przepis, piekę je dość często. Raz na słono, raz na słodko. Dopiero wczoraj jednak udało mi się sfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody, aronia do deserów . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie
Codzienna kuchnia niecodziennaprzypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :) Składniki ciasta: 125 gramów margaryny , 1 szklanka cukru , 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego(...)łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. Na jabłka wylać masę
Codzienna kuchnia niecodzienna, 2 szklanki mąki pszennej , syrop różany . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone. (Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około
Codzienna kuchnia niecodziennamąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone. Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi, jakie otrzymałam ze sklepu Anielskie Przysmaki . Połączenie powideł
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdżówki wystygły, nie było połowy. Dobrze, że z pierwszej blachy, jeszcze gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym chciała czekać z tym obdarowywaniem na koniec pieczenia, to mogłoby się okazać, że nie bardzo jest czym się dzielić. A tak à propos sąsiadów, to nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych :) I to wcale nie jest(...)grubości krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut, przesmarować stopionym masłem i piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Kiedy bułeczki będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu
Codzienna kuchnia niecodziennapokroić lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Jajka połączyć z mlekiem, musztardą, bazylią i olejem. Wlać do mąki przesianej z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pieprz, połowę oliwek, pomidory i połowę sera. Wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej). Na górę powtykać resztę(...)oliwek i posypać resztą sera. Piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 40-45 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu to podwyższamy temperaturę do 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić keks przez kilka minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest bardzo wilgotne o miękkiej strukturze. Nie wysycha
Codzienna kuchnia niecodziennamożecie znaleźć >TAM< , cukier puder do posypania. Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier, na końcu dodać żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajami. Masło stopić i przestudzić, dodać do ciasta wraz z ekstraktem. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć dowolne owoce(...)ułożyłam tylko kilka truskawek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzekroić wzdłuż i końcem noża zeskrobać nasionka ze środka. Jajka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać(...)formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie, gdyż ma taką strukturę, że owoce nie wpadają same do środka ciasta, pozostając
Codzienna kuchnia niecodziennaproszku do pieczenia , 1,5 łyżki kakao . Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około
Codzienna kuchnia niecodziennaprozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :) Składniki: 600 g mąki pszennej , 45 g świeżych drożdży , 3 łyżki cukru , 250 ml mleka , 100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo(...)elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek. Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać
Codzienna kuchnia niecodziennaolej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam(...)cukru kandyzowanego. Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Ciasto jest dość wilgotne dzięki zapieczonym w nim owocom. Ważne jest, aby używać dobrego kakao, wtedy otrzymamy prawdziwie czekoladowy smak
Codzienna kuchnia niecodziennanasączenia: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec w 160′C (termoobieg) przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Krem: Jajka z cukrem ubić na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę
Oryginalny smakorzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. 6. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą(...)godziny też wystarczą). 7.Wałek ciasta kroimy w 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości 3 cm od siebie - ciasteczka jeszcze trochę urosną). 8. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakują popijane ciepłym
W kuchni KatieSkładniki: szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka(...)białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach
Gorący kąsekkokosowe Przygotowanie: Margarynę w temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe kwadraty, tak aby pasowały do siebie. Bierzemy jeden kwadracik i smarujemy powidłami, następnie przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę. Margarynę roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Każde ciasto zanurzamy
Mania Gotowania