krok po kroku, czy też składnik po składniku, zaczął się wizualizować i tak powstał pewnego popołudnia. Blaty bezowe są cieniutkie i chrupiące - powstały z resztek masy bezowej, z której piekłam bezowe koszyki (takie jak tu - klik) do mojej wiosennej wariacji na temat Grapefruit Fluff (klik) . Środkowy blat orzechowego biszkoptu na białkach to również wynik nadprodukcji ciasta do mazurkowego spodu(...)przesianą przez sitko kawę rozpuszczaną i delikatnie połączyć z białkami za pomocą drewnianej łyżki . Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Przygotować 2 blachy i wyłożyć je papierem do pieczenia. Można wyrysować na nich koła o średnicy ok. 26 cm. Masę bezową podzielić na 2 części i rozsmarować równomiernie na wyznaczonych wcześniej kołach. Można też przełożyć
KUCHARNIAtartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami). Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 minut i piec przez 10 minut, następnie(...)ostrożnie usunąć pergamin z fasolkami i piec jeszcze dalej przez kolejne 5-10 minut. W czasie, gdy spód się piecze, przygotować jabłka i sos. Na patelni stopić masło i wrzucić na nie obrane i pokrojone na cząstki jabłka, lekko podsmażyć aż zaczną się rumienić, ale nie rozpadać (najlepiej wybierać gatunki, które są twarde). Zdjąć z ognia. Do rondla wsypać
KUCHARNIAsię połączyły, ale piana zbyt nie opadła. Przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm. Przygotować dwie blachy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia. Na jednym z nich narysować dwa koła o średnicy 15 cm, na drugim dwa długie paski o wysokości ok. 8 cm. Posypać delikatnie cukrem pudrem, aby ciasto nie przywarło(...)podczas pieczenia. Wyciskać ciasto spiralnie, aby wypełniło powierzchnię zaznaczonych kół. Z reszty wyciskać niezbyt grube wałki na biszkopty zachowując ok 1 cm odstępu. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 10 minut lub do momentu, gdy przejdą pozytywnie test suchego patyczka. MUS CZEKOLADOWY 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka zimnej wody 115 g gorzkiej czekolady
KUCHARNIASzkoda. To był dobry czas. Czy powróci? To zależy także od Was. A w lutym i ode mnie - czy uda mi się namówić Was na wspólne pieczenie? Bardzo bym chciała! Teraz wszystko w Waszych rękach, a właściwie ... piekarnikach. Chyba słusznie podejrzewam, że słabość do kajmaku mają niemal wszyscy. Tak, tak - Ty też, chociaż nie chcesz się(...)środek - wypłynie jak lawa, ciepła, niszcząca wszelkie myśli o diecie. Dulce de leche lava cakes . A zatem do dzieła! Łapki w górę, palec pod budkę - kto z nami piecze? Nie ma wymówek, puszce kajmaku się nie odmawia!!! Co trzeba zrobić, żeby wziąć udział? Upieczcie babeczki i pokażcie je u siebie na blogu - macie czas do końca lutego. Podeślijcie link
KUCHARNIAnalewki z pigwy 8-10 łyżek galaretki z pigwy 4 łyżki kandyzowanej pigwy Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wszystkie przyprawy. W drugiej misce ubijamy lekko jajka i dodajemy olej, mleko oraz esencję waniliową. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy aż wszystko połączy się razem(...)koniec dodajemy tarty pasternak i orzechy i ponownie mieszamy. Formę o średnicy 19 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy
KUCHARNIAjajko, wlać olej, miód i sok oraz dodać masło orzechowe oraz rozgniecionego banana. Wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej przy pomocy rąk. Gotową masą rozprowadzić równomiernie na papierze do pieczenia. Moje batony mają grubość ok. 1,5 cm, ale jeśli wolicie cieńsze lub grubsze, dopasujcie grubość do swoich preferencji. Po wyłożeniu masą docisnąć i wyrównać. Piec przez(...)stanowi wielonienasycony kwas linolenowy z grupy omega-3, pozostałą część stanowi kwas linolowy z grupy omega-6. witamina E (tokoferol) - 63mg/100g Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia oraz przygotowywania sosów i dressingów do sałatek. Olej Beskidzki Spółki Bielmar jest dostępny w butelkach o pojemności: 0,5l, 1l, 3l i 5l. Więcej informacji na stronie producenta
KUCHARNIAmasła 1/2 szklanki Somersby Blackberry Beer Drink 1 jajko 1/3 szklanki jeżyn (poza sezonem można zastąpić suszonymi owocami - dodałam żurawinę) Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier i masło. Szybkimi ruchami lekko wymieszać, by masło zaczęło łączyć się z resztą - ma przypominać sypką kruszonkę. W osobnej miseczce rozmieszać jajko i połączyć z Somersby(...)owoce. Przy pomocy widelca wymieszać. Nie należy robić tego zbyt długo ani starannie - ciasto może, a właściwie powinno być grudkowate. Tak przygotowaną masę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozwałkować na kształt koła nacinając je na 8 części. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, do momentu
KUCHARNIAcukru -150 g mielonych orzechów włoskich -170 g margaryny -1 jajko -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: W naczyniu mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Schłodzoną margarynę drobno siekamy i dodajemy do mąki. Następnie rozcieramy ją w placach, aby połączyła się ze suchymi składnikami. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą(...)umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut (aż ciasteczka się lekko przyrumienią) w 200 stopniach. Po upieczeniu są bardzo kruche, więc dopiero gdy lekko ostygną można je przełożyć z blaszki. Smacznego
KasiekGotuje1szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Biszkopt jasny 4 jaja pół szkl. mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki(...)Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, porcjami dosypywać cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, miksować. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 38/22cm. Piec 25-30 minut w temp.175*C Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie
w mojej kuchniPiekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata.-u mnie wszystko(...)stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką).. Ciasto podzielić na dwie części. I teraz mój sposób na wykładanie ciasta: papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zarysowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć
w mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie wymieszać rózgą.Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-PAPIER TYLKO NA DNIE BLASZKI ,BOKÓW NIE SMAROWAĆ .Piec w temp.180stopni C ok.35-40 minut-temperatura pieczenia zależy od piekarnika.,do suchego patyczka..Po wyjęciu zrzucić blaszkę na podłogę z wysokości ok.50-60 cm.Ostudzi
w mojej kuchnirozprowadzimy w objętości ciasta. Garnek Rzymski moczymy w wodzie. Do naczynia (garnek rzymski) wkładamy ciasto chlebowe, na wierzchu można natrzeć sera żółtego, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C. Tradycyjne pieczenie zajmuje ok. 1 godz, natomiast w Garnku Rzymskim czas wydłuża się do ok. 1,5 godz (trzeba to przetestować, ponieważ każdy piekarnik ma inna(...)temperaturę grzania).Ja piekę z połowy porcji
w mojej kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła, zimnego 5 żółtek, dużych 5 łyżek cukru 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski.Masło kroimy w kostkę dodajemy do mąki plus cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy ciasto. lub (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto(...)dzielimy na 2 części - około 3/4 i 1/4, każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/search/label/CIASTA 250 g masła lub margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem(...)jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel
w mojej kuchniłyżka octu szczypta soli Wykonanie Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (dolna grzałka). Blaszkę o średnicy ok. 32x32 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków. Oddzielić białka od żółtek. Proszek do pieczenia i ocet dodać do żółtek i roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą(...)szklista i sztywna dodać żółtka i wszystko razem zmiksować. Do tak ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić
w mojej kuchni