chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt: - jajko – 2 szt – cukier – 2 łyżki – mąka pszenna – 2 łyżki – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1,5 łyżki Masa bezow0 – krówkowa: - masa krówkowa – 200 g – masło – 100 g – bezy – 100 g Masa(...)łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki( 15×20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Studzimy i delikatnie
Ostra na Słodkoszkl * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * soda – 1 łyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – ok. 500 ml * kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy(...)dokładnie , ale delikatnie. W rondelku gotujemy szklankę mleka , w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy do gotującego się mleka , słodzimy i doprowadzamy do zgęstnienia. Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła. Wrzucamy podprażone na suchej patelni płatkami migdałów i dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Powstały krem wlewamy do wydrążonej ” wanienki ” , wygładzamy. Miejsce
Ostra na Słodkowrzątkiem , obieramy ze skórki. W garnku podgrzewamy cukier , nie mieszamy , czekamy aż będzie robił się złoty karmel. Dodajemy orzechy , kokos oraz migdały i dokładnie mieszamy. Wyciągamy na papier do pieczenia , albo silikonową matę ( będzie nam łatwiej zdjąć ). Odstawiamy do zastygnięcia na kilkadziesiąt minut , a po tym czasie kruszymy i wstawiamy do miksowania ( malakser ). Miksujemy ( cierpliwie ;) ) do momentu aż zyska(...)kremową konsystencję. Gotową przekładamy do słoiczka. BABECZKI : Czekolady łamiemy do garnka , dodajemy miękkie masło i cały czas mieszając rozpuszczamy je w kąpieli wodnej , studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy jajka i cukier. Dodajemy roztopioną , lekko przestudzoną czekoladę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 min / 180C
Ostra na Słodkomuszkatałowej; Skórka otarta z całej cytryny; 2 łyżki miodu. Dodatkowo (opcjonalnie); Pisaki cukrowe do ozdobienia ciastek. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja(...)czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 - 15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskawodę i mieszam - zakwas ma mieć mniej więcej wygdląd i konsystencję majonezu. Gdy wiem, że będę piekła chleb dokarmiam zakwas i czekam około 3 godzin (wszystko zależy od temperatury otoczenia) gdy zakwas pięknie bąbelkuje i jest "wzburzony" oznacza to, że jest gotowy do pieczenia. Istnieje mnóstwo przepisów na chleb na zakwasie, różnią się one między sobą przede wszystkim(...)zakwasu 0,5 kg mąki 0,25 l wody 1 łyżeczka soli Tym razem wzbogaciłam smak ciasta poprzez dodanie ok. 3 łyżek mielonego lnu Wszystko wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania. Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną). Chlebek musi
Z butelką mleczka w tleproszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru (lub mniej) budyń śmietankowy (bez cukru) 500 ml mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła cukier waniliowy Polewa(...)cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka" Warstwa makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę
Słodka Stronałatwiejsze do zrobienia. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego serka homogenizowanego (w wiaderku) 250 ml śmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny cukier(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Masa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier puder
Słodka StronaOrzechami - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencje należy delikatnie wmieszać ubite(...)sztywną pianę białka. Tortownice (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Wylewamy powstałą masę sernikową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Pieczemy przez godzinę, a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu. W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić
Słodka Stronapieczenia cukier waniliowy ok. 1/5 szklanki maku Warstwa Makowo-Kokosowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z czarnej porzeczki Tort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy śmietanka lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut
Słodka Stronabiszkopcików. Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki : Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/2 łyżki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia polowa cukru waniliowego Masa: 350 ml śmietanki 30% 300 g serka mascarpone fix do ubijania śmietany 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2,5 łyżki wiórków kokosowych(...)cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę
Słodka Stronajajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała. Mój piernik wyszedł kanciasty). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy imbir, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia oraz sól(...)jajkami. Do mąki dodajemy nasz roztopiony miód, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być rzadka i jednolita. Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut. Następnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrajmy na pół i smarujemy dżemem i nakrywamy górną częścią ciasta. Piernik najlepszy jest na drugi lub trzeci dzień. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepłaską łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną i troszkę przestudzoną margarynę. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wskazówki: Ze względu na to, iż każdy piekarnik "rządzi się swoimi prawami" to podany przeze mnie czas pieczenia jest orientacyjny, najlepiej jest sprawdzić babkę nakłuwając ją wykałaczką....jeśli jest sucha to znaczy, że babka jest gotowa(...)jeśli wykałaczka będzie oblepiona ciastem oznacza to, że jeszcze w środku jest surowa i trzeba ją dalej piec. Babka w takim wykonaniu będzie koloru żółtego. Moja mama nauczyła mnie jak "zabarwić" środek. Odlać do szklanki troszkę gotowego już ciasta (przed włożeniem do piekarnika) i dodać łyżkę kakao wymieszać a następnie na przykład nożem czy końcówką łyżki robić dowolne wzorki
upichcicIdealna baza pod najróżniejsze dodatki. Składniki: półtorej szklanki mleka , 3 jajka , półtorej szklanki mąki , 2 łyżki cukru , duża szczypta soli , 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia , 1/5 kostki masła . Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć(...)odstawić na kilka minut. Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy. Ja lubię bardziej...hmmm...rumiane ;) Pancakes podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaWiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi. Składniki spodu: 2 paczki herbatników(...)trochu zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę i dokładnie połączyć. Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 stopni na około 60 minut. Polewa: 2 czubate łyżki brązowego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisów do tej pory na moją listę idealnego pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki(...)drożdży , 1,5 łyżeczki soli , 70 g miękkiego masła , 100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem
Codzienna kuchnia niecodzienna