jogurtu greckiego (400g) 1/2 szkl. oleju roślinnego 2 duże jajka 1/2 łyżeczki wanilii lub cukru waniliowego kilka kropli aromatu cytrynowego Wykonanie: Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier ubijamy z jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy(...)dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem
Walijskie Pichceniemargaryny 2 jajka Składniki na nadzienie: szynka ser żółty cebula pieczarki olej papryka koncentrat pomidorowy oregano pieprz, sól ostra papryka Wykonanie: Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do mąki dodać pokrojone masło (margarynę). Posiekać wszystko nożem. Dodać jajka i zagnieść jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na ok 30 minut(...)czasie wyłożyć na blachę (ja miałam tortownicę) wyłożoną papierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który się dobrze
Walijskie Pichcenietylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy. Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :) Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie niewiele proporcjami, a w smaku są prawie identyczne(...)wcześniej , dziś zamieszczam przepis na keks II :) Składniki: 250 g Kasi (lub innej margaryny) 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki wódki lub łyżka spirytusu 300 g różnego rodzaju bakalii(u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie) Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej
Walijskie Pichceniemała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: (cyt. za autorką przepisu) Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę(...)partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami. Piecz
Walijskie Pichcenie250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie: Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli budynie są z cukrem
Walijskie Pichceniepieczenia ¾ szklanki cukru Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut
Walijskie Pichceniedużych babeczek) 4 j ajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1/2 op. cukru wanilinowego kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości. Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika
Walijskie Pichceniełyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą(...)masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st
Walijskie Pichcenietemperaturze pokojowej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać nasionka czubkiem noża - przełożyć do malaksera, dodać cukier i wymieszać, przesypać do miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając(...)żurawiny do malaksera, dodać pozostałe pół szklanki cukru z wanilią i drobno posiekać, uważając, aby nie rozbić ich na puree. Formę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować połowę ciasta w tortownicy, wyłożyć na nie żurawiny, zostawiając wolny mały margines na brzegu. Wyłożyć drugą część ciasta na wierzch i delikatnie rozprowadzić, przykrywając żurawiny. Piec około
Czerwień i błękitwilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-) Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm. Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy (na mleczku kokosowym), kruszonkę zrobiłam więc także bez laktozy, na oleju kokosowym. Składniki suche: - 640g mąki orkiszowej, u mnie typ750 (pszennej troszkę mniej) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 2/3 płaskiej łyżeczki(...)drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. Następnie do miski ze składnikami suchymi dolewamy składniki mokre i mieszamy całość, tylko do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Układamy na cieście zamrożone maliny i obsypujemy całość przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 200*C ok.35 minut na programie
Smaczne ZdroweDodatkowo jogurt naturalny miód wielokwiatowy mandarynki, lub domowe konfitury, powidła * Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, kroimy na kilka części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy ok. 1 godzinę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku - do momentu aż miąższ będzie miękki i swobodnie będziemy mogli wbić w niego widelec. Po upieczeniu wydrążamy miąższ(...)puree z dyni, jaja, jogurt - mieszamy lub miksujemy krótko. Następnie dodajemy cukier oraz gałkę muszkatołową - mieszamy. Bezpośrednio do dyniowej mieszanki przesiewamy mąkę dokładnie wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Odstawiamy na 10 minut by ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy jogurt, który podamy do placków - naturalny jogurt dokładnie mieszamy z miodem (ok. 150 g jogurtu
Symfonia Smakówkostka margaryny 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 szklanki mleka w proszku pełnego 6 jajek 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 czekolada gorzka(...)czekolady mleczne 1/2 czekolady białej 1 cukier waniliowy Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania partiami cukier. Następnie żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy
Malinowe PocałunkiTniemy na 4, 5 części wzdłuż krótszego boku. Na każdym z kawałków układamy odsączone wiśnie i zwijamy długie ruloniki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Ciasto musi nam delikatnie się zezłocić. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto na karpatkę przekładamy(...)miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty
Malinowe Pocałunkizostawić pomiędzy nimi spore przerwy. Następnie odstawiamy nasze makaroniki aby obeschły. ok 30 - 60 min. Pieczemy w temp ok 150 stopni ok 8-10 min. Nie powinny zmienić koloru. Jeżeli tak się dzieje należy zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż wystygną. Czytałam opinie, że papier nie nadaje się(...)pieczenia tych specjałów. Ja nie miałam żadnych problemów ze zdjęciem makaroników. Makaroniki po upieczeniu są chrupkie na zewnątrz, a w środku delikatnie ciągnące. Przekładamy je lekko ciepłym ganache. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Malinowe Pocałunkiodrobiną mleka/wody jajkiem i np posypujemy wierch ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy ok 15-20 min, aż staną się pięknie lśniące i złociście brązowe. Tak jak pisałam wcześniej najlepsze są w dniu pieczenia, jednak można gotowe i uformowane śmiało zamrozić ułożone oddzielnie na tacy, i kiedy są gotowe przełożyć do woreczka(...)Przed pieczeniem należy je jednak całkowicie rozmrozić (odczekać
Malinowe Pocałunki