niej jest przepis :) Czekoladowy makowiec Składniki: 1/2 kg maku 10 jajek 1/2 kg cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1 tabliczka czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy). W kąpieli wodnej(...)cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę. W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):) Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach
Lawendowe Niebodzięki Justynce ;) Tort waflowy Składniki biszkopt: 5 jajek 5 kostek czekolady mlecznej 10 dag posiekanych orzechów 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: gotowana masa krówkowa 1 1/2 kostki masła Pozostałe składniki: powidło śliwkowe opakowanie wafli(...)listków) Przygotowanie: Biszkopt - z 5 białek ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę. Pieczemy
Lawendowe Nieboszklanka wody Przygotowanie: Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Keksówkę wyścielamy papierem(...)pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Pyszne i piękne
Lawendowe Niebojeść... A muffinożerców w domu dużo, oj dużo ;) Muffiny pomarańczowe Składniki: 250 g mąki 80 g cukru cukier waniliowy 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 100 ml mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier(...)drugiej misce rozkłócamy jajko, mleko, sok, oliwę i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Nakładamy do papierowych foremek, na wysokość około 3/4 i pieczemy w 200 stopniach około 15 minut ;) Z tej porcji wychodzi około 20 babeczek. Smacznego
Lawendowe Nieboszklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kokosu dżem drylowane wisienki Przygotowanie: Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos. W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki(...)wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją. Pychota
Lawendowe Niebożyczenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka(...)proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. BEZA: Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika
Magiczna kuchnia Dariiwiększości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę
Ala piecze i gotujeKasia, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut
Z miłości do słodkościwiórków kokosowych DODATKOWO: niesolony popcorn 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dna dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce zmiksuj olej z cukrem i ekstraktem. Dodaj po kolei jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym. W osobnej misce porządnie wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dodaj mieszankę do jajek z olejem. Zmiksuj masę dokładnie, ale krótko. Następnie rozlej ją po połowie do dwóch tortownic. Piecz spody przez 30 minut . Po tym czasie wyjmij tortownice z piekarnika i pozostaw brownie do ostygnięcia. FRUŻELINA MALINOWA: W garnuszku zagotuj maliny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia (ja maliny miałam już rozmrożone). Dodaj do tego rozpuszczoną w wodzie
Słodko-Słony Świat Ilonytortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C. Rozmrożony szpinak(...)szczyptę oregano i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć na przestudzone ciasto. Na wierzch ułożyć pokrojoną szynkę serrano, przekrojone wzdłuż pomidorki truskawkowe i pokruszony ser feta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) przez około 30 minut, aż jajka się zetną. Smacznego
Oryginalny smakfanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami. Składniki: ciasto 175g masła 175g drobnego cukru 4 jajka 200g mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g gorzkiej + 20g deserowej czekolady rozpuszczonej w wodnej kąpieli mus 2 żółtka + ubita sztywna piana z 2 białek 200ml soku ze świeżych pomarańczy 4 łyżki cukru 300ml ubitej śmietany(...)plasterki obranych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy) 100g ubitej śmietany Sposób przygotowania: ciasto Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę. Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm). Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto
W kuchni wieczoremszczypta soli szczypta pieprzu pozostałe składniki 2 gruszki połowa sera camembert 2 garście orzechów włoskich 3 gałązki świeżego tymianku dodatkowo forma na tartę masło do wysmarowania formy papier do pieczenia folia spożywcza miska na kisz ubijaczka Sposób przygotowania: Mąkę, sól i masło siekamy w malakserze lub nożem aż przybiorą konsystencję mokrego piasku. Dolewamy wodę i siekamy dalej aż powstałe(...)kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut. W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką w miseczce. Wyjmujemy tartę po 20 minutach, zdejmujemy papier do pieczenia z obciążeniem i wykładamy do foremki na przemian gruszki
W kuchni wieczoremszczypta soli 1 jajko 100 g roztopionego masła 2 banany 1 marchewka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i cukier. Roztopione masło studzimy i następnie mieszamy z jajkiem . Wlewamy do miski z mąką i miksujemy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem(...)marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy
Smakowity Blog Kulinarnyłączymy masło, cukier i cukier waniliowy. Przed dodaniem jajek, musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej. W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie(...)zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości. Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie Przyjemności