roku przeliczamy składniki na nowo, bo co roku przybywa osób, które dostaną na święta pudełko wypełnione po brzegi słodkościami. I magią. Bo to ciasteczka Karolki. Dokładnie takie jakie piekła, takie na jakie wszyscy czekamy cały rok. Na kilka dni przed świętami listonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną(...)jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół. I tak otacza nas magia babcinych pierniczków, wspólnego pieczenia, radości dekorowania i tego co takie piękne - dzielenia się z innymi. Nie będzie jaskrawych bombek, pulsujących jaskrawo oświetleń. Będzie to co łączy nas od zawsze - magia, bo wciąż
KUCHARNIArewelacyjne! Zielony pieprz cudownie tu ekscytuje, choć daje się delikatnie złagodzić słodyczą suszonych pomidorów. Chrupiąco, serowo, wytrawnie - pysznie! A do tego zniewalające confit z czosnku . Jeśli lubicie smak pieczonego czosnku, to zakochacie się w tym confit. Jest cudownie aksamitne, podszyte aromatem cytryn i tymianku. Zróbcie je koniecznie! Zanim popędzę na mój bal, muszę Was jeszcze zapytać o strój karnawałowy(...)docisnąć z wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przestudzić przez ok. 10 minut, a następnie pokroić na plastry o średnicy ok. 1 cm. Ułożyć je płasko na blasze do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż lekko
KUCHARNIAMałgosią bywa, było niezwykle zabawnie, zwłaszcza kiedy przyznała, że w piekarniku odpadło jej pokrętło do ustawiania temperatury. Nie muszę chyba wspominać, że dla tych najkapryśniejszych ciasteczek świata, temperatura pieczenia grą rolę kluczową.... Korzystałyśmy z instrukcji obsługi makaroników , którą zamieściłam w tym poście - klik . Wybrałam wersję różaną. Patera makaroników pachniała jak świeżo zerwany bukiet róż. Zamiast barwnika użyłam suszonych(...)połączyć stosując wskazówki opisane w tym miejscu (klik) . Gdy masa jest gotowa, przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia. Następnie odłożyć na min. 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Makaroniki piec przez 10-11 minut. Po wystudzeniu ściągnąć z papieru i odstawić na minimum jeden
KUCHARNIAznając z góry odpowiedź. Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie! Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego. To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:) Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso(...)filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka 1 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 filiżanki oleju 1 filiżanka mocnego espresso 2 filiżanki bitej śmietany cynamonowej (podczas ubijania dodałam
KUCHARNIAfolię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia(...)folię kuchenną i schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia
KUCHARNIAplacek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut, posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut(...)dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone
w mojej kuchnitemperatury 220 stopni. Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą. Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną(...)pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie na papierze i wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut aż stężeje. Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika, oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się
w mojej kuchniUprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie w yłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach(...)Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować jabłka. Piec ciasto w 160 C z termoobiegiem ok 30 minut
w mojej kuchniWykonanie Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić z cukrem, a następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku. Wlać olej, i dalej miksując dodawać przesiana mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę podzielić na 3 części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy, i wymieszać do połączenia składników(...)części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części ciasta nakładać łyżką do blachy. Najpierw masę z kakao,następnie masę z makiem i masę z orzechami.. Ciasto piec przez 15 minut,- w piekarniku nagrzanym do 160 ° C następnie zwiększyć jego temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 15- 20 minut. Po upieczeniu chwilę
w mojej kuchnibyły tradycji pieczenia domowego chleba. Zawsze kupowało się świeży bochenek w pobliskiej piekarni, aby następnie ze smakiem go spałaszować. Jednak w pewnym momencie nabyliśmy maszynę do pieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką, choć raczkującą, nie lubiącą się tak nazywać. Zresztą, nigdy nie uznawałam tytułów. Blogerka - brzmi dumnie, przynajmniej dla mnie. W każdym razie, maszyna zajęła honorowe(...)szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich. Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 30-40 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinapiszę na samym końcu w uwagach. Siostra Anastazja piecze na blaszce o wymiarach 23x38 cm, zaś ja użyłam tutaj blaszki 25x30. SKŁADNIKI Na biszkopt 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru(...)galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao i cukier. Zostawić do ostudzenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Wymieszać. Delikatnie połączyć masę kakaową z białkami
Passions hobbies lifezdumieniem stwierdzam, że nie ma tu jeszcze przepisu na ciasto bananowe? Jak to możliwe?! Toż to podstawowe ciasto wszystkich wegan, a na pewno tych, którzy po wegańsku dopiero zaczynają piec cokolwiek ;) Szczerze mówiąc myślałam, że to ciasto znają już WSZYSCY, ponieważ w różnych wersjach i pod różnymi postaciami krąży po sieci od lat ALE, jak się okazuje, ciągle jeszcze(...)babeczek najbardziej orkiszową - możecie zdobyć ją drogą kupna np. tutaj :) - dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa pół na pół z otrębami orkiszowymi), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (tutaj proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzepis z tej strony - pączki pieczone w piekarniku postanowiłam jednak spróbować. Próba z połowy porcji wypadła znakomicie,zatem z czystym sumieniem polecam przepis na pączki nie ociekające tłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują(...)kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!produkcji mleka powstaje pulpa migdałowa, którą po wysypaniu na papier do pieczenia suszę w piekarniku. Temperatura nie może być za wysoka, bo migdały mogły by się przypalić, ja piekę około pół... Ciasteczka z mąki migdałowej, czyli rzecz będzie o migdałach oraz jak smacznie wykorzystać produkt uboczny produkcji mleka migdałowego. is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłostanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał. Składniki: po kilka ziemniaków na osobę gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku 2-3 łyżki oleju(...)ćwiartki,większe w ósemki.Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami ,olejem i przyprawami.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut.W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać podawać z ulubionymi dodatkami ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!