pieczenia - 22046 przepisów (strona:198/1470)

Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 848

soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o śr. 22-24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować i nie wykładać(...)formy wlać ciasto. Piec w  170st C. ok. 50 min do suchego patyczka.  Biszkopt od razu po upieczeniu  wyjąć z piekarnika, opuścić na podłogę lub blat z wysokości  60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części. Poncz:  Wodę zagotowujemy razem

charlotte gotuje
WYTRAWNE MUFFINKI WEGETARIAŃSKIE. 408

czosnkiem tak, aby pozbawić ich w całości płynu. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach.  W miscie mieszam mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Osobno miksuję jajka, dodając cienką strużką olej i mleko. Porcjami wsypuję sypką mieszankę, mieszając jedynie do połączenia się składników. Następnie dodaję pieczarki, ser i paprykę oraz posiekaną(...)natkę pietruszki. Z papieru do pieczenia wykrawam kwadraty tak, aby po włożeniu do foremki na muffiny powstały nam dość wysokie papilotki. Nakładam do nich porcje ciasta, po czym wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 25 minut w 180 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka na kruchym cieście. 169

wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką. Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie. Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy. W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier(...)cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut. Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr wody, następnie przelewam wodę

Serce zamknięte w formie pyszności
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 206

można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do przestudzonej masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka(...)sztywną pianę i za pomocą drucianej trzepaczki delikatnie łączymy z masą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien

Ciastkozercy
Biszkopt 378

pokojową, wtedy łatwiej je ubić) dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub pół łyżeczki winianu sodu. Ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby mieć je w dość dużej misce, bo po wymieszaniu spieniają się i kilkukrotnie zwiększają swoją objętość. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni(...)masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe 134

łyżeczka śmietany 1 łyżeczka skórki pomarańczowej   1 łyżka kakao   Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto marchewkowe 4792

pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek 2 szklanki startej marchewki Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy

Ciastkozercy
Jak zrobić kolorowe posypki z cukru 4212

tylko kolorowy cukier. Całe szczęście cukrowe posypki można zrobić samemu. Potrzebne będą: woreczek strunowy (z zapięciem z jednej strony), barwnik spożywczy w żelu lub płynie, papier lub pergamin do pieczenia, wałek do ciasta. Do woreczka strunowego wsypujemy cukier i dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo - zawsze można dołożyć jeśli kolor nie będzie wystarczająco intensywny). Ugniatamy(...)przez chwilę tak, żeby zafarbować cały cukier. Kolorowy cukier przekładamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy łyżką, nożem lub wałkiem, żeby uzyskać cienką warstwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 10 min. Ważne, żeby temperatura nie była wyższa, ponieważ cukier zacznie się topić. Wyciągamy z pieca. Im bardziej ciekły barwnik, tym bardziej zbrylony będzie cukier po podgrzaniu. Łamiemy

Ciastkozercy
NAJLEPSZE MAŚLANE CIASTECZKA, SUPER KRUCHE, BEZGLUTENOWE, BEZ JAJEK 216

wychodzi ok.36 ciasteczek), bowiem jedna znika zaraz po upieczeniu. Proporcje mąk ryżowej i kukurydzianej są dowolne, może być sama kukurydziana lub sama ryżowa, ja daję ich po połowie, ale piekłam już w różnych wariantach. Przepis z bloga MAG  . Składniki: - 100g mąki kukurydzianej - 100g mąki ryżowej - 80g mąki z nasion amarantusa - 250g zimnego masła - 100g syropu z buraka cukrowego(...)lekko formować w kulę dodajemy partiami amarantus ekspandowany i mieszamy. Z wyrobionego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można przygotować je w kilku wariantach: - naturalne - obtoczone w amarantusie - obtoczone w wiórkach kokosowych i amarantusie U nas wszystkie wersje cieszą się takim samym powodzeniem. Zapełnioną blaszkę proponuję wstawić

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 171

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół. Stale pilnujemy czy nie rumieni się za bardzo - jeśli tak, to zmniejszamy temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół. Po 15 minutach w kuchennym solarium (czyt. piekarniku) wyciągamy i schładzamy.  W czasie pieczenia i chłodzenia 2 część ciasta (pozostawiona na kruszonkę) leżakuje(...)zamrażalce. No i mamy bazę do czarów! :))))  (Czas dalszego pieczenia zależy od dodatków i... lecimy "na oko") - czy polecamy? Zdecydowanie. Choć jak się tak teraz zastanawiamy, konsumując po ostatnim kawałeczku, to mamy wątpliwości czy robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :))) Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa! Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGO będą obiektem kolejnych

Wypisz Wymaluj
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 276

sól - 1 łyżeczka, - jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania, - masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem. WYKONANIE CIASTA TRADYCYJNEGO i CIASTA BEZGLUTENOWEGO-OWSIANEGO: 1. Drożdże wrzucamy do kubeczka, zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 2 łyżki podgrzanego mleka - mieszamy. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować(...)przez środek - oddzielamy dwie porcje.  4. Ruloniki tniemy na pożądanej wielkości paszteciki.  5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem/sezamem/pestki - do wyboru. 6. Resztę wyrabiamy identycznie.  PIECZENIE PASZTECIKÓW/KAPUŚNIACZKÓW: 1. Kapuśniaczki układamy na podsypanej mąką blaszce, 2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy. 3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut

Wypisz Wymaluj
Maślane ciasteczka z musli 143

Sante z owocami tropikalnymi, ważne aby były te owoce bo one dadzą ciekawy smak całości Nagrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj dwie blachy, które musisz wyłożyć papierem do pieczenia. Masło oraz cukier utrzyj na jasnopastelową puszystą masę. Następnie dodaj jajko i wanilię. Mieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. A na końcu musli(...)włóż do dekoratora, ale bez końcówki bo np. żurawina i rodzynki nie przejdą. Wyciskaj dużym głównym otworem, bądz jak wolisz nakładaj łyżeczką prosto na blachy.Zostaw spore odstępy-ciasteczka rosną. Piecz nie więcej jak 12- 15 minut. To zależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć i będą twarde

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto cygan 3224

masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki

Ala piecze i gotuje
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 163

taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... :) no właśnie - wydaje mi się. Potem okazuje się, że jest prawie wszystko, bo albo nie ma drożdży, albo mleko się skończyło, albo dziwnym trafem nie mam Kasi (a wydawało mi się że są w lodówce jeszcze 2 kostki!) Dziś było podobnie. Miało być ciasto(...)sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą

Walijskie Pichcenie
NIEDZIELNE CIASTO KTÓRE UCIEKŁO Z BLACHY 139

szklanki oleju 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce Na kruszonkę: 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła (roztopić i przestudzić) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier wanilinowy - do posypania na wierzchu Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć w kolejności:cukier z jajkami, następnie maślanka, olej i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać(...)może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto  owoce. Przygotować kruszonkę z podanych wyżej składników i posypać nią ciasto. Ja kruszonkę posypałam jeszcze odrobiną cukru waniliowego. Piec ok.50minut w temp.180st

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania