jabłkowy i wino. Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej(...)nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego. Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową. Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło się zbytnio z wierzchu. Nie należy przesadzać z ilością czosnku, aby czosnek nie zdominował smak dania. Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni Miejskabiałej czekolady; 1 łyżka mleka; Wiórki kokosowe. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta(...)Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą
Gospodyni Miejskaoddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier(...)pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej
Gospodyni Miejskajajo; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując. Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskaoddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier(...)pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje
Gospodyni Miejskabędącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły. Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk(...)Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur. Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas pieczenia przekształcić się w szczeliny. Podawać z żurkiem np. z tego przepisu i sosem czosnkowym
Gospodyni Miejskapopieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości(...)kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia. Źródło przepisu: Obados na obiados
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem. W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulą, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi(...)lepiej się prezentuje, ale jest mniej aksamitny w smaku. Ja zamiast stosować groch/fasolę/kulki ceramiczne, do obciążania ciasta używam pustej tortownicy. Kładę ją na ciasto wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika. Quiche można przed włożeniem do piekarnika posypać po wierzchu świeżo startą gałka muszkatałową. Źródło przepisu: Moja mała kuchnia
Gospodyni Miejskaoddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać(...)bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Margarynę
Gospodyni Miejskaminuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut (patrz uwagi do przepisu, punkt(...)zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwag i do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant
Gospodyni Miejskamasy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka(...)cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę
Gospodyni Miejskałyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej. Sposób przygotowania: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić. Wystudzić. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny, a z połowy wycisnąć sok. Jaja ubić wraz z cukrem mikserem na puszystą masę(...)masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie, stale miksując na wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskawysmarowania formy na babkę. Bułka tarta do obsypania formy na babkę. Sposób przygotowania: Mak zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu. Miękką margarynę wraz(...)obrotach, dodawać powoli po jednym jajku, sok wycisnięty z pomarańczy (1/2 szklanki), skórkę otatą z pomarańczy (1 łyżka), mak z mlekiem i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskazimnego piekarnika i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg). Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Wystudzony chleb delikatnie skropić wodą i przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić(...)czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry). Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami
Gospodyni Miejskajaja; 1 łyżka cynamonu. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć margarynę, dodać cukier, zalać mlekiem i zagotować dość często mieszając. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wystudzoną margarynę z mlekiem i cukrem przelać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać(...)najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła). Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kroić na kawałki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach
Gospodyni Miejska