spodu: Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanek), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy. Przygotowanie masy serowej: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle(...)było widać brzoskwiń. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujesoku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać,pokroić w drobną kostkę,wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc) cynamon,kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej(...)papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpuść margarynę, dodaj do niej kakao, cukier i wodę. Wszystko to razem zagotuj. Odstaw na bok i gdy będzie już przestudzone dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku. Do mieszania najlepiej użyć Męża:) ale jeśli nie ma go pod ręką, to trzeba sobie poradzić samej :) W drugim naczyniu ubij pianę z białek(...)następnie przełóż do czekoladowej masy i łyżką drewnianą delikatnie wymieszaj całość na gładką masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej całą czekoladową masę. Piecz w 180 stopniach 30 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Przypominam, że ona musi być sucha po wyjęciu :) I gotowe :) Po upieczeniu trzeba go dobrze schować, bo buszujący
Lawendowe Nieboekstraktu waniliowego kilka kropel ekstraktu migdałowego kilka drobno posiekanych migdałów pół szklanki obranych migdałów Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały. Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Mamy w ten sposób czas(...)przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki będą bardziej wyraziste. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy migdał. Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :) Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki
Lawendowe NieboMasło, cukry roztopić i wymieszać. Ostudzić Do chłodnej masy dodać całe jajko i łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką. Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając dużo miejsca(...)pomiędzy nimi, ponieważ się rozlewają ;) Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku - 160 stopni. Ostudzić przed podaniem
Lawendowe Niebowymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki(...)ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga, by ser dodać na kilka minut przed końcem pieczenia. Całość pieczemy 20-25 minut. Przyprawy na górę są dowolne: przyprawy do pizzy, suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Smacznego
Lawendowe Nieboniej jest przepis :) Czekoladowy makowiec Składniki: 1/2 kg maku 10 jajek 1/2 kg cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1 tabliczka czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy). W kąpieli wodnej(...)cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę. W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):) Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach
Lawendowe Niebodzięki Justynce ;) Tort waflowy Składniki biszkopt: 5 jajek 5 kostek czekolady mlecznej 10 dag posiekanych orzechów 1 1/4 szklanki mąki 1 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: gotowana masa krówkowa 1 1/2 kostki masła Pozostałe składniki: powidło śliwkowe opakowanie wafli(...)listków) Przygotowanie: Biszkopt - z 5 białek ubić pianę, powoli dodawać żółtka i cukier. Ubijamy mikserem na gładką masę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy posiekane orzechy i startą na drobnej tarce czekoladę. Mieszamy całość delikatnie łyżką i przelewamy na wyścieloną papierem do pieczenia prostokątną tortownicę. Pieczemy
Lawendowe Nieboszklanka wody Przygotowanie: Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Keksówkę wyścielamy papierem(...)pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Pyszne i piękne
Lawendowe Niebojeść... A muffinożerców w domu dużo, oj dużo ;) Muffiny pomarańczowe Składniki: 250 g mąki 80 g cukru cukier waniliowy 8 łyżek oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 100 ml mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, cukier, cukier(...)drugiej misce rozkłócamy jajko, mleko, sok, oliwę i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Nakładamy do papierowych foremek, na wysokość około 3/4 i pieczemy w 200 stopniach około 15 minut ;) Z tej porcji wychodzi około 20 babeczek. Smacznego
Lawendowe Nieboszklanka cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kokosu dżem drylowane wisienki Przygotowanie: Odgrzebujemy stolnicę i wysypujemy na nią kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokos. W naszym kopczyku robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajka. Dodać posiekaną margarynę. Wszystko razem siekamy, a na koniec wyrabiamy ręką. Ciasto będzie lepkie i tłuste. Lepimy kulki(...)wielkości orzecha włoskiego, w każdym robimy dziurkę. Można ją wypełnić dżemem, wisienką lub zostawić je bez nadzienia. Formę wykładamy papierem do pieczenia i w temperaturze 180 stopni, pieczemy 25 minut. Ciasteczka po wyciągnięciu będą bardzo miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją. Pychota
Lawendowe Niebożyczenie Agnieszki :) Składniki: BISZKOPT: 4 całe jajka 2 żółtka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia BEZA: 6 białek 25 dkg cukru łyżka octu łyżka maki ziemniaczanej KREM: 25 dkg macsarpone 400 ml śmietany 30% mango cukier waniliowy MUS: mango sok z połowy cytryny łyżka skórki z cytryny łyżka świeżej mięty Przygotowanie: BISZKOPT: Dwa jajka(...)proszkiem do pieczenia. Masę wykładam na wysmarowaną tortownicę o średnicy 22 cm. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. BEZA: Białka ubijam na sztywną masę. Ciągle miksując dodaję cukier, a na końcu ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę wyłożyć na papier do pieczenia formując w okrąg o średnicy około 22 cm. Wkładam do piekarnika
Magiczna kuchnia Dariiwiększości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę
Ala piecze i gotujeKasia, łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut
Z miłości do słodkości