. suchego patyczka.  Ze względu na swoją objętość ciasto wymaga dłuższego pieczenia. POLEWA: W garnuszku zagrzej 3 łyżki śmietany kremówki, dodaj do niej połamaną na kostki czekoladę i dobrze zamieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim 159

dokładnie ciastem. Roztrzepać żółtko ze szczyptą soli i łyżką zimnej wody i posmarować nim całe ciasto, będzie dzięki temu złociste i chrupiące. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć(...)lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC. W tej temperaturze piec pierwszych 10 minut, żeby ciasto się zarumieniło. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180ºC i piec jeszcze 30 minut. Podczas pieczenia należy pamiętać, żeby nie otwierać piekarnika! Źródło: zapiekankasmakow linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Makowiec tradycyjny 205

Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle wg własnego uznania. Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować margaryną i zrobić po środku(...)długości 40 cm) zakładkę o szerokości 1 cm. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt - o rozmiarze trochę mniejszym od wielkości arkusza papieru do pieczenia. Ciasto posmarować białkiem i rozłożyć na nim równomiernie po połowie masy (fot.1) . Zwinąć w rulon, taka by złączenie wyszło nam pod spodem (fot.2) . Ciasto przykryć papierem tak aby zakładka była

Świat Ciasta
Wielkanocny baranek 121

świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Formę na baranka rozłożyć i obie jej połówki dokładnie(...)przez sitko) mąką (fot.1) . Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2) . Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki. Wychodzą pyszne :) Po upieczeniu ostrożnie rozłożyć foremkę. Ostrym nożem ściąć ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania