Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/4 łyżeczki soli 80 g cukru 80 g czekolady (80%) 55 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jagodowa: 300 g jagód sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 listków żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone masa(...)truskawek Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze2 łyżki wódki karmelowej 1 łyżka miodu 1 jajko 95 g miękkiego masła Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez noc. Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pogoda nadal dopisuje, ale podobno w weekend ma się popsuć. Musimy się więc dobrze zastanowić, co robić jutro - grzechem byłoby zmarnowanie ostatniego
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, z każdej uformować długi na 10-15 cm wałeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy(...)Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, posypać startym serem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Ostudzić na kratce. Smacznego! W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: (na formę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 130 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 350 g jeżyn Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć(...)solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dnie ułożyć jeżyny, na nie wyłożyć jasne ciasto, później ciemne. Delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców, przemieszać widelcem lub patykiem do szaszłyków, żeby utworzyć efekt marmurka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia . Koniecznie zajrzyjcie, jakie cuda wyczarowały! Chałki dyniowo-pomarańczowe Składniki: (na 3 małe chałki) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechami", ale przecież to pleśniak, mam rację? Składniki: na ciasto: 250 g masła 4 żółtka 10 - 15 łyżek mąki (dałam trochę więcej, ale płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 - 2 łyżeczki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego na pianę orzechową: 4 białka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka posiekanych orzechów (u mnie laskowe) powidła śliwkowe Wykonanie(...)ciasta włożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika. Drugą jasną część ciasta rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do blaszki (ok. 23 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozsmarować powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać do nich posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Na rozsmarowane powidła zetrzeć ciemne
Sto kolorów kuchnijabłkowy i wino. Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej(...)nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością soku jabłkowego. Bulion można przygotować z kostki rosołowej - w 125 ml wrzątku rozpuścić 1 kostkę rosołową. Pod koniec pieczenia można mięso przykryć, aby nie przypiekło się zbytnio z wierzchu. Nie należy przesadzać z ilością czosnku, aby czosnek nie zdominował smak dania. Źródło przepisu: Galeria potraw
Gospodyni Miejskabiałej czekolady; 1 łyżka mleka; Wiórki kokosowe. Sposób przygotowania: Żółtka jaj oddzielić od białek. Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę. Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników. Do ciasta(...)Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę. Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około 20 - 25 minut. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić, dodając do niej łyżkę mleka. Upieczone muffinki nieco przestudzić. Następnie oblać je rozpuszczoną czekoladą
Gospodyni Miejskaoddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier(...)pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej
Gospodyni Miejskajajo; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując. Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Gospodyni Miejskaoddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę. Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Na blasze od piekarnika wyłożyć papier(...)pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Jagody oczyścić i podzielić na dwie porcje
Gospodyni Miejskabędącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły. Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk(...)Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur. Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas pieczenia przekształcić się w szczeliny. Podawać z żurkiem np. z tego przepisu i sosem czosnkowym
Gospodyni Miejskapopieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości(...)kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu. Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia. Źródło przepisu: Obados na obiados
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem. W misce roztrzepać widelcem jajka, dodać śmietanę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażoną cukinię z cebulą, zalać masą śmietanowo-jajeczną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi(...)lepiej się prezentuje, ale jest mniej aksamitny w smaku. Ja zamiast stosować groch/fasolę/kulki ceramiczne, do obciążania ciasta używam pustej tortownicy. Kładę ją na ciasto wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika. Quiche można przed włożeniem do piekarnika posypać po wierzchu świeżo startą gałka muszkatałową. Źródło przepisu: Moja mała kuchnia
Gospodyni Miejskaoddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na puszystą masę. Stale miksując (na niskich obrotach) dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Blachę wysmarować margaryną i obsypać(...)bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową. Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm. Margarynę
Gospodyni Miejska