żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach
mojewypiekiinietylko180g herbatników - 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się(...)równe porcje. Ilość zależy od ilości barwników. Miałam 4 (niebieski, zielony, żółty i czerwony), jako piąty wykorzystałam konfiturę jagodową uzyskując jasny fiolet. Barwimy podzielone masy. Zabezpieczoną workiem do pieczenia tortownicę wstawiamy do szczelnej brytfanki i na spód z herbatników wlewamy pierwszą masę fioletową. Następnie na środek wlewamy masę niebieską. Kolejno – zieloną, żółtą i czerwoną. I teraz następuje część
mojewypiekiinietylkofolii aluminiowej, solimy i skrapiamy lekko olejem sezamowym. Groszek cukrowy również umieszczamy w folii, skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy pozostałym rozpuszczonym masłem. Przygotowane warzywa wkładamy do formy do pieczenia. Boczek kroimy w cienkie paski(...)układamy po kilka sztuk, kładziemy zamarynowane paluszki drobiowe i zawijamy. Wkładamy do formy wyłożonej folią, przykrywamy kawałkiem folii, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i pieczemy ok. 35 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy folię, aby boczek się zrumienił. Jednocześnie z mięsem pieczemy warzywa, (potrzebują trochę mniej czasu) mają być al dente. Paluszki drobiowe zrolowane w boczku podajemy
mojewypiekiinietylkostarej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach. Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 szklanki płatków owsianych - 100g sezamu - 100g słonecznika - 2 łyżeczki soli - 4 szklanki ciepłej wody Rozczyn: - 50g suchych drożdży(...)wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 220°C. Pieczemy 60 minut od chwili, gdy temperatura w piekarniku osiągnie 220°C. Pod koniec pieczenia, przy użyciu pędzelka, chleby smarujemy wodą, i chwilę dopiekamy, będą miały błyszczącą skórkę. Wykładamy na kratkę i po lekkim przestudzeniu zawijamy
mojewypiekiinietylkołyżeczki proszku do pieczenia - esencja waniliowa lub migdałowa - 600g świeżych malin - ok. 100g płatków migdałowych Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C na 70 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Placek malinowo migdałowy, to ciasto, które nie wymaga dużego nakładu pracy. Należy chyba do najprostszych i najmniej skomplikowanych wypieków
mojewypiekiinietylkogalaretki o smaku kiwi Składniki na lukier: - ¾ szklanki cukru pudru - 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy składniki na kształt kruszonki. Dodajemy serek i szybko zagniatamy ciasto, formując kulę. Dzielimy(...)minut w zamrażarce. Z tego co autorka przepisu napisała, jeżeli nie ma czasu – pomija tę czynność. Ja akurat czas miałam, więc schłodziłam w zamrażarce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umyte jabłka obieramy, przekrajamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy połowę ciasta. Wałkujemy na prostokąt większy niż blaszka. Nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wykładając
mojewypiekiinietylkozdjęciu) Składniki na polewę: - 150g gorzkiej czekolady - ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka, i tak samo zrobiłam tym razem. Worek jest duży, więc tortownica idealnie się zmieściła(...)część masy serowej i wyrównujemy powierzchnię. Do szczelnej blaszki wstawiamy tortownicę z ciastem i wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120° C i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy sernik zamknięty przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika
mojewypiekiinietylkododajemy mąkę, kakao o łyżeczkę octu. Miksujemy jeszcze tylko aż składniki się połączą. Bezę pieczemy najlepiej w tej samej blaszce, w której piekł się biszkopt, by miały te same wymiary. A więc białka wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie po upływie czasu obniżamy temperaturę(...)stopni i pieczemy tym razem z termoobiegiem jeszcze pół godziny. Po wyłączeniu bezę trzymamy jeszcze około pół godziny w wyłączonym piekarniku. Gotowe ciasto najlepiej pozostawić na parę godzin w lodówce
upichcicmielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka. Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń. Moja(...)jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna. Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu
Kraina Miodem PłynącaObiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-) Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-) inspiracja: makecookingeasier.pl Składniki: 2 szklanki cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu(...)łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej) Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut. Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy
Anielska Kuchnia Aniteraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa(...)owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy
Bon Appetit Małgorzatyśmietankowe 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) szczypta soli Dodatkowo: ok 500 g łodyg rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku(...)Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy. 3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce
Kuchnia domowa AniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało(...)miodu 12 dag cukru 1⁄2 kostki margaryny (125 g) 2/3 torebki przyprawy do piernika 1 jajko 50 dag mąki + trochę do podsypania łyżeczka gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia lub sody ewentualnie: śmietana Przygotowanie: W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy
Zakręcony Widelecmamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej(...)marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej
Czerwień i błękitzagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka(...)piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenka