wiórków kokosowych 1 szklanka cukru Polewa: 200 g margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękką margarynę i 5 żółtek. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dwie odłożyć na bok a do jednej dodać 2 łyżki kakao (fot.1) . Kawałki ciasta włożyć(...)ciasto jasne a następnie ciemne (fot.2) . Na to wylać pianę z wiórkami kokosowymi i orzechami (fot.3) . Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4) , tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę
Świat Ciastaciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać a następnie na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać(...)Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1) . Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając
Świat Ciastakrem: 500 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru 2 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji: kilka wiśni lub czereśni kakao do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie(...)wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3) . Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i Śmietan-fix-y ubić na sztywno. Wierzch i brzegi dobrze wystudzonego ciasta posmarować ubitą śmietaną (fot.4) . Ciasto posypać delikatnie
Świat Ciastadużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy lekko odcisnąć go dłońmi. Margarynę utrzeć do białości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao(...)dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3
Świat Ciastawierzchu – raz pod spodem. Po zakończeniu wyplatania całe ciasto dokładnie posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 180°C do momentu, aż ciasto będzie miało ładny, złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika koszyczek zostawić do ostygnięcia na misce. Następnie uformować brzeg koszyka. Na papierze do pieczenia narysować koło dokładnie o średnicy naszej miski, na której upieczony został koszyczek. Z ciasta(...)zapleść warkocz i ułożyć go na narysowanym kole (najlepiej po zewnętrznej jego krawędzi, ponieważ w trakcie pieczenia brzeg koszyczka może nam się skurczyć) (fot.3) . Ciasto posmarować żółtkiem i upiec w tej samej temperaturze, również do uzyskania złotego koloru. Teraz należy uformować ostatni element – czyli rączkę koszyka. Z ciasta zapleść jeszcze jeden warkocz. Ten warkocz ułożyć na papierze do pieczenia
Świat Ciastastronie marthastewart - i tak się właśnie stało. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki(...)wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1) . Wycięte ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 160°C. Studzić na kratce (fot.2
Świat Ciastabardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj ). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około(...)pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1) . Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2) . Piec 10-15 minut. Studzić na kratce
Świat Ciastapokroić w niezbyt grube plasterki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na cząstki. Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla. Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy(...)kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta (fot.4) . Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem
Świat Ciastakwadratu nałożyć troszkę nadzienia, boki posmarować rozmąconym jajkiem i złożyć po przekątnej tak, aby tworzyły małe trójkąty. Krawędzie lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie (fot.4) . Gdy już wyłożymy ciasteczkami całą blaszkę, posmarować każde z nich resztą rozmąconego jajka, aby podczas pieczenia przybrały ładny, rumiany kolor(...)Piec około 15-20 min. w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. Jak już będą chłodne posypać cukrem pudrem
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 5 jajek sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej szczypta proszku do pieczenia Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 75 g cukru pudru 2 opakowania Śmietan-Fix 400 g truskawek 50 g wiórków kokosowych Dodatkowo: kilka truskawek w całości kokosowe kulki (np. Rafaello) łyżka(...)mało słodka. Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2) . Piec około 15 minut w temp. 180ºC. Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć
Świat Ciastaucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać. Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już
Świat Ciastaśmietany 3 kg jabłek szara reneta 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę(...)wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić 2/3 ciasta (fot.1) i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Wszystkie jabłka obrać i pozbawić ich gniazd nasiennych. Owoce zostawić w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Za pomocą malaksera lub tarki
Świat Ciastamisce, a żółtka dodajemy do tłuszczu. Następnie miksując żółtka z margaryną, dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie już jednolita, wsypujemy do niej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną piane i też dodajemy do masy. Wszytko razem miksujemy. 2. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone bakalie (lub kupne), dodajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy , tak aby całe(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta. 3. Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście
Gotuj Z Muzykąwiórków kokosowych 50 g posiekanych orzechów włoskich 3-4 plastry drobno pokrojonego ananasa z puszki po 1 łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki(...)przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników. Do powyższych produktów przesiewamy mąkę oraz pozostałe sypkie składniki: cynamon, sodę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 22 cm) i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeśli ktoś chce trochę "ubogacić" ciasto, można przełożyć
upichciccukru - 50 g zimnego masła - 1 duże jajko - ok. 100 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodajemy około 2/3 jej ilości do ciasta. Reszta będzie służyła do posmarowania(...)razie potrzeby dodajemy trochę mikstury z jajka i mleka lub podsypujemy dodatkową mąką ). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1,5 cm. Ostrą szklanką wycinamy kółka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy resztą ubitego jajka. Pieczemy przez 10 minut na złoty kolor. Cenne uwagi! * Do ciasta możemy dodać swoje ulubione składniki: - mogą to być rodzynki ( jeśli podajemy na słodko
Ostra na Słodko