już sam je piecze i w wykonaniu są bardzo proste i szybkie. Te, które widzicie na zdjęciach upiekł sam osobiście mój czternastoletni syn Aleks. Ja tylko podpowiedziałam mu aby zamiast ekstraktu waniliowego użyć syropu waniliowego ETERNO, pomysł okazał się bardzo trafny - polecam :) Składniki suche: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jeśli wymieszamy dokładnie na gładką masę mogą wyjść ciężkie i twarde. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy maksymalnie 20 minut. Najwygodniej piec do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi około 21 sztuk. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA i ALEKS
Blondynka Gotujewygląda..ale mąż zje ze smakiem jak wróci z pracy.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubić do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki(...)Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 galaretka 1/2 szkl wody 650 ml gęstego jogurtu Galaretkę rozpuścić w goracej , gotowanej wodzie i zostawić do lekkiego stężenia, następnie wlać jogurt
Moje domowe kucharzeniepodpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PURÉE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia kawałków (40-60 minut w zależności od rodzaju dyni) - upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić - kawałki dyni wydrążyć łyżeczką, a wydrążony(...)jajka, po każdym krótko miksując, tylko do połączenia się składników - dodać purée z dyni, cukier waniliowy oraz cynamon, ponownie krótko zmiksować - masę serową przełożyć na kruchy spód, wyrównać - sernik piec z parą wodną (na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą) - sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75-85 minut lub do momentu ścięcia
Smakołyki Berenikibyło na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym(...)się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika
Kulinarne przygody Gatitymoim domu wszyscy uwielbiamy szarlotki. Piekę z rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą(...)Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek
Kulinarne przygody Gatitymówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)ziarnem orkiszu , wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie . Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 90 g siemienia lnianego 250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej
Kulinarne przygody GatityWypiekanie na śniadanie piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę(...)Matka wariatka Jola z Nasze życie od kuchni Iza ze Smacznej pyzy Alina z Ala piecze i gotuje Daria z Breakfast Grażyna z Grażyna gotuje Dorota z Mojego małego czarowania Justyna z Gotowania i pieczenia
Kulinarne przygody Gatitytotalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam w sklepie internetowym Chleb na zdrowie.pl . Jest to już kolejny chleb, który piekę z ich mieszanek, ale ten wyjątkowo podbił moje serce, a właściwie moje podniebienie... Co ważne mieszanki nie zawierają konserwantów, GMO ani GMM. Chleb wileński jest chlebem w 100% żytnim, dodatkowo(...)wodą przez 5 sekund. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 5 minut, a następnie zmniejszamy ją do 180 stopni. Chleb studzimy na kratce. Żytni chleb jest najsmaczniejszy gdy pokroimy go następnego dnia po upieczeniu. Chleb możemy też upiec w automacie do pieczenia chleba
Kulinarne przygody Gatitytygodniu z cyklu Wypiekanie na śniadanie pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się(...)Ciasto pieczemy 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Podajemy pokrojone w kwadraty, tuż po wyjęciu z pieca, lub gdy lekko przestygnie. Razem ze mną piekli: Justyna z Gotowanie i pieczenie Paweł z Marder & Marder manufacture Dorota z Mojego małego czarowania Iwona z Ivka w kuchni Kinga z Małych kulinariów
Kulinarne przygody Gatitywyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy. W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała(...)minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce. Zajrzyjcie również do: Kingi z Małych kulinariów Aliny z Ala piecze i gotuje Doroty
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy
Kulinarne przygody GatityGotuje bo lubi . Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast kulek wyszły(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka
Kulinarne przygody Gatityprzejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze w formie. Następnie już lekko przestudzone wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z uwagi
Grunt to przepis!wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać(...)wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych, 4 łyżki rumu. Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt
Z miłości do słodkościSkładniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz(...)ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao, cynamon, proszek do pieczenia i czekoladę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ręcznie, aby zachować puszystość. Średniej wielkości tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na to powstałą masę i wkładamy
Kolizje Smaków