Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania: Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność tę, wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota(...)najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy startą czekoladę. Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (23 cm) i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Śmietanę ubijamy, wsypujemy cukier z wanilią, cukier puder
Słodka Stronacukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy startą czekoladę. Gotową masę wlewamy(...)formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem
Słodka Stronazagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można(...)użyć np. szklanki) Ciastka pieczemy w temperaturze ok. 165 stopni przez 15-20 minut do momentu zrumienienia brzegów. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby powstała zbyt gęsta można dodać ok. 1-2 łyżki masła (w razie konieczności nawet więcej). W polewie zanurzamy jedną stronę każdego ciasteczka i przekładamy na kratkę lub na papier do pieczenia. Od razu dekorujemy
Słodka Stronaskorzystać z poniższego przepisu. Pikowane Babeczki - Składniki: (ok.12 babeczek) Ciasto: 2 duże jajka 120 g mąki 120 g masła 120 g cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Krem: 1 duże białko 130 g masła 85 g cukru pudru 6 łyżeczek masy kajmakowej(...)biała masa cukrowa kolorowe perełki cukrowe Pikowane Babeczki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Pieczemy w 170 stopniach
Słodka Stronagrubą kostkę, a następnie wrzucamy do ok. 1 l wrzątku. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), odcedzamy i rozgniatamy widelcem na puree. Studzimy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy. Następnie do nich dodajemy cukier biały, brązowy, waniliowy oraz szczyptę soli - dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z purre z dyni, olejem oraz mlekiem(...)naczynia z suchymi składnikami przekładamy w trzech partiach wymieszane składniki mokre - za każdy razem dokładnie mieszając. Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i do każdej wykładamy ciasto do ok. 1,5-2 cm od brzegu. Wierzch każdego muffinka posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 185 stopni do tzw. "suchego patyczka" (nie zaglądamy do nich
Słodka StronaLukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody ok. 20 g gorzkiej czekolady (lub czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem(...)Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej konsystencji. Każde ciasteczko maczamy w przygotowanym lukrze i przekładamy na papier do pieczenia lub tackę. Gdy lukier zastygnie za pomocą długopisu cukierniczego
Słodka Stronakroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo(...)doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Moje posty
Słodka Stronaskładniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy(...)szczyptą soli oraz pieprzu. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Moje posty
Słodka Stronadoprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty ser żółty, pokrojony serek brie(...)Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki". Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Muffiny podajemy
Słodka Stronawyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto kokosowo-makowe: Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody. Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz(...)naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Masa Budyniowa: W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy
Słodka Stronanadal pozostanie płynna. Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki(...)średnicy ok. 4 cm, następnie delikatnie je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko. Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut w ok. 175 stopniach. Tuż po upieczeniu ciastka będą nadal miękkie i dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z tacki. Moje posty
Słodka Stronapudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki(...)godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Gotowe pierniczki przekładamy
Słodka Stronapudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą) 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% pół opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie(...)bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy
Moje pyszne gotowaniejajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie(...)Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie. Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugą częścią. Smacznego
Moje pyszne gotowanie