cukru, olej, jajko, szczypte soli i miksujemy całość na wolnych obrotach Dodajemy połowę mąki i ponownie miksujemy Wykładamy ciasto na stolnicę , dosypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia, razem wyrabiamy rękoma na gładkie, elastyczne ciasto Przygotowujemy formę na ciasto (28 cm- średnicy)- najlepiej wyłożyc papierem do pieczenia Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i każdą kolejno wałkujemy(...)znów na masę kładziemy placuszek, a na niego masę, tak 3 warstwy makowe Na samym wierzchu, na masie makowej kładziemy paski z ciasta, smarujemy je mlekiem lub rozbitym jajkiem Pieczemy w nagrzanym do temp. 180- 200 stopni C piekarniku, około 50-60 min. Ja w prodiżu piekłam 45 min. ( sprawdzic patyczkiem). Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Domowych wypieków
Proste Potrawyzmieniłam... Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne, ja zamiast czwartego jabłka dałam jedną gruszkę 2 jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić(...)kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma z mąką Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec przez około
Proste Potrawyłyżeczki proszku do pieczenia około 1 i 1/2 szklanki jeżyn , ciut borówek Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam na przemian mąkę i olej - ucierałam Dodałam proszek do pieczenia i jeszcze raz utarłam Ciasto przełożyłam do okrągłej, natłuszczonej foremki o średnicy 25 cm, ułożyłam jeżyny na całym cieście gęsto jedna obok drugiej Piekłam przez około 50 min. w prodiżu(...)piekłam raz w większej foremce - 29 cm średnicy i bez kruszonki, a drugi raz z kruszonką , ale mąka była zwykła pszenna. Ciasto było też wyższe, ponieważ foremka miała 25 cm. średnicy. Składniki na kruszonkę : 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła roślinnego Wszystkie składniki połączyć i wyrobić tak by powstały okruszki. Nadmiar kruszonki mrożę i wykorzystuję przy pieczeniu
Proste Potrawygrillowych dań i zaczęłam szukać alternatywy. Z pomocą przyszły mi wspomnienia z zeszłych wakacji w Chorwacji, w której popularne są mięsa z grilla podawane w towarzystwie krwistoczerwonego sosu z pieczonej papryki i bakłażanów - ajwaru. Postanowiłam więc przygotować kilka słoików tego delikatesu, jako mój ratunek na grillowe biesiady. Sos wyszedł przepyszny i podbił wszystkie serca na rodzinnym grillu! Tak więc zapraszam(...)dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany i ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów
Chilli Czosnek i OliwaKolejny wart polecenia chlebuś. Tym razem chleb pszenno - żytni pieczony w żeliwnym garnku. Bardzo dobry z mocno chrupiącą skórką. Przepis pochodzi ze strony Smaki i aromaty . Serdecznie polecam;) Składniki: Zaczyn zakwasowy: 220 gram mąki żytniej chlebowej typ 720 80 gram mąki żytniej razowej typ 1850 320 gram wody letniej przegotowanej 50 gram zakwasu żytniego Wykonanie: Wymieszać dokładnie(...)gram wody letniej przegotowanej 6 gram świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką. Zaczyn zakwasowy i drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba. Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka
Krakowskie smaki Aniborówkami. Składniki: 250 gram masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę,masło, żółtka,proszek do pieczenia i cukier szybko zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejsza, owinąć folią i schować do zamrażalki na około godzinę. Blaszkę wysmarować(...)olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wyciągnąć większą część ciasta i zetrzeć na grubych oczkach i przyklepać ciasto tak aby przykryło całą powierzchnie blaszki. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić. Delikatna pianka: szklanka cukru pół szklanki oleju 16 gram cukru waniliowego (można użyć swojego) 80 gram budyniu śmietankowego Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę
Krakowskie smaki Aniznajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;) Składniki biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)nich pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po żółtku. Na sam koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Składniki
