pieczenia - 22046 przepisów (strona:239/1470)

Kawowo - czekoladowe muffinki 210

Lubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne!   Składniki:   1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka,  3/4 szklanki maślanki,  1/2 szklanki kakao,  3/4 szklanki gorącej kawy,  szklanka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej,  1/2 laski wanilii,  3 łyżki oleju rzepakowego. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodać cukier. Miksując na niskich obrotach dodawać po jednym jajku, następnie dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie

Z miłości do słodkości
Placek ze śliwkami kalifornijskimi 616

doskonały substytut kakao i czekolady. -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia +powidła śliwkowe Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Obydwie mąki wymieszać z karob i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przelać na prostokatną blaszkę. Upiec kontrolując od czasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba . Upiec kontrolując piekarnik. Krem 1 szklanka cukru 2 jaja 1,5 kostki masła 1,5 szklanki mleka + 2 łyżki mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru kieliszek wódki Jaja utrzeć z cukrem na puszystą

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik nowojorski 339

tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wystawały poza formę. Tortownicę z zewnątrz owijamy dokładnie folią aluminiową, minimum dwa razy. Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej, dlatego musimy dokładnie zabezpieczyć go przed dostaniem się wody do środka.  Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy, dociskamy, wyrównujemy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Masa serowa(...)serowej. Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik nowojorski po upieczeniu powinien być płaski jak stół. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Jak już wspominałam, sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Gotujemy więc wodę w czajniku. Formę z sernikiem (owiniętą z zewnątrz folią aluminiową) umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy gorącą wodę do połowy

Smakowity Blog Kulinarny
Boże Narodzenie 449

powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka i pierniczki 600

półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki

Ala piecze i gotuje
Pełnoziarniste pieguski z czekoladą i orzechami 162

Moje dzieciaki uwielbiają ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli(...)Dodaj jajko a następnie łyżeczkę wody i ponownie ubić. Stopniowo dosypywać sypkie składniki a na końcu posiekaną czekoladę. Mokra łyżeczka nabierać porcje ciasta i wykładać na wyłożona papierem do pieczenia blachę zachowując odległość między ciastkami gdyż będą rosły w trakcie pieczenia. Orzechy drobno posiekać. Posypać nimi ciasteczka i lekko docisnąć dłonią. Piec w 190 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
Ciasto czekoladowo - bananowe 121

łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej,  mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy(...)kominem, i babka wyszła troszkę za niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z  masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Piegusek 320

moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki  pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki  cukru 4 jajka 25 dag (kostka)  margaryny lub masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub  migdałowy) Sposób(...)wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą  mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać  mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni w formie z kominem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec zawijany 150

Jeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :) Przepis znalazłam Tutaj Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle 3 szklanki mąki pszennej   45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych 1 i ½ łyżki oleju 180 ml letniego mleka 150 g margaryny lub masła. 6 żółtek 6 białek 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli(...)cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 1 łyżka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiej margaryny Dodatkowo: lukier trochę maku do dekoracji pergamin/papier do pieczenia olej Sposób wykonania ciasta drożdżowego: Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem  i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.  Rozpuścić masło lub margarynę

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1090

części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić(...)nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 1/2 szklanki oleju Dodatkowo:  Około

Na słodko lub wytrawnie
Rurki z kremem 143

Już dawno ich nie piekłam, chyba ostatnio ponad rok temu. Są przepyszne i wymagają dużej uwagi podczas pieczenia. Ja na chwilę zostawiłam piekarnik ( tak mi się wydawało) i  jak wróciłam to jedną blachę rurek trzeba było wyrzucić do kosza tak się mocno przypiekły.  Podam  przepis na ok. 80 rurek . Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek(...)tłuszczem foremki zaczynając od boku o mniejszej średnicy a kończąc na szerszym. Gdy ciasto będzie nawinięte na foremki,  każdą obtoczyć w cukrze dociskając lekko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, piec 12 – 15 minut, do momentu aż się lekko zarumienią. Przygotować krem: Do śmietany dodać

Na słodko lub wytrawnie
Sernik marmurkowy 175

Uwielbia go moja siostra, więc często go robię. Nawet już nie pamiętam skąd wzięłam przepis. To był mój pierwszy pieczony sernik. Szukając jakiegoś przepisu w sam raz na debiut w pieczeniu serników trafiłam na sernik marmurkowy i od razu wiedziałam, że będzie mi smakował. Nie pomyliłam się, jeden z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam, naprawdę warto go upiec :-) Składniki(...)dokładnie wymieszać. Do wyłożonej ciastem tortownicy wlewać na przemian jasną i ciemną masę serową. Gotowy sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150 stopni C. Gdy minie czas pieczenia należy wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika, sernik powinien tak jeszcze po leżakować w  piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec

Na słodko lub wytrawnie
Polski chleb na zakwasie 126

godziny. Długość wyrastania zależy od tego czy dodaliśmy do tego drożdże i w jakiej ilości. Jeżeli dodaliśmy drożdże to będzie ok. 1 godziny wyrastania. Na dnie piekarnika podczas pieczenia umieścić  naczynie z wodą(...)Wyrośnięte ciasto naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 260 stopni C a następnie obniżyć temperaturę do 230 stopni C  i piec jeszcze 20 – 25 minut. W połowie pieczenia obrócić bochenek aby zarówno na górze jak i na dole był brązowy. Upieczony wyjąc i wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt z jabłkami 79

Witam serdecznie po przerwie. Moja nieobecność spowodowana była wyjazdem wakacyjnym, ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wrócić do domu. Dzisiaj zaległy przepis, ciasto piekłam przed samym wyjazdem i nie zdążyłam zamieścić na blogu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wspaniały delikatny biszkopt z jabłkami .. polecam :-) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1   szklanka cukru 5 łyżek oleju 5 jajek 5 jabłek Kilka kropel olejku waniliowego Tłuszcz do smarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej do wysypania posmarowanej tłuszczem tortownicy Cukier

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką 140

części w proporcjach ok. 60 % na spód i 40 % na wierzch. Obydwie części zawinąć w folię i zamrozić minimum 2- 3 godziny, można tez włożyć do lodówki w przeddzień pieczenia. Średnią blachę o wymiarach  33 x 20 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.  Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce jako spód ciasta. Leciutko docisnąć. Wstawić(...)nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni aż do chwili aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do wystudzenia. Przygotować budyniową piankę: Składniki: 5 białek 2 opakowania budyniu karmelowego bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły cukier) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 1/2 szklanki oleju Dodatkowo:  Około 500 g brzoskwiń

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania