przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu oraz gałki muszkatołowej Sos toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić od białek(...)masy jajecznej i dobrze wymieszać. Kolejno dodać papkę dyniowo-pomarańczową, skórkę, przyprawy, wmieszać pomału ubite białka. Przygotować formę (26 cm): natłuścić tylko boki, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Przelać masę i piec w 175 stopniach przez 45 min. Sos toffi: Cukier z wodą i masłem gotować około 5 min., aż trochę zgęstnieje. Wtedy dolać kremówkę, wymieszać
Kraina Miodem Płynącajajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżka Bułeczki: Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać, by dynia się nie spaliła) Ostudzić i zmiksować na gładką masę (będzie to pełna szklanka). Do miski przesiać mąkę i zrobić(...)wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min. Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej. Bułeczki przykryć ściereczką do napuszenia na ok 25-30 min. Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec w temperaturze
Kraina Miodem Płynącapierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku. W te Święta również będzie pieścił moje podniebienie- jest tak smaczny! :) Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 5-7 dni wcześniej i odłożyć zawinięty w folię(...)tylko od Święta! Piernik : * mąka żytnia 720- 3 szklanki * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * miód- szklanka * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * kakao- 1 łyżka (opcjonalnie- dla 'głębszego' koloru) * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 200 g * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * olej- 1 łyżka Piernik: Piekarnik
Kraina Miodem Płynącaciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce
Ala piecze i gotujelepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak jeszcze ciepłych... to czysty obłęd, cuuudowny, jakże zdrowy (bez cukru) - marcepan... bajeczny. Choć na zimno też im nic nie brakuje, to smak ciepłych jest czymś(...)przyklejam folię spożywczą i na niej rozwałkowuję ciasto, na koniec folię zwijam, wyrzucam i mam czysty blat). Foremkami wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapełnioną blaszkę wkładam jeszcze do lodówki na kilka minut, by ciasto stężało. W tym czasie przygotowuję drugą blaszkę z ciachami. Gdy ta druga blaszka jest już zapełniona, wkładam
Smaczne Zdrowepoprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;) Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miękkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g ciemnej czekolady, Wykonanie; Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy(...)odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy na sam koniec już ostudzoną. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok.50 minut
Anioły w kuchnibardzo, ale to bardzo aromatyczny. Do tego banalny w przygotowaniu. Spokojnie można obejść się bez robota. U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje. Składniki (24 cm / 18 cm): 350 g / 175 g suszonych(...)łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao
Sto kolorów kuchniUwielbiam jej smak, pewnie dlatego, że bardzo lubię marcepan, a on właśnie dominuje w tym cieście. Jakoś dotychczas jednak, zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie. W tym roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen. Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć w ściereczkę, aby spokojnie(...)piekarnika nagrzanego do 180 o C na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 o C i piec kolejne 40 minut (do zrumienienia). Wystudzone ciasto smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy obficie cukrem pudrem. Zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę i odkładamy do leżakowania i "nabierania mocy
Walijskie Pichceniemilk 50 g jogurtu / 50 g yogurt 1 łyżeczka pieprzu / 1 teaspoon papper 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy dodatki, które dodamy do muffinek. Ser kozi kroimy w kostkę (najlepiej, żeby nie był kremowy). Pistacje (pozbywamy się łupin) siekamy drobno. Oliwki możemy(...)pokroić lub wrzucić w całości. Potem przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, pieprz, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy dodatki i mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba
Projekty ze smakiemupieczeniu! Jeśli więc szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały. Przepis z Alletiders Kogebog . Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne. Orzeszki z pieprzem Składniki: (na 85-90 sztuk) 125 g miękkiego masła 125 g cukru(...)Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Dziś pierwsza część dwudniowego, wielkiego sprzątania. Już wcześniej poczyniłam przygotowania w tym kierunku, ale wiadomo - na zapas się posprzątać nie da... Ale mam plan, bardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej i jest ze mna do dzis. Zapach tej panierki,roznoszacy sie w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam. Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego 1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki(...)posiekanej zieklonej pietruszki Skladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow. Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny. Skladniki na spod biszkoptowy: 200 g drobnego cukru 4 jajka 9 lyzek oleju np.rzepakowegp 200 g maki gryczanej 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem: 375 soku z czarnego bzu 100 g drobnego cukru 1 op.budyniu waniliowego 1 op.zelatyny w proszku lub w listkach 400 g smietany kremowki Ozdoba gory(...)mnie jezynowy) Wykonanie: °Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wysmienicie.Zreszta spobujcie sami. Skladniki na blache ( 39x26) : 3 szklanki maki pszennej 200 g miekkiego masla 3/4 szklanki cukru pudru 200 g serka homogenizowanego czystego 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cukru waniliowego (wlasnej produkcji) szczypta soli 6 jablek (najlepiej szara reneta) nadzienie do jablek: garsc orzechow wloskich,garsc suszonej zurawiny,60 g marcepanu,cynamon Wykonanie: Suche skladniki(...)pomocy specjalnego nozyka..Kazda polowke jablka opruszyc cynamonem i wypelnic lyzeczka posiekanych orzechow z zurawina i zalepic kawalkiem marcepana. Ciasto podzielic na dwie czesci.Pierwsza czesc rozwalkowac na papierze do pieczenia,wielkosc dopasowujac do dna blaszki. Ulozyc ciasto z papierem na blaszce i rozlozyc przygotowane jablka macepanem do dolu. Rozwalkowac druga czesc ciasta,rowniez na papierze do pieczenia.Rozwalkowane ciasto razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kokosowym,dodac sol,pieprz,cukier i posiekane ziola. Polowki dyni wypelnic przygotowanym farszem .Ustawic w naczyniu do zapiekania ,podlac sosem,dolozyc rozmaryn . Piec w temperaturze 200°C przez 45 minut - bez termoobiegu. (Gdy dysponujemy wieksza dynia czas pieczenia wydluzyc do 1 godziny.Po pol godzinie pieczenia przykryc folia )10 minut przed koncem posypac startym serem.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik bedzie mial dobrze sciete boki,a srodek pozostanie lekko drzacy.Studzic stopniowo,najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,potem na kratce. Ten sposob pieczenia sprawia,ze sernik podczas pieczenia nie rosnie,nie peka i jest idealnie rowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!