bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce
Świat Ciastapokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki. Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy(...)kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4) . Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem
Świat Ciastakwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4) . Gdy już wyłożymy ciasteczkami całą blaszkę, posmarować każde z nich resztą rozmąconego jajka, aby podczas pieczenia przybrały ładny, rumiany kolor(...)Piec około 15-20 min. w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. Jak już będą chłodne posypać cukrem pudrem
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 5 jajek sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 75 g cukru pudru 2 opakowania Śmietan-Fix 400 g truskawek 50 g wiórków kokosowych Dodatkowo: kilka truskawek w całości kokosowe kulki (np. Rafaello) łyżka(...)mało słodka. Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2) . Piec około 15 minut w temp. 180ºC. Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć
Świat Ciastaucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już
Świat Ciastaśmietany 3 kg jabłek szara reneta 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę(...)wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić 2/3 ciasta (fot.1) i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Wszystkie jabłka obrać i pozbawić ich gniazd nasiennych. Owoce zostawić w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Za pomocą malaksera lub tarki
Świat Ciastamisce, a żółtka dodajemy do tłuszczu. Następnie miksując żółtka z margaryną, dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie już jednolita, wsypujemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy. 2. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście
Gotuj Z Muzykąwiórków kokosowych 50 g posiekanych orzechów włoskich 3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszki po 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki(...)przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć
upichciccukru - 50 g zimnego masła - 1 duże jajko - ok. 100 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania(...)razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Ostrą szklanką wycinamy kółka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy resztą ubitego jajka. Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor. Cenne uwagi! * Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki: - mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko
Ostra na Słodkoskórka otarta z cytryny Do nasączenia: ( nie wolno pomijac! ) - sok cytrynowy – ok. 125 ml – cukier puder – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy. Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich(...)mieszamy. Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem. Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy. Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając
Ostra na SłodkoSkładniki: Biszkopt: ( tortownica 22 cm ) - jajko – 4 szt – cukier drobny – 3/4 szklanki – mąka pszenna – 1 szklanka – kakao – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Masa śmietankowa : - śmietana 30 % – 500 ml – olejek do ciast śmietankowy – 1 szt – śmietan fix – 2 szt – cukier puder(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ). Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy. Mąką przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypujemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia na spodzie + boki posmarowane masłem. Pieczemy 30 minut
Ostra na Słodkokurczaka. Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki. UWAGA! Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki. Całość delikatnie nacieramy(...)olejem. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ). Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony. Gotowe
Ostra na Słodkowanilinowy – 1 op – śmietana 36 % – 125 ml – żelatyna – 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Rolada : Rozgrzewamy piekarnik do 220C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę. Ubijamy pianę z białek. Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Natychmiast wylewamy ciasto na papier(...)pieczenia. Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach. Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami. Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ). Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę. Po wyjęciu kroimy na plasterki. Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden
Ostra na Słodkowanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! I robi się błyskawicznie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody MASA: - ser biały dwukrotnie mielony – 200 g - kokos – 4 łyżki - rabarbar – 200 g - cukier puder – 6 łyżek - laska wanilii – 1 szt DODATKOWO(...)pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy
Ostra na Słodkozastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: jajka – 4 szt cukier – 4 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 2 łyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki(...)BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku … a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180 C KREM: Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło
Ostra na Słodko