budyń o smaku waniliowym 100 g miękkiego masła 350 ml mleka 50 g cukru kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Ugotować budyń(...)Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1) . Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste okienka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2) . Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem
Świat Ciastamleczne czekolady biała czekolada do dekoracji Petitit fours - to nic innego jak przepyszna krajanka z dodatkiem marcepanu i dżemu owocowego, oblana mleczną czekoladą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Opcjonalnie dla poprawy(...)koloru można dodać odrobinę żółtego barwnika, ale nie koniecznie. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1) i piec około 15 minut w temp. 200ºC. Gdy ciasto wystygnie pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości. Pierwszy pasek wyłożyć surowym marcepanem, delikatnie dociskając go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować dżemem wymieszanym dokładnie z wiśniówką
Świat Ciastaziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić ją. Gdy ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (fot.1) . Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne(...)wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto długo zachowuje świeżość, a umieszczone w nim bakalie nigdy nie opadają w trakcie pieczenia. Wypróbowywałam różne przepisy na keks, ale ten uważam, że jest
Świat Ciastawiórków kokosowych 1 szklanka cukru Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać 2 łyżki kakao (fot.1) . Kawałki ciasta włożyć(...)ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2) . Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę
Świat Ciastaciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać a następnie na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać(...)Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1) . Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając
Świat Ciastakrem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie(...)wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3) . Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4) . Ciasto posypać delikatnie
Świat Ciastadużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy lekko odcisnąć go dłońmi. Margarynę utrzeć do białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao(...)dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3
Świat Ciastawierzchu – raz pod spodem. Po zakończeniu wyplatania całe ciasto dokładnie posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało ładny, złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce. Następnie uformować brzeg koszyka. Na papierze do pieczenia narysować koło dokładnie o średnicy naszej miski, na której upieczony został koszyczek. Z ciasta(...)zapleść warkocz i ułożyć go na narysowanym kole (najlepiej po zewnętrznej jego krawędzi, ponieważ w trakcie pieczenia brzeg koszyczka może nam się skurczyć) (fot.3) . Ciasto posmarować żółtkiem i upiec w tej samej temperaturze, również do uzyskania złotego koloru. Teraz należy uformować ostatni element – czyli rączkę koszyka. Z ciasta zapleść jeszcze jeden warkocz. Ten warkocz ułożyć na papierze do pieczenia
Świat Ciastastronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki(...)wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1) . Wycięte ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 160°C. Studzić na kratce (fot.2
Świat Ciastabardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce
Świat Ciastapokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki. Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy(...)kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4) . Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem
Świat Ciastakwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4) . Gdy już wyłożymy ciasteczkami całą blaszkę, posmarować każde z nich resztą rozmąconego jajka, aby podczas pieczenia przybrały ładny, rumiany kolor(...)Piec około 15-20 min. w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. Jak już będą chłodne posypać cukrem pudrem
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 5 jajek sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 75 g cukru pudru 2 opakowania Śmietan-Fix 400 g truskawek 50 g wiórków kokosowych Dodatkowo: kilka truskawek w całości kokosowe kulki (np. Rafaello) łyżka(...)mało słodka. Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2) . Piec około 15 minut w temp. 180ºC. Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć
Świat Ciastaucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już
Świat Ciastaśmietany 3 kg jabłek szara reneta 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę(...)wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić 2/3 ciasta (fot.1) i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Wszystkie jabłka obrać i pozbawić ich gniazd nasiennych. Owoce zostawić w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Za pomocą malaksera lub tarki
Świat Ciasta