pieczenia - 22046 przepisów (strona:189/1470)

Muffiny z Pieczarkami i Serem 195

kroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo(...)doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).    Moje posty

Słodka Strona
Muffiny z Szynką i Serem 193

składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy(...)szczyptą soli oraz pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).   Moje posty

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 184

doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty ser żółty, pokrojony serek brie(...)Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki". Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).   Muffiny podajemy

Słodka Strona
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 629

wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto kokosowo-makowe: Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody. Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz(...)naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Masa Budyniowa: W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy

Słodka Strona
Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady 247

nadal pozostanie płynna. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki(...)średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko. Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki.      Moje posty

Słodka Strona
Miękkie Pierniczki z Lukrem 2109

pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki(...)godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Gotowe pierniczki przekładamy

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 158

pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie  łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą) 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% pół opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie(...)bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy

Moje pyszne gotowanie
Ciasto szwedzkie z dżemem 160

jajka  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie(...)Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).  Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.  Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować.  Przykryć drugą częścią. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Torcik czekoladowy z kawowym kremem 202

godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki  kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową  i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pleśniak 135

1,5 szklanki cukru 6 jaj 3 łyżki kakao dżem wiśniowy Sposób przyrządzenia: Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (moja(...)dżem. Kolejną warstwę stanowi ciemne ciasto, które można zetrzeć na tarce. Na to wykładamy ubite białka. Na wierzch ścieramy ostatnią jasną część ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 35 minut

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 160

łyżeczka soli 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki(...)Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie.  Całość pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok 15-20 minut

upichcic
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 204

bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie, moje nie są takie śliczne jak w oryginale. Połowę bułek posypałam sezamem i według mnie(...)wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.  W wspólnym wypiekaniu udział brały: Dorota - Moje małe czarowanie  Małgosia

Ala piecze i gotuje
Ciasto ze śliwkami 127

cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami  które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe. Na ciasto potrzebujemy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce sezonowe Ubić pianę z białek razem z cukrem(...)Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno. Piec około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka alpejska 13443

pieczenia , 2 łyżki kakao . Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Krem kajmakowo-bezowy: 180 g miękkiego masła , puszka masy kajmakowej , 25 dkg bezów . Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać. Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki , 2,5 łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania