teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa(...)owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy
Bon Appetit Małgorzatyśmietankowe 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego) szczypta soli Dodatkowo: ok 500 g łodyg rabarbaru 1/4 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku(...)Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy. 3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy. 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce
Kuchnia domowa AniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc najwyższy czas piec pierniczki! W swoim życiu wypróbowałam naprawdę wiele przepisów i ten, który Wam proponuję jest zdecydowanie moim ulubionym. Wymaga on niestety żeby pierniki trochę poleżały, najlepiej w metalowej puszcze. Ile to znaczy trochę? Im więcej, tym lepiej! :) Ale myślę, że w zupełności wystarczą 2-3 tygodnie, czyli właśnie tyle ile zostało(...)miodu 12 dag cukru 1⁄2 kostki margaryny (125 g) 2/3 torebki przyprawy do piernika 1 jajko 50 dag mąki + trochę do podsypania łyżeczka gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia lub sody ewentualnie: śmietana Przygotowanie: W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Co jakiś czas mieszamy
Zakręcony Widelecmamy mają swój plan i swoje, od lat sprawdzone przepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej(...)marcepanem. Składniki: 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki 80 g masła, pokrojonego w kostkę 3 jajka, oddzielone żółtka od białek 40 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych migdałów bez skórek (użyłam mąki migdałowej), ale można zmielić płatki migdałowe ew. 1 łyżeczka cukru migdałowego, ekstraktu lub kilka kropel olejku Bakalie: 200 ml wódki korzennej
Czerwień i błękitzagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać ciasteczka), przenosić je ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ciasteczka(...)piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (170oC na funkcji góra-dół) przez około 11-14 minut (proszę uważać, pieką się bardzo szybko). Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, więc trzeba je odstawić do ostygnięcia na około 15 minut (wtedy stwardnieją) i dopiero przenosić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkaprzepis tutaj . Przygotowanie: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach(...)keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami
Aga w kuchnisłodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka(...)dodawać przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo-dyniową. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm (moja miała 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić
Czerwień i błękitciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne... Składniki: 300g mąki pszennej, 85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 100g miodu, 130g margaryny Palma z murzynkiem(...)łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Z miłości do słodkościpiecze, ten wie - Książka Hamelman'a to taka obowiązkowa pozycja na półce z książkami kulinarnymi. Ale mieć, to jeszcze nie wszystko. Dla piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem(...)semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : po ok 35 min moje chleby były już upieczone. Skórka była wręcz spalona, zastanawiałam się , czy przy kolejnym pieczeniu nie należy obniżyć temperatury pieczenia - ale nie! Ta przypieczona skórka chlebowa i cudny miękki
Stare GaryPiekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu a przepis oryginalny znaleźć można na blogu Mirabbelki . Mój chleb wyszedł bardzo smaczny, ale dosyć niski. W foremkach rósł ładnie, ale zaraz po włożeniu do piekarnika mocno opadł(...)odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. cały zaczyn zaparzone otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy 1 łyżka
Stare Garylodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę. Przepis z bloga Every Cake You Bake
Ala piecze i gotujePierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki(...)lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed pieczeniem. W dniu pieczenia pierniczków wyjąć ciasto z lodówki. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 170 stopni. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy
wyzwania kuchennekorzennych ciastek Spód: 1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 2. Orzechy laskowe grubo zemleć lub poszatkować. 3. Na patelnię wyłożyć masło, cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając(...)cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodać wtedy orzechy, dokładnie wymieszać i masę przełożyć na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma). 4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego
Mała Cukierenkapiekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę(...)Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego. Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu. W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny bulion z mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu
karmelowymąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy(...)ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok). Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, po 5 minut zdejmujemy ciasteczka razem z pergaminem z blaszki i odkładamy
Smakowity Blog Kulinarny