Bardzo smaczny, nieskomplikowany przepis na chleb, zrobiony na bidze (tj. zaczyn przygotowujemy na ok. 12-14 h przed planowanym pieczeniem chleba). Niech to jednak nie odstrasza bo wykonanie bigi sprowadza się do wymieszania mąki, wody i drożdży w misce, ot co. :) Zastosowałam tutaj(...)również metodę pieczenia w garnku żeliwnym, dzięki czemu chleb ma grubą i chrupiącą skórkę. Nie wiem dlaczego tak rzadko piekę chleby... ;) Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) PRZEPIS {Ken Forkish "Flour water salt yeast", podpatrzone na blogu WP } temperatura pieczenia: 250°C | czas pieczenia: 50-60 min. Biga (zaczyn) 250 g mąki pszennej (Gdańskie młyny, orkiszowa
coolinarnastrefa.blogspot.comkrem karpatkowy, gotowy budyń waniliowy/śmietankowy lub własny), biszkopty i polewa czekoladowa. Smaczny kwartet, polecam! Cycki murzynki PRZEPIS {blacha: 25x30 cm} Temperatura pieczenia: 180°C | Czas pieczenia: ok. 30-35 min. Ciasto makowo-kokosowo-bezowe 6 białek (dałam 5) 1 szkl. cukru (użyłam 3/4 szkl.) 1 szkl. wiórek kokosowych (dałam niepełną) 1 szkl. suchego maku (dałam(...)niepełną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem 1 op. budyniu śmietankowego (można wykorzystać również krem karpatkowy) 2 szkl. mleka (do przygotowania budyniu) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodać do proszku budyniowego) 0,5 szkl. cukru 200 g masła 1 puszka ananasów Dodatkowo biszkopty (ok 30 szt. małych biszkoptów) Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej
coolinarnastrefa.blogspot.comoleju starta skórka z połowy cytryny ekstrakt waniliowy dowolne owoce w ilości wg uznania np. mrożone wiśnie płatki migdałów Sposób przygotowania W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitol, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryną i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 1 h w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comszkoda czasu , aby poświecic go na pieczenie babeczek :) Składniki: 3 szkl. mąki 1 margaryna ( 250 g ) 1 szkl. cukru 3 żółtka 5 łyżek śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jako masę karmelową używamy gotowej masy kajmakowej. Najpierw sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części(...)mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblwpiamy foremkę. Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :) Pieczemy do zarumienienia w temp. 160 C Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli. Białka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać 3 łyżki cukru. Gdy składniki się połączą , dodać(...)żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa 100 g masy kajmakowej
Słodkości i nie tylkociasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół ) 1 2/3 szkl. cukru 1 1/2 szkl. mąki pszennej 8 jajek(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo do biszkoptu ciemnego: 2 czubate łyżki kakao Masa budyniowa: 2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej Dodałam dośc czubate łyżki. Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto
Słodkości i nie tylko1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej(...)kisiel. Włozyc do lodówki. Pianka: Ubic pianę z białek. Pod koniec ubijania dodac cukier, mąkę i aromat. Ciasto kolorowe: Blachę wyłożyc papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowac jasne ciasto. Położyc owoce. Na owoce zetrzec ciemne ciasto, a na nie wyłożyc ubitą piankę. Na wierzch zetrzec ciasto z kisielem. Piec ok. 45 minut w temp. 170 C. Udekorowac wg. uznania
Słodkości i nie tylkomaślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki skórka starta(...)połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki
Słodkości i nie tylkoprawdziwy kopiec kreta. Tym razem postanowiłam zmienić nieco wygląd . Piekłam ciasto w prostokątnej blaszce , gdzie krem ładnie rozłożył się po całości i też posypałam wierzch ciasta pokruszonymi kawałkami ciasta. Nic to nie ujmuje mu smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25 minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2 łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa: 3/4 l śmietany 30 % cukier puder 2 jogurty bananowe po 350 g 6 łyżeczek żelatyny spoż. 1/2 szkl. gorącej przegotowanej wody Dodatkowo
Słodkości i nie tylkogotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia(...)margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia margaryny i połączenia z innymi składnikami ) Sposób wykonania Białka ubijamy . Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier puder. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia , migdałami i makiem. Łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wierzch wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 C Białą czekoladę
Słodkości i nie tylkopodzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć ) wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto
Słodkości i nie tylkoprzełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao(...)kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre : kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą tak ,aby masa pozostała grudkowata. Część
Słodkości i nie tylkoblok czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia : 170 C źródło : czasopismo dla kobiet Składniki Spód: 1,5 szkl. mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru(...)gorzkiej czekolady 150 g śmietany kremówki 30 % 180 g cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki rumu Sposób przygotowania: Spód : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło posiekać na kawałki, wrzucić do mąki i połączyć. Następnie dodać żółtka wymieszane z cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa
Słodkości i nie tylkopachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się jak w raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta . Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej(...)mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić na pół sztywno i wymieszać z pianą z białek. Następnie dodać pokruszoną czekoladę, zmielone migdały, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Masą wypełnić foremkę na babkę wcześniej wysmarowana tłuszczem
Słodkości i nie tylkobabki :) . Tym razem czas na babkę drożdżową. Ciasto drożdżowe przeważnie pięknie wyrasta i według mnie jest łatwiejsze do pracy i w pieczeniu niż babki ucierane. Temp. pieczenia : 170 C Czas pieczenia : 50-60 minut źródło : gotujmy.pl Składniki: 3,5 szkl. mąki pszennej 50 g drożdży 1/2 szkl. cukru 7 jaj szklanka mleka 1/2 kostki masła(...)Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką i znowu poczekac ok. 30 minut. Piec ok. 50 minut w temp. 170 C. Gdy babka zaczyna się zbyt mocno rumienić , przykryć wierzch papierem do pieczenia. Po ostudzeniu polać lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylko