pieczenia - 22046 przepisów (strona:142/1470)

O wszystkim i o niczym. I szarlotka 151

szło. W najlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć. Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa dieta Connie zawsze jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje(...)lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyjąć z formy z kulki i papier. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenne placki z jalapeno i chili 191

czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.  Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać.  Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego(...)każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków. Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą. Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno

Gospodyni Miejska
Buchty z jagodami 475

sklejać. Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę(...)wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem. Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia). Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn. Źródło przepisu:   Kalejdoskop

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 199

miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwag i do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależoności(...)minut (piekarnik elektryczny). Kończę piec, gdy skórka jest rumiana. Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Chleb można również upiec w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12x34 cm (objętość

Gospodyni Miejska
Tarta Snickers 1262

wyłożyć nim formę do tarty.  Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 12 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasol(...)piec ciasto kolejne 8 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasto wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj.  czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie masę kajmakową z orzeszkami. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z rozpuszczonej czekolady. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z czosnkiem 172

nagrzanym do 200 stopni (grzałka dolna, 3 półka) przez 30 minut, po czym zmienić ustawienia piekarnika na grzałkę górną i dolną (3 półka) i piec kolejne 15 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, a w pozostałych przypadkach po wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą(...)ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.  Łączny czas pieczenia chleba wynosi 45 - 50 minut. Zamiast oliwy, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, mleka lub rozmąconego jajka. Ilość czosnku można dowolnie modyfikować. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy 181

piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do upieczenia chleba(...)zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 292

grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba. Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm.  Szklanka = 240 ml. Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie(...)żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu

Gospodyni Miejska
Wykwintny gulasz - Quiche 296

ciasto kruche - mąki pszennej 350g -  masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml   SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem do pieczenia i solą posiekać nożem aż masło przerodzi się w mini kawałeczki ( można użyć robot kuchenny) następnie przełożyć do miski i wyrobić z jajami i wodą. Składniki należy szybko wyrobić(...)zrobić to pomiędzy folię spożywczą, koło z ciasta robimy większe niż nasza foremka  - wkładamy do tortownicy dociskamy do dna i nakłuwamy widelcem    - odcinamy kawałek papieru do pieczenia, wkładamy do tarty i obciążamy np fasolką( zapobiegnie to unoszeniu się ciasta  - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 10 -13 min -   - między czasie przygotowujemy

Basia w kuchni
Czekoladowo - Śmietankowe 211

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy z żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut(...)góra-dół. Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem : - 400-500 g śmietany kremówki - trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy - 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni. Śmietanę z cukrem

Pasje Jolki
Babcina szarlotka z kratką 204

jabłka były bardziej słodkie możecie dodać  więcej) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto(...)gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 10 minut, aż ciasto leciutko się zarumieni.  Drugą część

Mania Gotowania
BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW 171

często piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada.  Składniki: na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci 6 jajek 15 łyżek cukru 15 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielamy od zółtek, miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. Studzimy RADA: Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego

Z Majeczką w kuchni
WANILIOWY ŚLIWKOWIEC 154

Korzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest Składniki: 20 dag mąki  15 dag cukru  2 łyżki cukru waniliowego  1 łyżka aromatu waniliowego  kostka margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka  60 dag śliwek węgierek  kruszonka: 6 łyżek mąki  4 łyżki cukru(...)łyzki margaryny  Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 263

całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: 1. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami tymianku. 2. Wkładamy pomidorki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy(...)przez około 10 - 15 minut, do czasu, aż się ładnie zarumienią. 3. Liście sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą z oliwek. Następnie mieszamy z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Na talerzach kładziemy porcję puree z selera i jabłek, sałatę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz plasterki rolady z polędwiczki wieprzowej. Dekorujemy listkami pietruszki i/lub gałązkami świeżego tymianku oraz cząstkami orzechów

W kuchni Katie
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 150

cebulą i przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do całkowitego wypełnienia blachy przez focaccię. Na 15 minut przed pieczeniem, zroś delikatnie focaccię oliwą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 °C, wstaw focaccię, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 230 °C i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę(...)piecz kolejne 10-15 minut, lub do chwili, kiedy powierzchnia focacci zacznie brązowieć; wyłącz wtedy piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozwól piekarnikowi około 5 minut stygnąć z uchylonymi drzwiczkami i focaccią w środku. Wyjmij blachę z piekarnika i od razu wyjmij focaccię z blachy; odstaw do ostygnięcia. Po jakiś 20 minutach możesz delikatnie usunąć papier do pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka