pieczenia - 22046 przepisów (strona:162/1470)

Reniferki z makiem 115

soli 75g mąki pełnoziarnistej 75g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia jajko klasy M do dekoracji: biała czekolada posypki PRZYGOTOWANIE: Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto. Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość(...)około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez okoo 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia

Pyry na Gaz
Keks cytrusowo-migdałowy 134

amaretto do posypania: •płatki migdałów Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem i cukrami a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy jajka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą, szczyptę soli i posiekane migdały. Skórki cytrynowe mieszamy z niewielką ilością mąki, tak aby były nią pokryte i dodajemy do reszty ciasta. Na końcu dodajemy mleko i amaretto(...)Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch płatkami migdałów. Pieczemy w 160°C przez ok. 60 minut

Pyry na Gaz
Ciasteczka digestive 139

łyżki brązowego cukru 60 ml mleka ewentualnie mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Płatki owsiane zmielić blenderem ale niezupełnie na mąkę. Połączyć z mąką pełnoziarnistą i pszenną, solą, proszkiem do pieczenia, masłem, cukrem i mlekiem. Zagnieść lub zmiksować końcówką z hakiem na jednolite ciasto. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm. Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około(...)Dziurkować widelcem. Wyłożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec około 15-17 minut w temperaturze 185ºC. W gustu można przygotować je z czekoladą. Wystarczy roztopić ją w kąpieli wodnej i posmarować nią spodnia część ciasteczek

Pyry na Gaz
Ciasteczka ryżowo - kukurydziane 115

kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego  masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Wykonanie: Wszystkie suche produkty mieszamy w misce. Następnie dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka(...)szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego

kgwjanczewo
Ambasador 395

inne owoce świeże lub z kompotu Margarynę ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy(...)Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto białe i ciasto ciemne. Lekko rozprowadzamy. Między kupkami wkładamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany

Made By Mom And Son
Strucla z serem i kruszonką 177

koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier do pieczenia, by się nie zetknęły podczas pieczenia Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte),  posmarować(...)łyżką mleka, posypać kruszonką. Składniki na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 60 g masła, roztopionego kilka kropel ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 169

łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy(...)kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gotowe ciastka. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu, wyjąć i wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka praskie 172

inne. 1 -2 łyżki płatków migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem(...)każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3  milimetrów.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka.   Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem  do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę,  udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami.  ( Ponieważ zostało mi dużo bezy dodałam do niej kakao

Na słodko lub wytrawnie
Victoria sponge cake 149

zabrałam się do pracy. Przepis nie jest pracochłonny. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, po prostu "niebo w gębie " Składniki: 170 g mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g miękkiego masła lub margaryny 3 jajka 120 g cukru Dodatkowo do przybrania  200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru(...)margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać. Gdy masa będzie już gotowa, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na to wlać gotowe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 - 25 minut

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto mleczna kanapka 235

wychwalała i rzeczywiście miała rację. Dziękuję Kasiu za ten wspaniały przepis :-) Składniki na ciasto kakaowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Składniki na mleczną masę: ½ szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g miękkiego masła lub margaryny(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno olej, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić gotowym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Ciastka dukaty przekładane powidłami 186

czekolady 50 g masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada   z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto(...)rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry   lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść w małych odstępach wykrojone ciastka. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec   8 – 10 minut w temperaturze 180 stopni C i do chwili aż się lekko zarumienią. Upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka na cieście kruchym 157

dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 kostki masła lub margaryny ( 375 g ) 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: 8 – 10 kwaśnych jabłek ¼ szklanki wody 1 szklanka cukru pudru(...)łyżki soku z cytryny Dodatkowo: Tłuszcz do smarowania blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania Cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Z maki, cukru pudru, proszku do pieczenia,   masła, śmietany i żółtek   zagnieść szybko ciasto a następnie podzielić na dwie równe części.   Każdą część ciasta zawinąć w folię i jedną włożyć do zamrażalnika a drugą

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z sokiem wiśniowym w czekoladzie 167

cukru pudru) Składniki na polewę czekoladową ; 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania: Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto. Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki. Gotowe ciasteczka(...)układać w małych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 - 14 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią. Upieczone ciasteczka poukładać na talerzach tak, aby każde można było polać polewą czekoladową. Przygotować  polewę czekoladową: Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie

Na słodko lub wytrawnie
Kokosowe magdalenki 167

strony . Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam :-) Składniki na ok 40 magdalenek: 1 szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny 3 duże jajka lub 4 mniejsze 8 g cukru waniliowego 1/3 szklanki wiórków kokosowych Sposób wykonania : Całe jajka zmiksować(...)cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i wymieszać. Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka dwukolorowe 152

masła lub margaryny 100 g cukru 1 jajko 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło posiekać nożem, dodać mąkę cukier, jajko, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite, podzielić je na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie tą część ciasta wyrobić. Każdą część oddzielnie zawinąć(...)zawinąć w folię i ponownie schłodzić przez około 2 godziny. Schłodzone ciasto pokroić na plastry o szerokości ok 5 mm i pokrojone ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania