wzrokowe jak i co najważniejsze smakowe :) Składniki: Ciasto marchewkowe: 2/3 szkl. cukru 300 g marchwi 200 g zmielonych migdałów 4 jajka 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 1 i 1/2 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego 5 łyżek cukru 2 łyżki masła Ponadto : 500 g truskawek Sposób przygotowania: Marchew obrac(...)zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Białka ubic z solą , wsypując 6 łyżek cukru. Żółtka utrzec z resztą cukru. Dodac marchew i pianę. Migdały wymieszac z mąką , proszkiem do pieczenia. Dodac do ciasta. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem. Ciasto wlac do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C . Masa
Słodkości i nie tylkoprzed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 400 g mąki pszennej 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 3 jajka łyżeczka przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki cynamonu, 1/4 łyżeczkę ziela angielskiego(...)miodem sparzyc mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki. Dodac jajka, sodę oraz przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części. Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia. Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C. Odstawic do wystygnięcia. Krem: Zagotowac mleko , wsypac kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut
Słodkości i nie tylkołyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ulubiony aromat ( użyłam pomarańczowy) Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlej olej i wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Natłusc i przełóż masę. Piecz do 30 minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj
Słodkości i nie tylkoszkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego(...)temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej równe kuleczki. Ułóż je na deseczce i odstaw na noc do lodówki. Nastepnego dnia kulki oblej polewa czekoladową ( klik
Słodkości i nie tylkoTortownica wymiary: średnica 26 cm Czas pieczenia: ok. 1 godz. Składniki: 20 dag masła 2 jajka, sól 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany(...)lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż śliwki ( mozna podsypac bułką tarta , żeby nie zwilgotniało) Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C. Posyp cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylko: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody rum Masa cappuccino: 1/2 szkl. mleka 2 szkl. mleka w proszku 2/3 szkl. cukru 350 g masła(...)łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich Sposób przygotowania: Ciasto : Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa cappuccino: Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem
Słodkości i nie tylkokremowa chmurka pozostawiając niezwykły smak gruszki. Polecam wszystkim smakoszom łakoci :) Sporo pracy i cierpliwości wymaga , ale naprawdę warto :) Tortownica wymiary średnica 22 cm Temp. pieczenia 175 st. Czas pieczenia ok. 20 minut Składniki : 2/3 szkl. zmielonych migdałów 1 łyżka grubo posiekanych migdałów 1/2 szkl. cukru pudru + 1 łyżka 2 i 1/2 łyżki mąki 3 jajka(...)mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ser podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru pudru i podgrzewamy do powstania gładkiej
Słodkości i nie tylkowyłożyć papierem do pieczenia i piec ok, 20- 23 min. w temp. 180 C. Na 3 placek rozłożyć masę orzechową i piec nieco dłużej w 180 C. ( długość pieczenia zależy w dużej mierze od piekarnika i trzeba bardzo pilnować , aby nie przegapić momentu wyjęcia placka z pieca , gdyż grozi to przypaleniem masy orzechowej - gdy ciasto nabierzee pięknej złocistej
Słodkości i nie tylkopyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :) Temp. pieczenia 195 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut /źródło : czasopismo dla kobiet/ Składniki: 30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant ) 300 ml mleka 4 szklanki mąki łyżeczka(...)kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły. Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki. Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut. Rada: Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg torebki foliowej , wkładamy do niej lukier i wyciskamy :) Smacznego
Słodkości i nie tylkopropozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak. Bardzo polecam wypróbować. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : ok. 25 minut źródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta(...)jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce
Słodkości i nie tylkosmakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne. Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta : Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku(...)Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się
Słodkości i nie tylkopieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5 lyzki cynamonu Przygotowujemy wczesniej produkty do ciasta Na stolnice przesiewamy make, cukier puder i dodajemy proszek do pieczenia Mieszamy to razem Dodajemy posiekana margaryne i lekko ugniatamy Robimy taki jakby wulkan z masy i wbijamy w srodek jajka dalej ugniata az bedzie gladka konsystecja Teraz(...)wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniapieczenia - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy(...)widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier a na to wysypać groch wtedy na 100 % ciasto nie urośnie) i pieczemy przez 30 minut w 180 C. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego mleka ciągle mieszając oraz sok z cytryny
Zainspirowana w kuchni- 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki(...)Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka, olejek, proszek do pieczenia oraz kaszę. Mieszamy, wykładamy na ciasto i pieczemy w 175 C przez około 45 minut. Masa orzechowa: orzechy zalewamy taką ilością gorącego mleka, aby powstała gęsta papka. Studzimy. Masło
Zainspirowana w kuchniziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 45 minut, jeszcze ciepły wyjmujemy, odwijamy z papieru do pieczenia i studzimy na kratce. Chlebek w smaku jest naprawdę przepyszny - pełen ziaren, zbity i wilgotny w środku(...)słodko. Na pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :) Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami
sama złodycz