pieczenia - 22046 przepisów (strona:141/1470)

Babeczki z jabłkami 113

kwasku cytrynowego    Do wrzącego syropu wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..     Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)skórki pojawia się czapeczka wykonana z ciasta. W środku jabłka jest śliwka lub dżem. Oczy i nosek naszego ludzika robimy z goździków. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temp. 180 st. C.    Po upieczeniu wyjmujemy z foremek.    Forma ozdobienia i podania

Maminek kulinarny
Keks 110

śliwki i morele kroimy ( każdego solidną garść). Dokładamy rodzynki i żurawiny. Oprószamy mąką i mieszamy.    Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.    Do masy dodajemy bakalie i mieszamy łyżką.    Masę przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnym pęknięciom ciasta podczas pieczenia ).    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.    a oto efekt: Smacznego

Maminek kulinarny
Kokosanka 168

-szczypta soli    Składniki na wypełnienie: -1 litr jogurtu brzoskwiniowego -0,5 szklanki cukru -1 budyń śmietankowy -20 dkg wiórków kokosowych -4 białka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia    Składniki na ciasto ścieramy w palcach, aby powstała kruszonka.    Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę(...)kruszonki. Resztę wstawiamy do lodówki.    Ubijamy pianę z białek.To jest jedyna czynność, do której potrzebujemy mikser.    Do jogurtu dodajemy cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy a na koniec dodajemy pianę z białek.    Po wymieszaniu przekładamy masę jogurtową na kruszonkę i przykrywamy pozostałą kruszonką

Maminek kulinarny
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 327

jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo(...)powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Śliwkowy sos BBQ:  Ze śliwek

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszny piernik 499

się teraz dlaczego :) jest naprawdę pyszny. Mięciutki , pachnący z lekką nutką kawy w smaku . Czas świąteczny już za chwilkę , za momencik, zatem pieczcie go na święta bo jest super :) Wymiary foremki : 29 x 11 cm Czas pieczenia: 50 - 55 minut Temp. pieczenia : 175 C Składniki: 1 szklanka cukru brązowego 125 g masła 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki(...)mleko i roztrzepane widelcem jajka. Wszystko energicznie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka . Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 - 55 minut. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa: Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę. Mieszamy

Słodkości i nie tylko
Cynamonowe gwiazdki w dwóch kuchniach 298

który podaję poniżej, jest naprawdę niezły. Minusem z pewnością jest lepkość ciasta - zagniotłam je wczoraj wieczorem, piekłam dziś w okolicach siódmej rano. Bliska byłam rzucenia wszystkiego, kiedy kolejne gwiazdki z wielkim oporem opuszczały foremkę. Z dobrych rad: wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinać foremką zanurzą w zimnej wodzie - zdecydowanie ułatwia to pracę.  Ciasteczka są smaczne, choć(...)ubić, wsypać suche składniki i zagnieść ciasto - będzie bardzo lepkie. Włożyć do lodówki na przynajmniej godziny, można na całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1 cm. Wycinać gwiazdki (foremkę można zanurzyć w zimnej wodzie - ciasto nie będzie się tak bardzo kleiło), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Glazura

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 138

dwie rzeczy. Po pierwsze, i najważniejsze - słodkości. Bez czegoś do pojedzenia tak długa podróż jest po prostu nie do zniesienia. W duchu tej myśli w sobotę w nocy piekłam ciastka. Skończyłam gdzieś przed trzecią, po czym wyspacerowałam psa, wykąpałam się i doszłam do wniosku, że nie warto już się kłaść, skoro C. zaraz wróci z pracy i mnie obudzi. Cóż(...)wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto. Piec w 180 st. C. 12-14 minut. Wystudzić na kratce.  Smacznego! W sobotę w nocy, poza pieczeniem ciastek, zabrałam się za jeszcze jedną rzecz. Zainspirowana wpisem  Truskawkowej Ani , wykorzystując fakt, że znów musiałam się spakować, też

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna na niepogodę 168

Puchata kakaowa kaszka manna Składniki: (na 1 sporą porcję) 200 ml mleka (3,2%) 20 g kaszy manny 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: kostka czekolady Mleko zagotować z cukrem i kakao. Wsypać kaszkę, pogotwać kilka minut do lekkiego zgęstnienia, często mieszając. Zdjąć z palnika, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać(...)proszek do pieczenia, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Kaszkę przełożyć do miseczki, udekorować czekoladą. Podawać ciepłe lub schłodzone. Smacznego! Tak w ogóle to chciałam dzisiaj upiec coś czekoladowego (na przykład muffinki albo babeczki, bo ostatnio mam je w głowie bez przerwy - to chyba ta wszechobecna szarość moje myśli ku słodkim drobiazgom kieruje), jednak okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 258

wersji podstawowej, jednak takie zaspokajanie potrzeb po jakimś czasie staje się nużące. Potrzebowałam czekolady przetworzonej, w wersji bardziej czekoladowej niż ona sama. Zasadniczo rzecz biorąc chciałam piec wczoraj, ale... Zamiast pieczenia zjadłam talerz pysznego kremu ze szparagów, zagryzając go bagietką z masłem czosnkowym, poprzeglądałam przepisy na Mikserze , wyspacerowałam psę, wzięłam gorący prysznic, a następnie zajęłam pozycję horyzontalną pod cudnie(...)sztuk) babeczki: 225 g mąki pszennej 100 g cukru 55 g kakao 2 jajka 90 g miękkiego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 12 kostek mlecznej czekolady krem: 4 łyżki mąki 250 ml mleka 200 g miękkiego masła 170 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 łyżki kakao Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe maleństwa 127

pomarańczy dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C. Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Mam nadzieję, że ciasteczka jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapachniało ziołami 144

nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na noc. Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem. Bułeczki opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec(...)przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Bułek będzie teraz na blogu jeszcze trochę - popadłam w lekką formę uzależnienia, i jeśli tylko wieczorem nie padam z nóg, namiętnie piekę jakieś drobiazgi na śniadanie. Wczoraj co prawda zaraz po przyjściu z pracy zawinęłam się w kołdrę i dopiero C. po powrocie do domu (osiem godzin później) dał radę mnie spod

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na niedzielne pochrupanie 135

jasnego brązowego cukru 50 g zimnego masła 1 jajko 65 g całych obranych migdałów 65 g suszonych jagód 60 g białej czekolady Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto.  Czekoladę posiekać niezbyt(...)masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut. Następnie pokroić po skosie w plastry grubości 1 cm. Ułożyć płasko na blasze. Piec 20 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 205

byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche i smaczne - ale następnym razem użyłabym innego. Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco za słodki(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Wystudzić. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, przeciętą na pół laskę wanilii i wyskrobane

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania