pieczenia - 22046 przepisów (strona:191/1470)

Zimowy sernik z żurawiną 153

atmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również(...)ciastek oreo 30 g roztopionego masła Ciastka wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij na proszek. Wlej masło i połącz z ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pokryj równomiernie ciasteczkową masą. Włóż na 15-30 minut do lodówki. A w tym czasie przygotuj masę serową. Składniki na masę serową: 600 g twarogu półtłustego lub tłustego

Food Square
Szarlotka z bezą 220

Mamy jabłka, więc pieczemy szarlotkę. Potrzebne nam będzie: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche(...)smarowania jej. Podobnie z foremkami na babeczki.Blaszka 30 x 22 cm. Nie musimy podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.     Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na: -szarotka-30 minut -miniszarlotki-15 minut    Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemy nakładać bezę

Maminek kulinarny
Babeczki o wielu smakach 164

Dzielimy ciasto na porcje, aby lepiej się wałkowało.    Stolnicę posypujemy mąką i ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie wykrawamy krążki o średnicy nieco większej od średnicy foremek do pieczenia.    Foremki wypełniamy ciastem i ustawiamy na dużej blaszce.    Wypełniamy ciasto jabłkami i wstawiamy do pieca. Mamy 15 minut na przygotowanie bezy.     Ubijamy(...)sztywno 3 białka, wsypujemy 6 łyżek cukru, miksujemy i gotowe. Napełniamy bezą szprycę i upieczone babeczki dekorujemy.    Ponownie wstawiamy do pieca na ok. 10 minut do czasu zapieczenia się bezy.    W czasie tych 10 minut przygotowujemy masę orzechową, czyli ubijamy 4 białka na sztywną pianę, wsypujemy 8 łyżek cukru i miksujemy. Wsypujemy pogniecione orzechy i łyżką

Maminek kulinarny
Biszkopt z jabłkami 146

Puszysty i delikatny biszkopt z zatopionymi, pieczonymi jabłkami.    Składniki ( na blaszkę o wymiarach ok. 22 x 30 cm ) -5 jajek -3/4 szklanki cukru -szklanka mąki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat  -4 średnie, twarde jabłka oraz jedno duże do dekoracji    Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie półksiężyce. Można posypać(...)cynamonem.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy.    Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach.    Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wyrównujemy.    W ciasto wkładamy jabłka do połowy wysokości nadając im dowolny

Maminek kulinarny
Szarlotka 136

kroimy w kostkę, smażymy na maśle z  rozkrojoną wzdłuż laską wanilii. Uważamy żeby się nie rozpadły. Dodajemy cynamon i rodzynki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Od schłodzonego ciasta oddzielamy(...)pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Z 3 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z Nutellą i M&M's 122

jajek cukier waniliowy 3,5 szklanki mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka Nutelli cukierki M&M's Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dalej ucieramy i dodajemy po jednym jajku. Cały czas mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Gotową masę przekładamy do foremek do 2/3 ich wysokości. Na wierzch każdej nakładamy po łyżeczce Nutelli. Za pomocą wykałaczki rysujemy ślimaki lub koła, aby ciasto nieco wymieszać z Nutellą. Każdą muffinkę dekorujemy kolorowymi M&M's. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 129

swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około(...)Rozwałkowane ciasto smarujemy budyniem i zwijamy w roladę. Zrolowane ciasto kroimy w plastry o grubości około 2-3 cm i przekładamy na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Każdy plaster na blaszce lekko rozpłaszczamy dłonią. Drożdżówki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 319

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo(...)Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 110

rozwałkować wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.  ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki  ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać na nim plasterki jabłek. Posmarować(...)jabłka pozostał ą  marmolad ą  i ozdobić górę tarty pozostałymi resztkami ciasta. Zwil ż yc górę ciasta odrobiną mleka lub żółtka, aby podczas pieczenia nabrało pięknego złocistego koloru. Włożyć do nagrzanego do 180 ° C piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Po ostudzeniu tarte jabłkow ą  posypać cukrem pudrem

zielonacukinka
Ciasteczka z marcepanem i suszonymi wiśniami 156

waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 1 garść suszonych wiśni.   Przygotowanie:     Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze(...)będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Aga w kuchni
Rolada z kremem chałwowym 188

komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 150 g masła 250 g chałwy waniliowej(...)łyżki  konfitury z czarnej porzeczki Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Dużą blachę (od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec

Monia miesza i gotuje
Dyskusyjna świąteczność limonki 178

kominkiem o średnicy 26 cm) 175 g miękkiego masła 175 g jasnego brązowego cukru 4 jajka 250 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki białego rumu sok z 1 limonki skórka otarta z 1 limonki dodatkowo: 2 łyżki ekstraktu z limonki lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki(...)kolorze (proszek) 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach). Formę do ciasta wysmarować masłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 201

lebiega (którą chyba niestety jestem...), nie ujmuje to jednak ich smaku - są boskie! Do nadziania użyłam domowych powideł śliwkowych. Możecie nafaszerować je czymkolwiek, byle gęstym - inaczej nadzienie wypłynie podczas pieczenia. Na początku chciałam je jeszcze polukrować, ale bez tego smakują idealnie - a ja nie lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom(...)podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik.  Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 st. C. 15-20 minut, aż do zrumienienia. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 120

pieczenia 1 łyżka kakao dodatkowo: 10 g cukru perłowego Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Wlać kawę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez(...)godzinę. Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dziś Mikołajki - w Danii się ich nie obchodzi, ale w Polsce jak najbardziej. Może znacie łasucha, który ucieszyłby się z takiej puszeczki pełnej ciasteczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mamusi zakręcenie i bardzo kakaowe muffiny. Z gruszkami 152

mleka (3,5%) 90 ml oleju 3 łyżki złotego syropu dodatkowo: 4 gruszki Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać z cukrem i solą. Jajka lekko ubić, wlać olej i syrop, połączyć. Wlać jogurt i mleko, dokładnie wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać(...)niedbale tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki, szybko wymieszać. Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. 25-30 minut, aż wykałaczka wbita w środek muffiny będzie sucha. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dziękuję za wspólne pieczenie - jak zwykle, bardzo przyjemne doznanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania