Szynka peklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą
Ala piecze i gotujemleka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Banany rozdrobnić widelcem. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, kakao. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, mleko, jajko, rozgniecione banany(...)Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne. Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut . Smacznego
Na słodko lub wytrawnienami piec tego dnia ,gdyż się przeziębiła i została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć. Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miękkiego masła lub margaryny 2 jajka 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki rumu 180 g cukru. Sposób wykonania: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Masło rozetrzeć razem z cukrami na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Banany zgnieść dokładnie widelcem i dodać do masy
Na słodko lub wytrawnieroztopionego i ostudzonego masła lub margaryny 2 duże jajka 200 ml mleka 200 g jagód Sposób wykonania: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej natomiast wymieszać składniki płynne: olej, maślankę, jajko, zapach do ciasta. Następnie wymieszać ze sobą produkty suche i płynne(...)Należy mieszać krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Pod koniec dodać rozmrożone lub świeże jagody i wymieszać. Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach. Natłuszczam je margaryną i napełniam do połowy przygotowanym ciastem. Foremki ustawiam na blaszce do pieczenia ciast. Należy piec w temperaturze 200ºC przez 18 – 20 minut ( w zależności od rodzaju piekarnika
Na słodko lub wytrawnieMiałam ochotę na coś czekoladowego.. Wybrałam u Doroty ekstremalnie czekoladowe ciasto. Z taką ilością czekolady i kakao nie piekłam jeszcze nigdy. Ciasto wydaje się być pracochłonne, lecz tak nie jest. Jedynym utrudnieniem może być tylko upieczenie dwóch części ciasta, każdej osobno. tak jak myślałam ciasto wyszło wspaniałe.. Puszyste, z delikatnym kremem i baardzo czekoladowe.. Dokładnie takie(...)lubię :-) Do przepisu uzyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki lub kefiru 2 duże jajka lub 3 mniejsze 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka świeżo zaparzonej
Na słodko lub wytrawniepiekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wykonania. Białka oddzielić od żółtek. Miskę z białkami przykryć i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Masło lub margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, gdy piana będzie już sztywna, dodać stopniowo po jednej łyżce cukru. Gdy cukier będzie dobrze połączony z białkami
Na słodko lub wytrawnierazem jak będę piekła w takim zestawieniu piersi z kurczaka, podwoję ilość składników, bo tym razem jedyną wadą było to, że pachniało strasznie malizną ;-) Przepis dla 4 osób. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 2 kostki rosołowe 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju 4 suszone śliwki Folia do pieczenia Sposób wykonania(...)rozpuszczonymi i zmieszanymi przyprawami, dodać śliwki pokrojone w paski. Przygotowane piersi z kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 35 minut jeżeli mamy kurczaka mrożonego, natomiast 1 godzinę 20 minut gdy mamy świeże piersi. Po wyznaczonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze pieczeń na około 15 – 20 minut. Smacznego
Na słodko lub wytrawniefamily:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 175g masła(...)łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta. Sposób wykonania: Margarynę roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masa jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać, pod koniec cały czas mieszając, dodawać stopniowo rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. Jabłka i banany pokroić w plastry. Tortownicę wyłożyć papierem
Na słodko lub wytrawniedawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym(...)też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców
Na słodko lub wytrawniewiśniówki; można dodać trochę więcej alkoholu kosztem herbaty) Dodatkowo: 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki kakao bez cukru Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut. 3. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć(...)troszkę ciepła) dodać mąkę i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników. 6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić
Mała Cukierenkaobejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny(...)pianę. Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać. Jak cukier w pianie będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę ( piekłam w blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia w opałachweekend wspólnie z innymi blogerkami piekłyśmy [ dzięki za wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek(...)szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Dodać bakalie i cukier.Wymieszać i odstawić na 1 godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką
Moje domowe kucharzenieczekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając(...)następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Z łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć pół filiżanki kawy i wystudzić. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki
Passions hobbies lifewymieszać, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do masy z białek dodać najpierw żółtka, później masę czekoladową, delikatnie wymieszać. Dodawać stopniowo wymieszaną ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać i gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnej masy zrobić wałek(...)pociąć na równe kawałki, lub odrywać ciasto ręcznie. Zrobić kulki i każdą obtoczyć w cukrze pudrze. Piec w zależności od wielkości kulek. Przy małych starczy 12 minut, większe lepiej piec około 17 minut (kulki nie mogą być mokre i za miękkie
Passions hobbies lifesię kolejnością wykonania. Najlepiej przygotować sobie galaretkę w czasie jak biszkopt się piecze, bo później straci się dużo czasu na czekanie, aż całość zacznie tężeć. Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Galaretka z owocami
Passions hobbies life