Dlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest(...)wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut
Bon Appetit Małgorzatyyśmy innych galaretek do masy jabłkowej :) Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna(...)galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące
Kuchnia domowa Aniaromat waniliowy. 2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki. 3. Do ubitego masła dodać suche składniki i miksować do połączenia się całości. 4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C. 5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają(...)swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut. 6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją. 7. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce. Smacznego
Kuchnia domowa AniTort , któremu trudno się oprzeć ! Wyszedł tak rewelacyjnie, że s ama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki , podaję z moimi zmianami , głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam go na drugie urodziny córeczki. Polecam gorąco! Składniki: Biszkopt: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)bidi-theme-font:minor-bidi;} 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklaki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki
Kuchnia domowa Anikolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel(...)Blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek nakładamy trochę ciasta z makiem, na to ciasto z kakao, potem ciasto z kisielem, a na koniec z żółtkami, i tak, aż do wyczerpania ciasta. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 st.C. Kiedy ciasto ostygnie, kroimy na dwa blaty. 3. Cztery kolorowe galaretki rozpuszczamy osobno w 4 szklankach wody
Kuchnia domowa AniJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania). Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie(...)pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie. 5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam! Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które
Kuchnia domowa Aniszklanki oleju olejek waniliowy 4 łodygi rabarbaru Sposób wykonania: 1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm(...)Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). 6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie
Kuchnia domowa AniDzień Dziecka i nie tylko :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka truskawkowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzątku + truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g) + cukier puder(...)posypania Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy
Kuchnia domowa Aniwaniliowy aromat waniliowy 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu świeże borówki Sposób przygotowania: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednej miski. 2. W drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i octem, aż do białości.Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Zmniejszamy przy tym obroty(...)miksera. 3. Na koniec wlewamy olej z aromatem i miksujemy do połączenia się składników. 4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierch wykładamy jagody. 5. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 2 budynie waniliowe 2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa) 4 łyżki cukru 100 g masła szklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki) Sposób(...)wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180 st. C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić
Kuchnia domowa Animoreli Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru (może być waniliowy) Sposób przygotowania: 1. Masło roztopić, lekko ostudzić. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. 3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników. 4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. 5. Na ciasto(...)wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu. 6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch. 7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło: Moje ciacho
Kuchnia domowa Anipieczenia cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka. 2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu. 4. Pieczemy
Kuchnia domowa Aninadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie(...)grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4) , tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek". Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować
Świat Ciastacukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka(...)układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić
głodny alergikkostki) – wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem 10 jajek (3 całe + 7 żółtek) 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 200 g skórek kandyzowanych z owoców 150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) 100 g rodzynków (można namoczyć w rumie) 50 g suszonych moreli dodatkowo: łyżka mąki pszennej(...)mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut (jedna keksówka) lub ok. 50-60 minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej
Poezja smaku