razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy drewnianą(...)łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree z dyni 6-7 łyżek cukru pudru Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdominależy zwiększyć temp. do 190 stop. Kaczkę wyjąć z pieca i odczekać 5 min. Zdjąć skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie(...)sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek
Kulinarny karnet Christopheranajpierw należy poskładać, a potem zjeść ze smakiem. Składniki na 4 serca o szerokości 17cm. 30dag mąki pszennej 80dag Kasi 1/2 szkl.cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy Wykonanie. Ciasto zagnieść i rozwałkować(...)placek o grubości 4-5mm.Wykroić 4 serca i różnymi foremkami wykroić wzory wg własnej fantazji ..Następnie ciasto ponacinać ,tak jak puzzle, na kawałki. Piec w temp.180stop..Po 10 min pieczenia, blaszkę wyjąć z pieca ,poszczególne elementy ostrożnie porozsuwać i piec jeszcze 10min. Po ostudzeniu udekorować wg gustu i talentu. Życzę udanej zabawy. Inspiracją przepisu jest przepis walentynkowa
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 24 sztuki herbatników (lub tyle, aby ułożyć w formie dwie warstwy) Wykonanie: MASA BUDYNIOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników - połowę mleka zmiksować z jajkiem i żółtkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym - drugą część mleka zagotować z cukrem, masłem i skórką(...)się gęsta i lśniąca - na koniec do masy białkowej dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować - masę bęzową należy od razu wykładać na blachę - na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formować w lekkich odstępach bezy - łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego - blachę wstawić do piekarnika i piec/suszyć bezy (ja robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu
Smakołyki Berenikiłyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego(...)przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki
Apetyczna babeczkaposiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki(...)żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki
Słodkości i nie tylkomigdałowej 200g startej marchwi 30g otrębów żytnich 50g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 2 małe jajka 100ml napoju sojowego bez cukru/mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarować Namoczone daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki wody(...)uzyskania rzadkiego syropu Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać W razie konieczności dolać do ciasta wody, aby nie było zbyt gęste Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką
peanutbuttermonsterKażdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim(...)wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą. Jeśli zależy mi na nadaniu skórce złocistego koloru, stosuję malowanie skórki miksturą według własnego pomysłu. Z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
głodny alergikoctu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego. Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko(...)sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia) Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikinne dozwolone) 1 1/2 szklanki aromat waniliowy kilka kropli Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki(...)połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikwaniliowy 1 1/2 szklanki kilka kropli polewa czekoladowa lub lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą(...)Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikpomarańczowy 1 1/2 szklanki 1/4 szklanki kilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą(...)amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki" , gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikstopni C. Dwie gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy gruszki, mleko, olej, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat waniliowy. Jeśli zamiast oleju używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem(...)pieczenia, lub natłuszczonej silikonowej formy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy na wierzchu plasterki trzeciej gruszki. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około godziny. Po ostygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem roztartym ze szczyptą cynamonu
głodny alergikMusi być zdrowe. Tym bardziej, że zagilony Stwórca na horyzoncie. Postanowiłam go zarazić moją zmorą. I uleczyć zarazem. Pieczona owsianka. Podejście drugie. 6 łyżek płatków owsianych szklanka mrożonych truskawek szklanka jogurtu waniliowego 2 łyżki miodu pół łyżeczki proszku do pieczenia po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu 2 łyżki dżemu Łowicz posypka owsiana Płatki owsiane wymieszałam z przyprawami(...)proszkiem do pieczenia. Jogurt posłodziłam miodem. Zalałam nim płatki. Wymieszałam. Na dno kubeczków do zapiekania włożyłam truskawki. Wlałam masę jogurtową. Po czym wstawiłam do nagrzanego na 150st. piekarnika na 30min. Owsiankę wyjęłam z piekarnika. Udekorowałam posypką owsiankową. Pod koniec pieczenia rozpuściłam dżem. Posłużył mi on za polewę wieńczącą dzieło. Uzdrowiona owsianka dla Stwórcy tak mnie rozgrzała
bastalenamasła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt klejące należy dodać odrobinę mąki(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto (niezbyt cienko) i wykładamy nim tortownicę- dno, a także brzegi. Smarujemy spód ciasta konfiturą z róży. Następnie wykładamy nasze jabłka na ciasto. Jabłko które odłożyliśmy na bok kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w plastry i układamy wkoło od brzegów formy do środka. Posypujemy cynamonem, polewamy miodem lub golden
Symfonia Smaków