Krakowskie smaki AniWykonanie: Jajka z cukrem i wodą ubić na gęstą pianę. Ciągle ubijając dodawać partami zmielone orzechy, następnie przestudzone masło, a na sam koniec przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać mikserem do połączenia się składników. 24 cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem (spód i boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto(...)piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka 50 gram cukru budyń waniliowy żółta galaretka Wykonanie: Twaróg utrzeć z wanilią i cynamonem, dodać do niego kwasek
Krakowskie smaki Anidyń jednak moja nowa foremka postanowiła się odkształcić podczas pieczenia więc niestety plan legł w gruzach...Swoją drogą spotkaliście się z taką sytuacją, żeby forma silikonowa przeznaczona do pieczenia odkształciła się własnie podczas pieczenia? No ale nic.. Masa serowa była już przygotowana więc tak czy siak musiałam wykombinować coś innego. Niestety nie miałam w domu(...)gładką masę. Masę dzielimy na pół i barwimy na dowolny kolor (u mnie pomarańczowy i zielony). Do każdej foremki na muffiny wkładamy po łyżeczce masy. Tak przygotowane serniczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie mini serniczki należy wystudzić w temperaturze pokojowej i wstawić je minimum na godzinę do zamrażalnika. Serniczki trzymamy w zamrażalce
Krakowskie smaki Aninuts) 2 rozbełtane jajka 2 łyżki cukru mleko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnego masła szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść(...)być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć szklanką ciastka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostawionym płynem, i piec przez 10 minut w 220 stopniach. Z podanych proporcji wyszło mi 16 ciasteczek, wykrajanych szklanką. Smacznego
Krakowskie smaki Aninalało się 265 ml) 250 g mąki (szymanowskiej) 90 g brązowego cukru 65 g miękkiego masła 1 wielkie jajo ;) lub półtora (90 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ekstrakt waniliowy Przygotowanie: 1. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą wodą z sodą (260 ml). Jak rozmoczą się i wystygną blendujemy je razem z wodą(...)Pozostałe składniki miksujemy, dodajemy masę daktylową i ponownie miksujemy. 3. Foremki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczenie: Grzałka: góra - dół Temperatura: 180 stopni Czas pieczenia: 25 - 30 min (do suchego patyczka) Kaloryczność: Kcal na 100 g jeszcze lekko ciepłych babeczek: ok. 370 kcal / 100 g Jedna babeczka (zdjęcie - 63 g): ok. 235 kcal Smacznego
Malowane smakiemmasy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut. BEZA: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Uwaga! W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik! Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ(...)rosa nie wyjdzie! Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika. Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku
Ostra na Słodkopieczenia 3 łyżki mleka kawałek serka pleśniowego natka pietruszki do posypania Wykonanie: Masło rozcieramy w misce drewnianą łyżką dodając po jednym jajku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wlewamy mleko i dalej wyrabiamy łyżką około 5 minut. Wyrobione ciasto nabieramy małą łyżeczką i wrzucamy do gotującej się oraz osolonej wody gotujemy pod przykryciem 2 minuty wykładamy
kgwjanczewowspółczesnej pizzy , pierwotnie byłą jedynie mieszanką wody, mąki i soli. Ze względu na śródziemnomorski klimat nie sprzyjający fermentacji drożdży, oryginalnie pieczona była bez ich udziału i z pominięciem wyrastania ciasta. Z natury ma być płaska , dlatego przed pieczeniem ciasto nakłuwa się lub robi w nim wgłębienia, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu w trakcie pieczenia. Popularne jest także(...)będzie gładkie i elastyczne. Można także wyrabiać mikserem. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na placek ok. 40 x 40 cm. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Cukinię pokroić
KUCHARNIAtakże wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Ricotta i pomidory mogą się piec w tym samym czasie. Po upieczeniu ricottę pokroić na porcje i podawać razem z upieczonymi pomidorami. Świetnym dodatkiem jest też świeża bagietka maczana w cudownym sosie, jaki powstał podczas pieczenia pomidorów. Smacznego! A teraz kolejne trudne zadanie - zaproszenie kolejnych 10 blogów do zabawy. Dziesięć
KUCHARNIA