składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie??? Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki(...)czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku, w oddzielnej misce łączymy mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, suche składniki dodajemy do masy maślanej i miksujemy, przygotowujemy tortownicę /24 cm/, wykładamy papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 160 stopni i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka studzimy, przygotowujemy
Anioły w kuchniJesienią lubimy piec smakołyki z owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z gruszkami;) Składniki; 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki żytniej, 50 g sezamu białego, 10 g proszku do pieczenia, 1,5 kg gruszek, 50 g rodzynek, 1 g cynamonu, 10 g miodu, 1 jajko Wykonanie; Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić(...)garnka, dodać mód, rodzynki i cynamon.Dusić przez kilka minut. Do miski wsypać mąkę, masło, proszek do pieczenia, sezam i cukier. Ugnieść ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe
Anioły w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, konfitura do nadziania, szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę). Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części(...)Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Z cukru pudru i cytryny zrobić lukier, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Zimne rogaliki polać lukrem. Źródło: Moje pasje Przepis
Z miłości do słodkościcukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody orzechy włoskie do posypania *poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami i cukrem cynamonowym. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, wlewamy rozpuszczone masło lub olej i jogurt naturalny, dokładnie łączymy cały czas ubijając(...)naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto orzechowe z dynią pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętroszkę dziwne , bo zazwyczaj nie posługuję się wagą , często odmierzam produkty "na oko" A dziś wszystko skrupulatnie ważyłam i przeliczałam. No ale efekt magiczny osiągnięty , więc sukces jest . Podczas pieczenia powstały trzy piękne warstwy - dość zbity spód , miękka warstwa budyniowa i na górze delikatny , puszysty biszkopt . Co do smaku to jest raczej jajeczny, budyniowy . Ponoć w wersji czekoladowej(...)Masa jest rzadka . Białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. Blachę (ok 20 cm średnicy ) wyłożyć papierem do pieczenia , wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 160'C Schłodzić ok 3 godzin w lodówce , Posypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkasypkie . Szybko zagnieść , spłaszczyć , odstawić do lodówki na minimum 30 min . Po tym czasie możemy użyć ciasta np do ciasteczek . Ciasto wałkujemy ( nie za cienko ) i wycinamy ciasteczka . Pieczemy w 180 - 200 stopniach ( jeśli z termoobiegiem to w tej niższej temperaturze ) kolo 10 - 15 minut , ale czas zależy od grubości ciasteczek . lub możemy wykorzystać je do babeczek - tartaletek(...)foremki , ale ten sposób jest szybszy , babeczki maja równa , grubość a przede wszystkim ciasto nie ogrzewa się tak od rąk jak przy wylepianiu . Wyłożone ciastem foremki wykładamy papierem do pieczenia ( wycinamy wcześniej kawałki większe niż nasze foremki ) i wsypujemy suchą nie ugotowaną fasolę , suchy nie ugotowany ryż lub specjalne ceramiczne kulki aby obciążyć babeczki . Pieczemy kolo 15 minut
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, aż do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wlewamy rozpuszczone, ostygnięte masło. Ubijamy krótka chwilę. Kolejno dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie(...)ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And Sonczas mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy z masą a następnie dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 250 g mąki przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy(...)przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchnicukru pudru Łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce utrzeć masło (temperatura pokojowa) z cukrem. Potem dodajemy jajko, przesianą mąkę i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i gotowe ciasto wkładamy na 2 godz do lodówki. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C. C iasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując blat mąką(...)Wyciąć ciasteczka foremką i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ciastku zrobić stempel : Wstawić do piekarnika i piec około 12-13 minut, aż brzegi się zarumienią
cookplrazem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy. Do przestudzonego masła dodajemy żółtka i puree i dokładnie miksujemy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy drewnianą(...)łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree z dyni 6-7 łyżek cukru pudru Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdominależy zwiększyć temp. do 190 stop. Kaczkę wyjąć z pieca i odczekać 5 min. Zdjąć skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie(...)sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek
Kulinarny karnet Christopheranajpierw należy poskładać, a potem zjeść ze smakiem. Składniki na 4 serca o szerokości 17cm. 30dag mąki pszennej 80dag Kasi 1/2 szkl.cukru pudru 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy Wykonanie. Ciasto zagnieść i rozwałkować(...)placek o grubości 4-5mm.Wykroić 4 serca i różnymi foremkami wykroić wzory wg własnej fantazji ..Następnie ciasto ponacinać ,tak jak puzzle, na kawałki. Piec w temp.180stop..Po 10 min pieczenia, blaszkę wyjąć z pieca ,poszczególne elementy ostrożnie porozsuwać i piec jeszcze 10min. Po ostudzeniu udekorować wg gustu i talentu. Życzę udanej zabawy. Inspiracją przepisu jest przepis walentynkowa
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 24 sztuki herbatników (lub tyle, aby ułożyć w formie dwie warstwy) Wykonanie: MASA BUDYNIOWA - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie warstwę herbatników - połowę mleka zmiksować z jajkiem i żółtkiem, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i cukrem waniliowym - drugą część mleka zagotować z cukrem, masłem i skórką(...)się gęsta i lśniąca - na koniec do masy białkowej dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować - masę bęzową należy od razu wykładać na blachę - na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formować w lekkich odstępach bezy - łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego - blachę wstawić do piekarnika i piec/suszyć bezy (ja robiłam to przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu
Smakołyki Berenikiłyżka oleju Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg dobrego wiejskiego sera 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego(...)przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł. Liście czekoladowe: Składniki
Apetyczna babeczkaposiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki(...)żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki
Słodkości i nie tylko