pieczenia - 22046 przepisów (strona:206/1470)

Sernik złota rosa 286

cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj  PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki(...)dodać cukier, zmiksować składniki.  Wylać masę na ciasto, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być.  Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.  BEZA  Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru.  Zapiec. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 230

roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek Przygotowanie: W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast). Następnie wmieszaj(...)Zbierz skrawki rozwałkuj i z nich także wytnij kółka. Powinno ich wyjść około 20. Połóż 6 kółek (lub więcej ale tak by siebie nie dotykały) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyłóż na każde łyżeczkę nadzienia, pozostawiając brzeg do zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko

karmelowy
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 179

pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, tym którzy chcieliby a się boją (myślą, że się nie uda) szczególnie. Ten zakwas zawsze wychodzi, zawsze super pracuje. Zapach pieczonego na nim pieczywa jest po prostu nieziemski, cuuudowny. Ten aromat uzależnia. :-) I etap, otrzymanie tzw.bazy: - ok.45g (1 bardzo kopiasta łyżka) mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - ok.75g (ml) wody Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka wsypuję(...)wody . Dokładnie mieszam, zakrywam naczynie ręcznikiem z gumką recepturką i odstawiam do następnego dnia. Dzień szósty: Nasz zakwas jest już gotowy. W tym dniu możemy już przystąpić do pieczenia chleba. Zakwas jest bardzo młody, ale na takim właśnie najszybciej wyrasta chleb. Czym dłużej będzie leżał w lodówce tym czas wyrastania chleba będzie się troszkę wydłużał. Na takim młodym zakwasie

Smaczne Zdrowe
Pierniczki 147

proszku do pieczenia.   Przygotowanie:  Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód(...)Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem

Aga w kuchni
Rolada kokosowa 154

Składniki: biszkopt: 50 g margaryny 4 łyżki kakao 2/3 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem:  400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja(...)gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajmy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez

Aga w kuchni
Kruche babeczki 162

jest rewelacyjna. Nie wymaga natłuszczania przed pieczeniem, babeczki bardzo łatwo się wyciąga, nie uszkadzając ich przy tym. Ważna zaletą tej foremki jest to, że można jej używać do pieczenia w piekarniku oraz mikrofalówce, zamrażania, a także mycia w zmywarce. Po pieczeniu wystarczy przemyć ją wilgotną gąbeczką i foremka wygląda jak nowa. Postanowiłam w niej upiec kruche babeczki(...)być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę i wkładamy do foliowej torebki. Umieszczamy w zamrażarce na 30 minut, Następnie wylepiamy foremkę silikonową z otworami w kształcie serduszek ciastem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Muffinki serduszka 155

formy nie ma potrzeby natłuszczać, muffiny bardzo łatwo się wyciąga po upieczeniu. Składniki: 1/2 margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka, do posypania: cukier puder, dekoracja: czekoladowe serduszka. Przygotowanie:   Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka(...)wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Murzynek 145

rozpuszczenia, dolewamy mleko i wsypujemy kakao, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy na bok do ostudzenia. 2. Białka ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach ubijamy dalej, dolewamy ostudzoną masę, zostawiając trochę w rondelku, żeby było na polewę. Miksujemy. 3. Taką masę przelewamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 min w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu i jak tam trochę ostygnie polewamy resztą polewy i posypujemy wiórkami kokosowymi

Aga w kuchni
Ciastka ze skórką pomarańczową 154

kandyzowanej skórki pomarańczowej, 80 g czekoladowej posypki. Przygotowanie:      W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy(...)folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Popękane czekoladowe ciasteczka 149

olejek waniliowy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy powoli roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Takie czekoladowe ciasto wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez godzinę w lodówce lub przez 15 minut w zamrażarce. Następnie formujemy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach

Aga w kuchni
Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami 135

,   2 marchewki, powidła śliwkowe, cukier puder. Przygotowanie:       Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy ciasteczkami bez powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście

Aga w kuchni
Pierniczki- czerwone serca 154

czerwony barwnik spożywczy. Przygotowanie:       Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód(...)Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką

Aga w kuchni
Mikołaje - pierniczki 128

spożywczy, pisak niebieski i czerwony jadalny. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód(...)Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serca. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Końcówki serduszek malujemy czerwonym lukrem. Gdy wyschnie robimy białym kremem dekoracyjnym pompony

Aga w kuchni
Migdałowe ciasteczka z żurawiną 131

soli, kilka kropelek aromatu migdałowego, 1 jajko, 1 żółtko, 2 garście suszonej żurawiny,  1 garść płatków migdałowych.  Przygotowanie:     Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło i ucieramy, na konsystencję 'suchego piasku'. Następnie dodajemy jajko, żółtko, aromat migdałowy, żurawinę i płatki migdałowe- zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do woreczka foliowego(...)wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Sernik z rosą 153

uzyskania lepkiej kulki. Następnie przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy(...)minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut

Aga w kuchni