Uwielbiam bezy, dlatego nie mogłam oprzeć się przed zrobieniem najsłynniejszej jej wersji, czyli tortu Pavlovej. Deser piekłam kilkakrotnie, raz w wersji normalnej, raz w wersji mini. Szczerze mówiąc druga udała się lepiej, gdyż była bardziej chrupiąca. Ja lubię kiedy beza jest chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca się. W przypadku Pavlovej bardzo ciężko jest uzyskać taka konsystencję, a przynajmniej(...)Wykładamy na nie masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy jeszcze godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jeśli beza będzie ciemniała w trakcie pieczenia można nakryć ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Odstawiamy do przestygnięcia, mieszając
Mania Gotowaniapieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z nutellą: 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie: Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy(...)składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Mania GotowaniaRozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze(...)dodajemy orzechy (pozostawiamy około ¼ do dekoracji) i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę o wymiarach: 20x20 cm (może być też prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy. Pieczemy 20 minut. Ciasto powinno być wilgotne w środku a na wierzchu powinna utworzyć się skorupka. Formę wyjmujemy od razu z piekarnika i odstawić
Mania Gotowaniaoraz czekoladę, dodajemy wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz cukry. Jajka roztrzepujemy. Mieszamy je z maślanką oraz olejem. Dodajemy partiami mokre składniki do suchych, cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu powoli dolewamy(...)Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę
Mania GotowaniaRolada biszkoptowa: - 3 jaja - 100g cukru - 75 g mąki - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao ponadto: - tabliczka czekolady mlecznej - łyżka kakao do posypania - cukier puder do dekoracji nadzienie: - dżem jeżynowy - galaretka wiśniowa Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, następnie delikatnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Pieczemy okolo 12- 15 minut. Wyjmujemy gorącą roladę z pieca na wcześniej przygotowany arkusz papieru do pieczenie (rolada jest teraz z dwóch stron obłożona papierem- na tym co się piekła i ten dodatkowy), i zwijamy w rulon. Całość zawijamy w ściereczkę
SMYKWKUCHNIurozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia roznosi się ostry zapach amoniaku, który potem znika, ale ich smak wszystko rekompensuje. Amoniaczki (ciasteczka) mają też drugi mankament- znikają jak błyskawica! składniki(...)pewnych odstępach, gdyż ciasteczka podczas pieczenia sporo urosną. Pieczemy amoniaczki w temperaturze 180 ° C przez ok. 10 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ciasteczka wyjmujemy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Doskonałe do herbaty lub kawy. * Amoniak (wodorowęglan amonu) jest białym proszkiem o ostrym zapachu, który ulatnia się podczas pieczenia, potem zapach ginie The post Amoniaczki (ciasteczka) appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 250 g mąki pszennej 10 łyżek kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki(...)wymieszać. Przelać rozpuszczoną margarynę z wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć
Słodkości i nie tylkowspólnym pieczeniu sernika z innymi blogerkami. Mój sernik jest z wiśniami polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Jest niezwykle kremowy, polecam wypróbować. Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : spód ok. 25 minut , całość ok. 1 godziny Temp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki: Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego(...)Razem wszystko posiekać. Zagnieść ciasto , uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyznaczonym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno
Słodkości i nie tylkopieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem w misie robota, następnie dodać olej i dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno(...)delikatnie wymieszać z utartą masą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy, to oznacza, że ciasto jest upieczone
Pasja Smakutylko delikatnie czekoladowe, a to za sprawą budyniu czekoladowego, a śmietanę zastąpiłam jogurtem greckim. Obecnie na blogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie(...)Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) Ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny konfitura czereśniowa Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych powyżej składników zagniatamy ciasto. Ja zagniatałam ciasto hakiem robota. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęści, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem
Ala piecze i gotujePrzed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa. Wkładamy do piekarnika(...)minutach pieczenia polewamy warzywa miodem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy je na drugą stronę po ok. 5- 8 minutach gdy będą rumiane. Z drugiej strony również grillujemy na rumiano. Przekręcamy jeszcze raz na każdą ze stron
OstryKęszapachu waniliowego 200 g masła 100 g rodzynek 50 g pokrojonych w paseczki suszonych moreli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki i morele łączymy w dużej misce. Następnie dodajemy jajka, a później półmiękkie masło. (Jeśli zapomnieliśmy wcześniej wyjąć masła z lodówki, można sobie z tym łatwo poradzić. Ok. 1/3 masła(...)dłońmi aż wszystko się połączy. Masa powinna zlepić się w całość. Musi być gęsta na tyle, żeby łatwo można było lepić z niej kulki. Na blasze układamy papier do pieczenia. Z ciasta formujemy kule i spłaszczamy je na ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 25 min. Gotowe. Najlepiej studzić je na kratce
Ratunku obiadbiszkoptu będziemy potrzebować: 7 jajek 2/3 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki naturalnego kakao 1 szklankę cukru szczyptę soli 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja daję proszek do pieczenia tylko wtedy, gdy piana z białek nie ubije mi się idealnie sztywno, a to czasem może zdarzyć się każdemu) Do przełoże nia: 400 g malin - świeżych lub mrożonych (Jeśli(...)dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt (ten sam co w torcie LEGO ): Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli. Gdy będą
Ratunku obiadwykorzystania całego mięsa, w razie potrzeby ponownie natłuszczając folię. Zwinięte roladki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez ok. 35 min. W trakcie pieczenia można je raz odwrócić, by równomiernie się zrumieniły. Ja roladki podałam z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Ziemniaki pokroiłam wcześniej w ósemki, skropiłam oliwą, posypałam(...)solą i ziołami, wymieszałam, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiłam do piekarnika na 10 min. przed włożeniem roladek. Pieczarki natomiast opłukałam i lekko posoliłam, a później wstawiłam do piekarnika równocześnie z mięsem. Tym sposobem wszystko było gotowe o tej samej porze :) Serdecznie polecam taki sposób przygotowywania obiadu! Może roladki nie wyglądają bardzo wykwintnie i elegancko
Ratunku obiad