inni (tacy, jak ja :-), znajdują dla pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki miodu lub innego syropu kilka kropli aromatu do ciast (użyłam 1 łyżeczkę kokosowego syropu(...)łyżki wiórków kokosowych ok. 8 łyżek mleka lub soku owocowego 1 jajko 4 łyżki oleju WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy i formujemy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 stopniach. A Wy co robicie z miąższu z sokowirówki
Zofianaziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki od piekarnika i pozostawiamy
Zdrowie na języku :Pmagnez, żelazo, chrom, antyoksydanty. 4. Są owoce - pyszne i świeże malinki i jagódki prosto z krzaczka Tylko piec i zajadać :D Składniki (na standardową tortownicę): - 2,5 szklanki mąki - 2 jajka - 3 średnie dojrzałe banany - płaska łyżeczka sody - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 czubate łyżki kakao - 0,5 szklanki ksylitolu - 300 ml mleka - pół szklanki oleju rzepakowego - owoce(...)konsystencji. Tortownicę wyłożyć papierem, wylać ciasto i na wierzchu ułożyć owoce. Piec w nagrzanym piekarniku w 180* 1h 15 minut. I gotowe. Przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto faktycznie się już upiekło i nie jest w środku płynne. Używając innej formy (większej bądź mniejszej) czas pieczenia może ulec zmianie
Zdrowie na języku :Psię, że bakalie oprószone mąką nie opadają na dno ciasta! :) Keks Składniki: 25 dag mąki 25 dag margaryny 25 dag cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu skórka z cytryny mieszanka keksowa - ciasto będzie bardziej kolorowe wszelkie bakalie w ilości dowolnej :) Przygotowanie: Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym(...)całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Wymieszać całość łyżką. Masę przełożyć do mocno natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia - keksówki. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Nie zaglądać! Niech się spokojnie piecze:) Po wystudzeniu można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale wtedy jest baaaardzo słodki :) Smacznego
Lawendowe Niebonadal ubijać. Stopniowo po jednym dodawać żółtka i całość utrzeć na gładką masę. Łyżką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Przelać na formę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach. Składniki placek kokosowy: 4 białka 20 dag kokosu 20 dag cukru Przygotowanie: Z 4 białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać(...)będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką. Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;) Składniki masa ananasowa: 4 żółtka 1 łyżka cukru 1 duży budyń śmietankowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła puszka ananasów Przygotowanie: Wykonanie tej masy nie należy do najprostszych, ale w smaku jest pyszna!! Odlać sok z ananasów i dolać do niego
Lawendowe Niebomasę.Dodaję na przemian po łyżce cukru i mąki ciągle miksując. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam sylikonową podkładką ( w ubiegłym roku piekłam na papierze do pieczenia, ale ciasteczka ciężko było z niego ściągać). Gotową masę nabieram łyżką, wykładam na matę i rozprowadzam aby powstało kółko. Równocześnie nakładam dwa ciasteczka. Piekę około
Magiczna kuchnia Dariitwardej, greckiej fety 2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Wlewamy mleko, mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą zagniatamy jednolite ciasto. Fetę kroimy(...)jeszcze raz wyrabiamy (można podsypać mąką). Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 2-3 cm, który dzielimy na 8 kwadratów. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C bez termoobiegu (lub 200°C z termoobiegiem) na ok. 12-15 minut. Podajemy od razu – jeszcze ciepłe. Przepis jest
Poezja smakuciasto jeszcze nie raz! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 6 jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: syrop z ananasa (zalewa z puszki) 3 łyżki cukru kryształu 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa(...)obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru. 2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm. 3.Większość soku z ananasów
Kuchnia domowa Animieszamy całość, dzielimy na 4 części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy : 250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone, garść rodzynek i kilka pokrojonych(...)chlebka wyszło male co nieco słodkiego. Zaczyn otrzymałam w szklanym naczyniu, mieszałam drewniana łyżką :) Jeśli nie znajdziemy chętnych do upieczenia swojego chlebka, to należy samemu wykorzystać całość. Czy piekł ktoś z Was takie ciasto i czy wiecie jak robi się starter ? Bo chętnie upiekłabym taki ponowne
Proste PotrawySuszone morela kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cedratu. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolita pasę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka mieszając masę na niskich obrotach miksera. Dodajemy 1/2 mąki cały czas mieszając. Wlewamy mleko i wsypujemy pozostałą część(...)mąki. Mieszamy na kremowa masę. Dorzucamy wcześniej przygotowane bakalie i mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170' C na 75 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE polewy: W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kawałki białej czekolady i roztapiamy mieszając trzepaczką. Wstawiamy do gotowania na małym
kulinarnyJacytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta: Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm. Farsz rozkładamy(...)powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
kulinarnyJasoli cukier puder ( do posypania) PRZYGOTOWANIE: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy. Banany kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek i cukier miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Następnie dolewamy rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy pokrojone banany i znów mieszamy. Dosypujemy(...)końcu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z masą czekoladową. Najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. I wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 65 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJaprzekładamy do miski i odstawiamy, aby przestygło. Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, ciasto dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i proszku do pieczenia. Całość miksujemy jeszcze przez ok 2 min. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto(...)wstawiamy do pieczenia na 30 min. Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Pozostałe 400 ml mleka zagotowujemy w garnku
kulinarnyJaBardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane(...)łyżeczka majonezu 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (blachę zostawiamy na zewnątrz). Pokrojoną dynię wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę oliwy, imbir, pieprz i sól i mieszamy ręką, by wszystkie kawałki poryć oliwą i przyprawami
W kuchni wieczoremposypanym mąką blacie i przełożyć na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i obciążyć np. fasolą, w przeciwnym razie brzegi ciasta mogą odkleić się od papieru i opaść podczas wstępnego pieczenia. Można też zamiast papieru wysmarować blachę masłem. Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni. W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć na patelni chorizo z cebulą. Wymieszać w miseczce jajka(...)parmezan, doprawić solę i pieprzem. Wyjąć ciasto. Wypełnić ciasto chorizo z cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, na wierzchu położyć cukienię, posolić ją i polać delikatnie oliwą z oliwą. Piec kolejne 30 - 40 minut na górnej półce piekarnika w temperaturze 190 stopni. Farsz powinien się zarumienić i lekko urosnąć
W kuchni wieczorem