prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie była większa forma. Zostało go jednak trochę, więc wymyśliłam, że upiekę je pojedynczo i w papilotkach zrobionych z papieru do pieczenia. Efekt widać na zdjęciach :) Składniki: 600 g mąki pszennej , 45 g świeżych drożdży , 3 łyżki cukru , 250 ml mleka , 100 ml oleju , szczypta soli , 2 jajka . Dodatkowo(...)elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. W tym czasie przygotować foremki do bułeczek: pociąć papier do pieczenia w kwadraty i wyłożyć nim blaszaną (lub silikonową) formę do muffinek. Wyrośnięte ciasto podzielić na tyle części ile chcemy mieć bułeczek, każdą lekko spłaszczyć i nakładać
Codzienna kuchnia niecodziennaolej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam(...)cukru kandyzowanego. Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50-60 minut. Ciasto jest dość wilgotne dzięki zapieczonym w nim owocom. Ważne jest, aby używać dobrego kakao, wtedy otrzymamy prawdziwie czekoladowy smak
Codzienna kuchnia niecodziennanasączenia: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika(...)piec w 160′C (termoobieg) przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Krem: Jajka z cukrem ubić na parze (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta i mieć jasno złoty kolor. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po 2 łyżki ubitych jajek z cukrem oraz wódkę. Masę
Oryginalny smakorzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. 6. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą(...)godziny też wystarczą). 7.Wałek ciasta kroimy w 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości 3 cm od siebie - ciasteczka jeszcze trochę urosną). 8. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej smakują popijane ciepłym
W kuchni KatieSkładniki: szklanka mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 20 dag masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag posiekanych orzechów włoskich 10 dag rodzynek tabliczka(...)białej czekolady do dekoracji Wykonanie: Masło z czekoladą rozpuścić na parze, odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodać cukier, ubić do białości, nadal miksując dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, czekoladę, a na koniec sparzone i osączone rodzynki i orzechy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200 stopniach
Gorący kąsekkokosowe Przygotowanie: Margarynę w temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy, następnie kroimy na równe kwadraty, tak aby pasowały do siebie. Bierzemy jeden kwadracik i smarujemy powidłami, następnie przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę. Margarynę roztapiamy, dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej polewy. Każde ciasto zanurzamy
Mania Gotowaniaatmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również(...)ciastek oreo 30 g roztopionego masła Ciastka wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij na proszek. Wlej masło i połącz z ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pokryj równomiernie ciasteczkową masą. Włóż na 15-30 minut do lodówki. A w tym czasie przygotuj masę serową. Składniki na masę serową: 600 g twarogu półtłustego lub tłustego
Food SquareMamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche(...)smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm. Nie musimy podpiekać ciasta. Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę. Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C z termoobiegiem na: -szarotka-30 minut -miniszarlotki-15 minut Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy nakładać bezę
Maminek kulinarnyDzielimy ciasto na porcje, aby lepiej się wałkowało. Stolnicę posypujemy mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamy krążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia. Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce. Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy. Ubijamy(...)sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe. Napełniamy bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy. Ponownie wstawiamy do pieca na ok. 10 minut do czasu zapieczenia się bezy. W czasie tych 10 minut przygotowujemy masę orzechową, czyli ubijamy 4 białka na sztywną pianę, wsypujemy 8 łyżek cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecione orzechy i łyżką
Maminek kulinarnyPuszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami. Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm ) -5 jajek -3/4 szklanki cukru -szklanka mąki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce. Można posypać(...)cynamonem. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy. W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny
Maminek kulinarnykroimy w kostkę, smażymy na maśle z rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy żeby się nie rozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy(...)pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część
Smakowity Blog Kulinarnyjajek cukier waniliowy 3,5 szklanki mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka Nutelli cukierki M&M's Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi M&M's. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut
Smakowity Blog Kulinarnyswoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około(...)Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo(...)Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą
Smakowity Blog Kulinarnyrozwałkować wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki jabłek. Posmarować(...)jabłka pozostał ą marmolad ą i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwil ż yc górę ciasta odrobiną mleka lub żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte jabłkow ą posypać cukrem pudrem
zielonacukinka