szklanki zmielonych migdałów * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 5 jaj * 3/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły proszek do pieczenia ) Jaja umyć. Oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany z białek dodawać kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę(...)ziemniaczaną, migdały i proszek do pieczenia wymieszać. Wszystko dodać do ubitych jajek - delikatnie połączyć. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut. Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji. Upieczone biszkopty odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt
kolorowotorcikowomąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-) Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie(...)sezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się oddzielne kawałki
Smaczne ZdroweTołpyga to słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Ten przepis to totalny eksperyment. Składniki i przyprawy dobierane były na bieżąco. Koncepcja czy piec czy smażyć i jakie dodatki przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek(...)bakłażana kroimy w plastry. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w łódki. Dokładnie rozprowadzamy warzywa w marynacie. Odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C (grzanie góra-dół). W naczyniu do pieczenia układamy kawałki ryby i zalewamy je marynatą. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej: z jednej strony – warzywa, z drugiej strony
OstryKęsłyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 125 gr drobnego cukru 250 gr masła 125 ml miodu 300 gr czereśni-bez pestek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Usuwamy pestki z czerśni. Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie
Smaki EdytyMiały być tradycyjne placki ziemniaczane, ale stwierdziłam, że całą ziemniaczaną masę wyłożę na papier do pieczenia i upiekę w piekarniku w formie jednego, dużego placka. Podobnie jak się piecze Babkę ziemniaczana z boczkiem Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam(...)jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek do smaku odrobina oleju do posmarowania papieru do pieczenia Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (ja starłam mechanicznie), dodajemy 2 jajka, oba rodzaje mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę na blasze, niestety przy pieczeniu galette nie można posługiwać się wymówką typu: nie mam kochanie formy do tary Dzisiaj przygotowałam Gilette na słodko, jako nadzienie wykorzystałam twaróg z kostki(...)samymi truskawkami! Polecam, zróbcie słodką Galette z serem i truskawkami, była bardzo smaczna Składniki: 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej 200 g śmietany 12 % 100 g masła lub margaryny do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g twarogu tłustego 1 budyń truskawkowy 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju 1 jajko 3 łyżki mleka kilka truskawek porzeczki czerwone cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzadkiego jogurtu 50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy 2 jaja - całe Przygotowanie krok po kroku Do miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier . Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia . Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja . Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką. Ciastka formować na desce(...)stolnicy w następujący sposób: rozsmarować po niej grubą warstwę masy wycinać okrągłe kształty szklanką ostrożnie podwadzić łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę na blasze dodatkowo rozpłaszczyć łopatką Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min - piekłam 20 min, ale następnym razem postaram się trzymać 18 min. - wyjdą jaśniejsze i mniej zrumienione . Już
Grunt to przepis!poniedziałek. Wypadały wtedy urodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek ok. 4 łyżek słodkiego sosu chilli (ja używam(...)polewamy ok. 2 łyżkami oleju. Dodajemy też sól, słodką mieloną paprykę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy tak, by wszystkie ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami. Układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w szóstki lub ósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy
Ratunku obiadpodwójnie czekoladowy? Bo składa się z czekoladowego biszkoptu oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede(...)mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu: 900 ml śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 4 szt. śmietan
Ratunku obiaddaktyli 100 g orzechów laskowych skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej odrobina mleka lub 1 białko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów(...)poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy do ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 3-4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy
Ratunku obiadolejek waniliowy) Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. (W oryginalnym przepisie jest 180, ale ciasto wtedy zbyt szybko spiecze się z góry i może pęknąć. Dlatego radzę nieco zmniejszyć temperaturę pieczenia.) Masło ucieramy z cukrem, aż stanie się puszyste i jasne. Następnie dodajemy po 1 jajku i cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy(...)koniec dolewamy po 1 łyżce mleka, cały czas miksując. Ciasto przekładamy do tortownicy (każdą formę, inną niż silikonowa, należy wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać mąką/bułką tartą) i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak ciasto na jakieś 5 min. Później
Ratunku obiaddosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni - śliwki i jabłka. Poniżej podaję jednak przepis na dużą blachę , bo naprawdę nie warto piec tego ciacha w małej ;) Przygotowuje się je łatwo i dosyć szybko, nie ma możliwości, żeby nie wyszło. Najwięcej czasu zajęło mi posiekanie migdałów i orzechów, bo robiłam to ręcznie:) Składniki(...)kubeczek jogurtu naturalnego - 150g (kubeczkiem po jogurcie odmierzamy kolejne składniki) - 3 kubeczki mąki - 3/4 kubeczka cukru - 1/2 kubeczka oleju - 4 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 nieduże jabłka - ok. 1/2 kg śliwek Kruszonka: - 125g masła - 1 niepełna szklanka mąki - 1/2 szklanki pokrojonych migdałów - 1/4 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
Kraina Tysiąca Smakówzrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;) Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować. I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę. Też smacznie :) Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru(...)spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut
kolorowotorcikowoOstatnio jakoś wolę piec ciasta aniżeli ciasteczka, dlatego tym razem padło na sernik budyniowy z mango . Wypiek jest delikatny, a połączenie z mango jest wprost idealne. Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz(...)godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy
Smaczne Zdrowecukru trzcinowego) -4 łyżki oleju -1 budyń śmietankowy -1 szklanka mąki orkiszowej (lub pszennej) -1 mały proszek do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić je z proszkiem do pieczenia i ksylitolem na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z olejem i dodać do ubitych białek. Następnie wsypać mąkę i budyń śmietankowy. Ubić(...)niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia biszkoptów. Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół. Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam
Smaczne Zdrowe