się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego pieczenia bezy brały udział oprócz mnie następujące blogerki: Małgosia - Smaki Alzacji Agnieszka - Studnia Smaków Agnieszka – Rustykalna Kuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych(...)szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukier puder mrożone jagody 1 owoc kiwi kilka czerwonych winogron Tortownicę o przekroju 22 cm obrysowujemy na papierze do pieczenia. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego, chrupiącego, ciepłego pieczywa robi wielką różnicę. Do tego(...)mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis ten przeznaczam dla tych, którzy nie mają dostępu do żytniej mąki chlebowej. Polecam też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić(...)czynność kilkakrotnie. Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Te bagietki mają ok. 5 cm szerokości a długość formy do pieczenia. Z ciasta robimy gruby wałek, który dzielimy na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie . Układamy bagietki na papierze do pieczenia obsypanym mąką. Uformowane bagietki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek i dałam sobie spokój. Ponieważ upiekłam pyszne, idealne(...)Przepis na 11-12 sztuk: 250 g twarogu waniliowego półtłustego OSM Czarnków 62,5 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 40 dag mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlepiej wchłonięty przez masło a całość będzie bardziej puszysta. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, nadal miksując. Czas na mąkę, ją również dodajemy małymi partiami. Kolej na proszek do pieczenia. Jako ostatnie dodajemy mleko, miksujemy do momentu gdy wszystkie składniki się połączą. Wyjmujemy z zamrażarki ciasteczkowy rdzeń babeczek. Babeczkową masą napełniamy formę(...)mniej wiecej do 2/3 wysokości. Następnie w środek każdej babeczki wciskamy zamrożony ciasteczkowy rdzeń*. Pieczemy około 20 - 25 minut (babeczki mają upiec się na złoty kolor). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. * niewykorzystany do babeczek "rdzeń" możemy ułożyć na blasze do pieczenia i piec w 170 stopniach (przez okolo 10-12 minut). Otrzymamy w ten sposób
W mojej holenderskiej kuchnijest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało. składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki oleju 600 g brzoskwiń 2-3 garście płatków migdałowych W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki
Monia miesza i gotujeprzed pieczeniem i włożyć do pieca.. :) Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 równe części, następnie posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy wzory foremkami, wierzch ciastek można posypać cynamonem lub cukrem pudrem, układamy ciasteczka na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)piec 15-20 min lub na oko, aż będą złociste. :) Dziurki do przewleczenia wstążki lub nitki można zrobić za pomocą słomki do napoi. Gotowe do spożycia małe, złociste, pyszności... :) LUKIER: Wystarczy wsypać cukier puder do szklanki, dodać sok z cytryny, dolewać wrzątek stopniowo i mieszać
Zainspiruj się kuchniąPrzygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączone(...)cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać
Moja smaczna kuchniamąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład(...)Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy
bastalenacukru 1 pomarańcza 100 ml soku pomarańczowego winogrona 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka dżem (najlepiej smak jednego z owoców użytych do pieczenia) bita śmietana (ja miałam Śnieżkę) Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i odstawiłam. Pomarańczę obrałam i podzieliłam na ósemki. Przygotowałam 2 równe foremki- obie wyłożyłam folią do pieczenia
bastalenałyżeczka cynamonu 120 g zimnego masła/ margaryny 1 żółtko 5 łyżek złotego syropu (Golden Syrup) 200 ml ulubionego dżemu cukier puder Kupiec do posypania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i golden syrop, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Blaszkę (20 x 15 cm) wyłożyć papierem do pieczenia(...)ciasta, wyrównać. Na to rozsmarować dżem i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto można również rozwałkować na dwa prostokątne placki i zlepić je ze sobą dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieChleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy(...)miski i odstawić do wyrośnięcia.Uformować bochenek i przełożyć do koszyka [ u mnie durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką].Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Kamień do pieczenia włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do 220 stopni .Wyjąć kamień [ ostrożnie bo gorący ] i przełożyć chleb z koszyka [ durszlaka] .Piec około 30-40 minut aż do uzyskania złotobrązowego
Moje domowe kucharzeniesztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać pianę z białek. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Formę do pieczenia (prostokątną o wym. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić ciastem. Spód posmarować masą morelową. Na wierzch wylać masę jajeczno-migdałową [ orzechową]. Formę(...)ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 min. Przed podaniem posypać na wierzchu cukrem-pudrem
Moje domowe kucharzenieoczywiście frytki , ziemniaki w plasterkach itp. Waga oczywiście też jest używana w moje kuchni..i to dość często..ja dużo piekę ..więc ważenie jest wskazane przy wypiekach.. Zestaw form do pieczenia składający się z tortownicy z kominem o średnicy 28 cm, keksówki oraz formy do tarty o średnicy 30 cm jest również przydatny(...)mojej kuchni...najczęściej chyba używana jest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też. Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją
Moje domowe kucharzeniełyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno: I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki II - 1 łyżkę kakao(...)kisiel wiśniowy IV - 3 łyżki suchego maku Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi. Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, galaretki rozpuścić w 3 szkl.wody.Dodać jabłka , rodzynki.Wymiesza
Moje domowe kucharzenie