pieczenia - 22046 przepisów (strona:215/1470)

Zebra 169

świetnie piecze i gotuje i to dzięki niej zafascynowałam się kuchnią. Prosty przepis na "zebrę" zapadł mi wtedy w pamięć i wykorzystuję go do dziś. Potrzebujemy: - 5 jajek - 1.5 szklanki cukru - torebka cukru waniliowego - 1 szklanka oleju słonecznikowego - 1 szklanka wody (z kranu, ale może być również woda gazowana) - 2.5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski a następnie dodajemy cukry. Miksujemy. Do masy dolewamy olej i mieszamy do momentu aż sładniki się połaczą. Dodajemy wodę i ponownie miksujemy. Dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ucieramy. Gdy masa będzie już gładka, rozlewamy ją w równych częsciach do dwóch misek.  Do jednej z nich dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. W międzyczasie nastawiamy piekarnik

W mojej holenderskiej kuchni
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 176

sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać  dwie łyżki mąki, oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia to wszystko połączyć za pomocą miksera w jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie  ale  już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować   blenderem , następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu  do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą

RAROSSA
FALE DUNAJU 120

Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do  pieczenia i wymieszać ciągle ubijając,  stopniowo dodawac mleko oraz olej. Gdy masa się połączą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia

RAROSSA
CIASTO Z MALINAMI 225

przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić(...)sztywną pianę z białek. Do piany dodawać, stopniowo cukier, żółtka cały czas ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce  przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce.  Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PIERNIK 182

szklanka cukru       3 jajka 2 szklanki mąki         1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 szklanki mleka      2 łyżki śmietany 18%  3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków(...)dodać proszek dopieczenia. Do mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować  przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi

RAROSSA
ZEBRA 157

pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i po woli wlewać pozostałe zmiksowane  składnikami. Miksować około 3 minuty aż ciasto zrobi się gładkie i puszyste. Ciasto podzielić na dwie równe części(...)jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, łyżką nakładać jasne ciasto następnie ciemne i tak  do wyczerpania ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180 C rrarossa@gmail.com

RAROSSA
BABKA 187

SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier Łyżka kwaśnej śmietany 4-5 łyżek cukru pudru parę kropel ulubionego aromatu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem(...)puszystą masę  Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować,  następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną  pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około

RAROSSA
Bułeczki oliwkowe z pietruszką 175

wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem możemy posmarować  zbełtanym jajkiem albo oliwą.  Czas pieczenia: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 15-25 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy. (czas pieczenia zależy również od twojego piekarnika miej to na uwadze :) piekarnik, piekarnikowi nie równy. Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto owsiane 149

łyżek mleka (użyłam migdałowego ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia woda przyprawy: cynamon Przygotowanie:        Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto(...)się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już chrupkie z wierzchu i lekko brązowe. Po upieczeniu przyozdabiamy je plastrami banana. Radzę go zjeść prędko

Weganizm infantylny
Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny 164

pozbawiamy skorupki (chyba że mamy już gotowce) i mieszamy je z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami migdałowymi. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe i ponownie mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być lepkie(...)cytrynowy i ostatni raz wszystko mieszamy.      Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łyżką wykładamy masę na blachę wysmarowaną olejem lub na papier bądź folię do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-15 minut.      Orzechy laskowe. Cytryna. Pan posyłający komplementy. Nowe buty. Jasna pościel. Chwila obecna. I uczucie pozornego przemijania

Weganizm infantylny
Jagodowe babeczki 154

budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szklanki  mleka migdałowego lub innego roślinnego szczypta soli Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą składniki suche, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, siemię lniane, sodę. W blenderze lub mikserze miksujemy umyte jagody z wodą. Jeśli nasz mikser jest duży i potrzebuje więcej składników, wtedy podwajamy lub potrajamy porcję, pamiętając(...)będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy w foremkach (najlepiej nieprzywierających, abyśmy nie musieli smarować ich tłuszczem) i pieczemy ok. 30 minut. W trakcie pieczenia się babeczek, przygotowujemy budyń. Z 1/2 szklanki mleka zostawiamy ok. 1/8 szklanki (1/4 połowy), resztę zagotowujemy. W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń (20g budyniu to połowa przeciętnego

Weganizm infantylny
Ciasto z białek 368

białek:) Ciasto: 10 białek(jak nie masz tyle to jedno jajko, dwa białka) 1,5 szklanki cukry 3/4 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklaki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu lub spirytusu Bita Śmietana: 30% śmietanę kremówkę (dużą) pół szklanki cukru(...)pudru 1 śmietan fix Dodatki: 3 galaretki truskawkowe świeże truskawki Białka ubij ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wiórki kokosowe na to mąkę i proszek do pieczenia. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Czas Pieczenia: Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni

Niezły Młynek
Babka piaskowo - cytrynowa 269

szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 skórka starta z cytryny sok z 2 cytryn Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę i sok z cytryny nadal ucierając. W oddzielnej misie(...)ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Do utartej masy dodajemy ubite białka. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy. Czas pieczenia: 30 minut dół, następnie 25 minut góra i dół w temperaturze 200 C. Sprawdzamy wykałaczką jeżeli ciasto nie przywiera wyciągamy :) Smacznego

Niezły Młynek
Angielski tort tęczowy - idealny na Dzień Dziecka 203

spożywczy Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym i ciągle miksując dodawałam powoli po jednym jajku. Cały czas miksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko. Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części(...)każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam. Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy 20 cm i piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu blaty wykładałam do góry dnem na papier do pieczenia do wystudzenia. Gdy blaty się studziły przygotowałam krem: 4 szklanki mleka zagotowałam, a resztę mleka wymieszałam z żółtkami, mąką

Kulinarny Pamiętnik
Budyniowiec z konfiturą 165

Składniki Biszkopt - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru(...)masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w 170 o C. Wystudzić i przekroić na pół. Przygotować bitą śmietanę – śmietankę ubić

Świat Smaku

Proponowane wyszukiwania