pieczenia - 22046 przepisów (strona:197/1470)

Mleczne ciasteczka 145

mnie pomarańczowy) 150g masła  3/4 szkl cukru 2 jajka 125 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, aromat. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem, później wyrobić rękami na jednolitą masę. Dodac posiekaną czekoladę i połączyć z masą. Z tak powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego(...)delikatnie spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstęp bo rosną ! ) Piec w 180st. C 10-15 min, a najlepiej je obserwować kiedy będą już gotowe. Smacznego ! :) źródło : wielkie żarcie

charlotte gotuje
Marchewkowiec 137

trzeba marchewkę odcisnąć). Mąkę oraz olej utrzeć mikserem, dodawać kolejno po 1 jajku. Ucierać do czasu, aż masa zbieleje. Do masy dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon(...)marchewkę. Wymieszać dokładnie mikserem. Dodać bakalie i wszystko razem połączyć. Blaszkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać masę. Piec 60 min w nagrzanym do 180st.C piekarniku. (jeśli zacznie nam się przypalać, najlepiej jest wtedy przykryć papierem do pieczenia lub p.śniadaniowym). Źródło : pasjabelki Smacznego

charlotte gotuje
Puchate bułeczki 106

posypania lub starty żółty ser Przygotowanie: Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie przesiawamy do miski mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, olej i wszystko dokładnie zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie jednolite i będzie odstawało od ręki. Miskę(...)ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 45min) Po tym czasie uformować 8 bułeczek i układać w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok 15min, aby trochę podrosły. W tym czasie nagrzewamy też piekarnik do 210st.C. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki żółtkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami lub żółtym serem. Pieczemy

charlotte gotuje
Ciasteczka z galaretką i orzechami 127

orzechy lub migdały Przygotowanie: Przygotowujemy galaretkę : Galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą.  Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy(...)mniejszą - tą będziemy wycinali w środku oczka i wycinamy taką samą ilość ciastek pełnych i taką samą ilość ciastek z dziurką w środku.  Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pełne ciasteczka, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem i układamy na nie ciasteczko z otworem. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy posiekanymi orzechami.  Pieczemy  ciastka

charlotte gotuje
Rolada szpinakowa 156

serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :) Składniki: 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz dodatkowo : serek almette szynka drobiowa lub łosoś Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy szpinak, czosnek pokrojony bardzo drobno oraz sól i pieprz(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Wylewamy całość na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190st C przez 15 min. Z upieczonego placka odrywamy papier do pieczenia i studzimy. Przestygnięte szpinakowe ciasto smarujemy serkiem almette, następnie na niego układamy szynkę drobiową pokrojoną w drobną kostkę / cienkie plasterki lub łososia

charlotte gotuje
Ciastka z żurawiną i orzechami 209

Przepis ze strony gotujemy.pl Skladniki : 15 dag masła 1 szkl mąki 2/3 szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl suszonej żurawiny 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich szczypta soli kilka kropli ulubionego aromatu do ciast opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa Przygotowanie : Masło ucieramy na puszystą masę razem(...)następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka. Pieczemy

charlotte gotuje
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 854

soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać(...)formy wlać ciasto. Piec w  170st C. ok. 50 min do suchego patyczka.  Biszkopt od razu po upieczeniu  wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości  60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części. Poncz:  Wodę zagotowujemy razem

charlotte gotuje
WYTRAWNE MUFFINKI WEGETARIAŃSKIE. 418

czosnkiem tak, aby pozbawić ich w całości płynu. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  W miscie mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Osobno miksuję jajka, dodając cienką strużką olej i mleko. Porcjami wsypuję sypką mieszankę, mieszając jedynie do połączenia się składników. Następnie dodaję pieczarki, ser i paprykę oraz posiekaną(...)natkę pietruszki. Z papieru do pieczenia wykrawam kwadraty tak, aby po włożeniu do foremki na muffiny powstały nam dość wysokie papilotki. Nakładam do nich porcje ciasta, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka na kruchym cieście. 177

wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie. Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy. W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier(...)cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut. Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr wody, następnie przelewam wodę

Serce zamknięte w formie pyszności
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 218

można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do przestudzonej masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka(...)sztywną pianę i za pomocą drucianej trzepaczki delikatnie łączymy z masą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Biszkopt 389

pokojową, wtedy łatwiej je ubić) dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki winianu sodu. Ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby mieć je w dość dużej misce, bo po wymieszaniu spieniają się i kilkukrotnie zwiększają swoją objętość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe 145

łyżeczka śmietany 1 łyżeczka skórki pomarańczowej   1 łyżka kakao   Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 4800

pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek 2 szklanki startej marchewki Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy

Ciastkozercy
Jak zrobić kolorowe posypki z cukru 4218

tylko kolorowy cukier. Całe szczęście cukrowe posypki można zrobić samemu. Potrzebne będą: woreczek strunowy (z zapięciem z jednej strony), barwnik spożywczy w żelu lub płynie, papier lub pergamin do pieczenia, wałek do ciasta. Do woreczka strunowego wsypujemy cukier i dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo - zawsze można dołożyć jeśli kolor nie będzie wystarczająco intensywny). Ugniatamy(...)przez chwilę tak, żeby zafarbować cały cukier. Kolorowy cukier przekładamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy łyżką, nożem lub wałkiem, żeby uzyskać cienką warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 10 min. Ważne, żeby temperatura nie była wyższa, ponieważ cukier zacznie się topić. Wyciągamy z pieca. Im bardziej ciekły barwnik, tym bardziej zbrylony będzie cukier po podgrzaniu. Łamiemy

Ciastkozercy
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 224

wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG  . Składniki: - 100g mąki kukurydzianej - 100g mąki ryżowej - 80g mąki z nasion amarantusa - 250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego(...)lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować je w kilku wariantach: - naturalne - obtoczone w amarantusie - obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusie U nas wszystkie wersje cieszą się takim samym powodzeniem. Zapełnioną blaszkę proponuję wstawić

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania