pieczenia - 22046 przepisów (strona:224/1470)

Pomarańczowe paluszki 642

kawałku, uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami 418

zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki(...)tylko na spód blachy,bez brzegów). Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia. Placki możemy upiec dzień wcześniej.  Krem grysikowy; z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę . Do reszty

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka z kremem karpatkowym 362

lodówce. Wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami serduszka. W połowie serduszek wykroić mniejsze serduszka. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu. Margarynę utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny krem i ucierać. Na całym serduszku rozsmarować warstwę

Ala piecze i gotuje
Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi 353

tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku  z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 st około 60 min. Ciasto wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4-5 dni w chłodne miejsce

Ala piecze i gotuje
Kokosanki 440

Przy pieczeniu ciasteczek i pierniczków zawsze zostają mi białka. Ja się tym za bardzo nie martwię bo zawsze jest okazja. żeby upiec kokosanki. A, że kokos uwielbiam to  kokosanki po upieczeniu szybko znikają. Dostałam paczkę z produktami Kresto i BackMit do przetestowania. Do kokosanek użyłam oczywiście kokosu Kresto. Składniki: 4 białka 250 g kokosu Kresto 200 g cukru(...)Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać masę łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem układać łyżeczką kopczyki. Piec w 170 st około 12-15 min do lekkiego zrumienienia

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2817

dłuższego boku. Na dłuższym boku rozłożyć pasek farszu i zwinąć. Posmarować roztopionym masłem i posypać makiem. Pokroić na 5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około

Ala piecze i gotuje
Francuskie paluszki 182

żółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry

Ala piecze i gotuje
Trzy bit 559

zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na kruchym cieście 1708

ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę(...)schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha

Ala piecze i gotuje
Bułeczki z nadzieniem 201

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu obok siebie w odstępach i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 405

ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień kiedy placki z dodatkiem miodu zmiękną. Krem na kaszy manny jest pyszny, delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta(...)posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.  Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 198

schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 235

szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia

Ala piecze i gotuje
Owsiane babeczki z żurawiną 172

cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W rondelu rozpuszczamy masło z miodem, studzimy. Do misy robota wsypujemy sypkie składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia(...)ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier? Odpowiedź znajdziecie w tym wpisie. Babeczki są najlepsze kiedy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-dyniowa krajanka 198

formy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową. Składniki(...)cynamonu • 1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej • 1 łyżka mąki ryżowej   Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić. Na wierzch: • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany • 2 łyżki cukru • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania