mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki(...)można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem odrobiny mleka albo śmietanki, następnie wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wg uznania. ciasto po upieczeniu, bez polewy ciasto
Bon Appetit Małgorzatymarmolady morelowej orzechy do dekoracji ziarna kawy do dekoracji Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy(...)mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Na koniec dodajemy rum. Mniam :) Gotowy krem wkładamy
Bon Appetit Małgorzatyposiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek, następnie dodać cukier i cukier waniliowy - mieszać mikserem, potem dodać przesianą(...)mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Biszkopt przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 25 minut. Krem: Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Serek mascaropne utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną
Bon Appetit Małgorzatybitej śmietany. Składniki na biszkopt: 1/2 kostka margaryny szklanka cukru 2 jajka 3 łyżki dżemu 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g margaryny 3 serki homogenizowane 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Miękką margarynę miksujemy z cukrem, i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli:dżem, mleko, mąka, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy
Bon Appetit Małgorzatykoniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami(...)mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova: Krem wykładamy na torcik bezowy i schładzamy w lodówce na minimum pół godziny. Przed samym podaniem dekorujemy ulubionymi owocami oraz piankami. beza podczas pieczenia
Bon Appetit Małgorzatyśmietanki -2 łyżki cukru pudru - 250 ml kremówki 36 % - kolorowe wiórki kokosowe Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier. Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych(...)obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową
Bon Appetit Małgorzatywierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy(...)minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco. MARMOLADA Z CEBULI: Składniki: 4 duże czerwone cebule 2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą) 100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego) 2 łyżki octu balsamicznego łyżeczka suszonego tymianku szczypta soli i pieprzu do smaku łyżka
Bon Appetit Małgorzatyposiekanych orzechów włoskich 55 g mielonych migdałów 1 garść rodzynek pół łyżeczki tartego świeżego imbiru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę aż powstanie gładkie ciasto. Orzechy, imbir obtaczamy w mące i dodajemy do ciasta. Mieszamy drewnianą łyżką. Rozdzielamy ciasto do dwóch keksówek. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto idealne do spożycia po 2-3 dniach :) by Instagram Opolska Blogosfera Kulinarna współorganizuje imprezę m.in. z Urzędem Miasta, NTO czy Miejską Biblioteką Publiczną
Bon Appetit Małgorzatymasła - miękkiego dodatkowo: pół szklanki mielonych orzechów włoskich Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy(...)mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cm Krem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całości). Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę
Bon Appetit Małgorzatygarść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową oraz suche, przesiane składniki. Mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy(...)niej ciasto. Pieczemy około 1 h w 170 stopniach C. Ciasto po upieczeniu studzimy, przekrawamy i smarujemy powidłami. Dekorujemy polewą. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, ze śmietanką, masłem. Gotową polewą dekorujemy piernik. I póki jeszcze polewa nie zastygła dowolnie dekorujemy bakaliami. Piernik zachowuje świeżość przez cały tydzień. piernik czekoladowy
Bon Appetit Małgorzatyformy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto:Jabłka kroimy w drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą(...)mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy
Bon Appetit MałgorzatyDlatego zależy mi, żeby opublikować jeden z moich setnych zaległych przepisów :-P Zdecydowanie więcej gotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest(...)wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia pod serwetką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-30 minut
Bon Appetit Małgorzatyyśmy innych galaretek do masy jabłkowej :) Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna(...)galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk i z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekł a damy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. 2. Jabłka przekładamy do rondelka, podgrzewamy, jak będą gorące
Kuchnia domowa Aniaromat waniliowy. 2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki. 3. Do ubitego masła dodać suche składniki i miksować do połączenia się całości. 4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C. 5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają(...)swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut. 6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją. 7. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce. Smacznego
Kuchnia domowa Ani