pieczonymi frytkami - no dobra, frytki powinny być smażone, ale ja wolę nie dodawać do nich zbędnego oleju, jak dla mnie lepsze są bez niego :) Obiad eM się spodobał - to fajna odskocznia od typowych w naszym domu, włoskich smaków, więc nic dziwnego :) To kto ma ochotę? :) Składniki : 140 g mąki łyżka miodu 150 ml piwa jeżynowego/malinowego łyżeczka proszku do pieczenia(...)dorsza olej rzepakowy do smażenia frytki proste - karbowane są fajne, ale proste zdrowsze z wiadomych przyczyn - można zastąpić świeżymi ziemniakami Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie nalewamy piwo i miód i całość mieszamy. Piekarnik nagrzewamy, wrzucamy pokrojone w paski ziemniaki, albo wcześniej przygotowane frytki. Ja zazwyczaj korzystam z kupnych - dobrej jakości. Pieczemy
Słodkie Przyjemnościminutę miksowania. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch miejscach ubite białka, tworząc koła z niezgrabnym wzorkiem ( jeżeli wolicie mieć jedno koło, czas pieczenia się wydłuży) Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130`C i pieczemy kolejne 40 minut. Następnie
Słodkie Przyjemnościczekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g cukru pudru +50 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Obie mąki wsypujemy do miski, przesiewamy i mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce ucieramy miękkie masło razem z żółtkami. Następnie do masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian(...)koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około 30-40 minut do lodówki przed wycinaniem ciasteczek. W zależności od tego co przygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy. Jeżeli robicie: cienkie ciasteczka(...)czas to około 7-9 minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minut blat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą) blat na mazurka - około 15 minut Temperatura piekarnika powinna się wahać od 180`C (ciasteczka, mazurek) do 220`C (blat pod sernik
Słodkie PrzyjemnościŚmiało, częstujcie się :) Składniki : 150 g cukru 6 małych jaj (m) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu cynamonowego 4 łodygi rabarbaru + 2 łyżki cukru 1 banan 2 pasterki ananasa (najlepiej świeżego) dodatkowo : 100 g masła 40 g cukru 140 g mąki Sposób przygotowania(...)jaja, dodajemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę - dodajemy ekstrakt cynamonowy i olej, lekko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą i ziemniaczaną dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy a następnie dosypujemy do ubitych jaj. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy rabarbar, pokrojonego banana i ananasa. Przygotowujemy kruszonkę - mieszamy
Słodkie Przyjemnościmiejscach ubite białka, starając się stworzyć koła. Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130`C i pieczemy około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100`C i pieczemy kolejne 60 minut. Następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc. Zimną śmietankę przelewamy do zimnego, najlepiej szklanego naczynia, dodajemy(...)wrzucamy miękkie lody i lekko je mieszamy. Do lodów nakładamy 3 łyżki ubitej śmietanki i lekko łączymy, stopniowo dodając resztę śmietanki. Gotowe blaty lekko zdejmujemy z papieru do pieczenia. Wkładamy do formy wyłożonej folią spożywczą pierwszy blat, następnie przekładamy połowę masy lodowej, nakładamy na nią połowę owoców i przykrywamy drugim blatem. Wierzch bezy smarujemy dokładnie resztą lodów, zawijamy
Słodkie Przyjemnościoprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. Dynie obieramy i kroimy(...)miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy beze na przygotowaną tarte. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia. W tym czasie obieramy jabłka(...)mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrówne części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Tak samo pieczemy pozostałe dwie części. Masa budyniowa W trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania
Czerwona PorzeczkaPierwszy karnawałowy hit w Małej Cukierence to rurki z waniliowym kremem. Delikatne, z chrupkim ciastem przypominjącym ciasto francuskie, które ładnie pachnie podczas pieczenia śmietaną i masłem. Krem waniliowy prawie jak crème pâtissière, dlatego zamiast cukru waniliowego można użyć 2 lasek wanilii. Krem radzę gotować w rondelku z grubym dnem, żeby go nie przypalić, a ciasto proszę nawijać(...)posmarować masłem i ciasto nawinąć na foremki, ale tak, by ciasto nachodziło na siebie (gdzieś do połowy już nawiniętego paska). 6. Nawinięte rurki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu
Mała Cukierenkazapasy. Ciasto jest bardzo proste, ciekawie wygląda i świetnie smakuje. Piekłam je już kilka razy, robi się je szybko ale równie szybko znika. składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) oraz(...)jabłek średniej wielkości 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Składniki przygotować wcześniej aby były w temeraturze pokojowej. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki (42x25). Jabłka obrać pokroić na połówki
Monia miesza i gotujekrokantu z orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką .Wstawić do lodówki by stężała ser zmiksować z mąką i śmietaną,cały czas miksując dodawać po jednym jajku,tylko(...)lączenia składników masę serową wylać na przygotowany spód,wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 15 minut w 175`C,następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 75-90 minut.Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki.Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł sie na pewno dłuzej.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,środek może pozostać lekko drżący
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Drożdżowe pierogi z przepisu od Lawendowego Domu przygotowałam na Boże Narodzenie. Miałam ochotę na pieczone, koniecznie drożdżowe i rumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto(...)mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz 300 g kiszonej kapusty 100 g pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz, sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier
Moja smaczna kuchniamasła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować(...)ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm. Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury
Mix smakukminkiem i wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego lub fali do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby mięso było bardziej przypieczone ok. 20 min przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Piec w temp. 190 stopni ok. 1 h 20 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze na ok 10 min. Z powstałego wywaru można przygotować
Mix smaku