Dziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się(...)udaje. Pamiętajmy tylko, żeby do chleba dodawać aktywny zakwas, to znaczy taki, który był dokarmiony 12 godzin wcześniej. To bardzo istotny element przy pieczeniu chleba na zakwasie, Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Składniki I etapu: 100 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu w ramach wspólnego pieczenia razem z innymi bloggerami piekłam wiejski chleb francuski na zakwasie . Bardzo nam przypadł do gustu, więc postanowiłam go upiec po raz kolejny, ale tym razem lekko zmodyfikowany. Dziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki(...)pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody 1 łyżka soli 7 - 8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę zaczyn j. w. Wykonanie: W przeddzień pieczenia składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej do fermentowania. Następnego dnia zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta, oprócz soli
Kulinarne przygody GatitySchyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można(...)Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Kulinarne przygody Gatityproszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie
Ala piecze i gotujeDeveley 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka syropu klonowego Jajka ubić (w całości), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek(...)wysokości). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta [ lekko zamieszałam wykałaczką] . Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone
Moje domowe kucharzeniebyło..przegapiłam licznik wyświetleń, który na chwilę obecną wskazuje już 3005203..dziękuję bardzo i zapraszam ponownie..Wczoraj było Światowy dzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie(...)jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej
Moje domowe kucharzenieoddzielamy od żółtek. Ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy żółtka i ubijamy krótką chwilę. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów, za pomocą foremki lub np. kieliszka wycinamy kółeczka, w lekkich odległościach od siebie. Krem: 500 ml mleka 160 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 250 ml mleka zagotowujemy
Made By Mom And Sonprzygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche składniki z mokrymi, by zachować puszystość. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika(...)około 25 minut. W czasie kiedy biszkopt się piecze przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki średniej wielkości i wkładamy do garnka. Dodajemy cynamon, cukier, masło oraz wodę. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Zdejmujemy wówczas garnek z ognia. Dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Przyszła kolej na budyń
Kolizje SmakówMiksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy po łyżce białego(...)cukru, miksując po każdym dodaniu. Białka dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką, aby piana nie opadła. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy, gdzie dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Na brzegu wcisnąć połówki fig skórką do dołu. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec 50-60 minut
Czerwień i błękitgłównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :) Bazowałam na przepisie Doroty. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju(...)łyżki kakao Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170 Normal
Delicious Titbitschwilę, a potem szybko zagniatam ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste- formuje kulę Kulę ciasta wkładam do lodówki (można na dobę) a kiedy się schłodzi, natłuszczam brytfannę do pieczenia lub wykładam papierem do pieczenia Przygotowuję foremki, wałek i słomkę do napojów do wycinania dziurek (jeśli ciasteczka mają być na choinkę). Ciasto rozwałkowuję na grubość(...)wycinam ciasteczka, dziurkuję Układam na blasze w niewielkich odstępach Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jeśli starczy nam czasu to ozdobić lukrem :) mnie już nie starczyło
Proste Potrawycukru 10 dag kokosu 1 szklanka suchego maku (nie mielonego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia Piec na brytfance o wymiarach 24 x 37 cm, w piekarniku o temp. 160 -180 stopni
Proste Potrawymięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić Mięso posolić i polać oliwą i piec- ja piekłam w prodiżu około(...)jeśli mięso będzie miękkie, a warzywa ciut twarde to chyba nie przeszkodzi nam to w konsumpcji :) Jest to danie jednogarnkowe, które przyrządzimy szybko i bez zbytniego wysiłku. Ja piekłam je w prodiżu
Proste Potrawyudało :) Składniki na ciasto: 6 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 3-5 łyżki stołowe kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 1/3 szkl. oleju mleko - jeśli ciasto byłoby zbyt gęste Składniki na masę: 2 budynie ( śmietankowy, malinowy bądź waniliowy ) mleko 800 ml. żelatyna 3 płaskie łyżeczki(...)Robimy to delikatnie. Do blaszki 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 35-40 minut. Po upieczeniu, ciasto delikatnie wyjmuję z blachy ( przewracając je "do góry nogami") na ściereczkę, ściągam papier do pieczenia i zawijam w rulon ciasto przy pomocy ściereczki. Robię to uważnie bo ciasto może popękać. Takie
Proste Potrawydodatki- u mnie : ananasy, pomidory suszone w oleju, rukola, żółty ser, keczup, koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Mieszankę przygotowałam według przepisu na torebce ( są dwie wersje- uproszczona i oryginalna). Ja piekłam według oryginalnej. Po czasie kiedy ciasto "leżakowało" w lodówce rozwałkowałam je na wielkość mojej blaszki , układając dodatki podzieliłam ją na dwie części Jedną połowę posmarowałam mieszanką keczupu i koncentratu pomidorowego(...)części posmarowanej keczupem ułożyłam kostki ananasa, przykryłam je rukolą, a na drugiej pokrojone pomidory, rukolą przykryłam dopiero po podpieczeniu (chciałam przekonać się jak rukola zachowa się podczas pieczenia ) Ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 min. Całkowity czas pieczenia wynosił 20 min.., 5 min. przed końcem pieczenia położyłam na pomidorach rukolę
Proste Potrawy