przepis tutaj . Przygotowanie: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach(...)keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami
Aga w kuchnisłodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać jajka(...)dodawać przesiane składniki i odłożoną mieszankę maślankowo-dyniową. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm (moja miała 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić
Czerwień i błękitciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne... Składniki: 300g mąki pszennej, 85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 100g miodu, 130g margaryny Palma z murzynkiem(...)łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Z miłości do słodkościpiecze, ten wie - Książka Hamelman'a to taka obowiązkowa pozycja na półce z książkami kulinarnymi. Ale mieć, to jeszcze nie wszystko. Dla piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie! Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem(...)semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem . Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego! Uwagi : po ok 35 min moje chleby były już upieczone. Skórka była wręcz spalona, zastanawiałam się , czy przy kolejnym pieczeniu nie należy obniżyć temperatury pieczenia - ale nie! Ta przypieczona skórka chlebowa i cudny miękki
Stare GaryPiekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z Ogrodów Babilonu a przepis oryginalny znaleźć można na blogu Mirabbelki . Mój chleb wyszedł bardzo smaczny, ale dosyć niski. W foremkach rósł ładnie, ale zaraz po włożeniu do piekarnika mocno opadł(...)odstawić na 3 – 4 godziny. Zaczyn powinien się podnieść, a jego powierzchnia powinna być lekko wklęsła. 100 g otrąb 2 łyżki kminku 200 g wody Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, zalać otręby wrzącą wodą, dodać lekko zmiażdżony kminek. cały zaczyn zaparzone otręby 350 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 300 g wody 2 łyżki melasy 1 łyżka
Stare Garylodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę. Przepis z bloga Every Cake You Bake
Ala piecze i gotujePierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki(...)lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed pieczeniem. W dniu pieczenia pierniczków wyjąć ciasto z lodówki. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 170 stopni. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy
wyzwania kuchennekorzennych ciastek Spód: 1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 2. Orzechy laskowe grubo zemleć lub poszatkować. 3. Na patelnię wyłożyć masło, cukier. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając(...)cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodać wtedy orzechy, dokładnie wymieszać i masę przełożyć na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby masa orzechowa zbiła się w duże grudki, proszę ją jeszcze rozdrobnić (można rękoma). 4. Pomarańcze obrać ze skórki i białego albedo, a następnie miąższ odfiletować. 5. Żelatynę zalać 6 łyżkami soku pomarańczowego
Mała Cukierenkapiekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę(...)Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego. Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu. W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny bulion z mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu
karmelowymąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru do pieczenia wycinamy nożem ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasteczkach robimy dziurki na tasiemkę (sprawdzi się tu słomka do napojów), będziemy mogli powiesić je na choince. Wycinamy też ażury w dowolnych kształtach. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy(...)ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok). Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią się podczas pieczenia i utworzą kolorowe, szkliste ozdoby. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, po 5 minut zdejmujemy ciasteczka razem z pergaminem z blaszki i odkładamy
Smakowity Blog Kulinarnypuchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache. Nadaja sie tu wlasciwie kazde owoce.Ja uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni. Skladniki(...)srednicy 23 cm: 2 jajka 1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy) 1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej) 125 g masla 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka cukru waniliowego skorka otarta z 1 cytryny 3 spore nektarynki lub kazde inne ulubione owoce cukier puder do posypania Wykonanie: Maslo umiescic w rondelku i stopic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kształt i nie pęka. Nie gotowalam maku co oszczędza sporo czasu,lecz użyłam zmielony mak gotowy do wypieków.Poszukajcie na półkach sklepowych ,jest naprawde kapitalny.Z takim makiem można częściej piec makowce.Wcześniejsze gotowanie maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi(...)części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm.Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze.Posmarować białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie ,pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm.Przy pomocy papieru zwinąć ciasto w rulon ,brzegi ciasta zlepić i podwinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakoszy domowych wypiekow,nieznoszacych przy tym za duzo kuchennej krzataniny.Jest pyszne swieze,na drugi dzien jeszcze lepsze.W roli tluszczu wystepuje tutaj olej.Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu.Nie warto go piec w malej ilosci,bo znika w expresowym tempie.Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczke lub na plaze,po prostu idealne ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie(...)Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm) 2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630 3/4 szklanki cukru 5 jajek L 150 ml oleju rzepakowego 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 500 g truskawek 100 g jagod 2 lyzki cukru perlowego cukier puder PRZYGOTOWANIE: duza blaszke wylozyc papierem do pieczenia piekarnik nastawic na 190°C umyc i odszypulkowac truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobiłam je wiedziona ciekawością .Bułki z proszkiem do pieczenia? Tak ,to ich niewątpliwa zaleta,bo odpada czas oczekiwania na wyrośnięcie bułeczek.Robi się je błyskawicznie,szybko się pieką.I tak samo szybko należy je zjeść.Jednak nie gorące,bo przekrojone gorące są glinaste,a zimne juz są niesmczne.Najsamczniejsze są letnie,lekko chrupiące.Przyznam jednak szczerze,że jestem mocno zaskoczona(...)przepyszne smarowidło - masełko dyniowe-przepis tutaj .Z samym masłem też smakują nieźle. Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej+ mąka do podsypania 1 opakowanie proszku do pieczenia 3/4 lyżeczki soli 3 jajka-M 100 g miękkiego masła 250 naturalnego jogurtu 120 g płatków owsianych szczypta cukru Wykonanie: wymieszać mąkę z proszkiem do piczenia,solą i szczyptą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa ( przepis tutaj ) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś. Składniki na 4 porcje: 4 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 korzenie pasternaku 2 czerwone cebule gruba sól morska 1 łyżka cukru(...)Cebulę obrać z wierzchnich łusek i przekroić na ćwiartki blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pokrojone warzywa.Posypać solą i cukrem piec w piekarniku nagrzanym do 200-220 `C około 30-40 minut.W trakcie pieczenia przemieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!