chrupiący spód idealnie pasuje do waniliowego serka :) Ciasto: - 120 g margaryny do pieczenia - 2 jajka - 250 g mąki - 70 g cukru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Masa serowa: - 1 kg serka waniliowego (u mnie President) - 5 jajek - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 budyń waniliowy Wszystkie składniki na ciasto wyłóż do miski(...)zagnieć ciasto. Obłóż nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, zostaw niewielką część ciasta na wykrojenie gwiazdek. Następnie przygotuj masę. Wszystkie składniki, oprócz białek połącz za pomocą miksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki wytnij gwiazdki i ułóż na wierzchu sernika. Wstaw do nagrzanego piekarnika
Zdrowie na języku :Ppolewą czekoladową....niestety gotową :D Jednak można ją zrobić samemu lub po prostu pominąć. Składniki na biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - aromat Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je. Pozostałe składniki miksujemy, pod koniec dodając ubitą pianę z białek. Składniki na masę: - 1 kg masy twarogowej - 2 jajka - 2 żółtka(...)śmietankowy lub waniliowy - 400 ml mleka - aromat Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę serową, a na nią masę biszkoptową. Pieczemy w 170* przez 65 minut. Po całkowitym ostygnięciu "wywracamy", tak aby biszkopt był na dole
Zdrowie na języku :Plżejszą wersję. A na razie zapraszam Was na rabarbarowy puszek :) Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 450 g mąki - 1 kostka margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)lasek rabarbaru - aromat Margarynę rozpuszczamy i ostudzamy. Rabarbar kroimy w niewielkie kawałki. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo tłuszcz i mąkę, a także proszek do pieczenia, aromat. Miksujemy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180* przez 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto
Zdrowie na języku :Pbiałek, z których ubij pianę. Zmiksuj żółtka z cukrem, margaryną, aromatem, sokiem z połowy cytryny i połową szklanki mleka. Następnie dodaj sypkie składniki tj. mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj pianę z białek i miksuj na najmniejszych obrotach. Piekarnik nagrzej na 180*C. Formę, u mnie keksówka, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej 1/3 ciasta. Do pozostałej masy(...)dodaj kakao i 1/3 szklanki mleka (mleko sprawi, że masa nie będzie aż tak gęsta, wymieszaj. Wylej na masę jasną. Piecz ok. 55 minut. Smacznego
Zdrowie na języku :Pmięciutkie, migdałowe ciasto z kopiatą ilością prażonych jabłek i gruszek, z dodatkiem cynamonu! Pycha! Ciasto migdałowe: 60 g mąki migdałowej Fresano 40 g mąki żytniej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 140 g dojrzałego banan (1 duży, już bez skórki(...)łyżka miodu 1 jajko Masa owocowa: 2 duże gruszki 2 duże jabłka cynamon mielony Piątnica Dodatkowo: płatki migdałowe Fresano Przygotowanie: Mąkę migdałową wymieszaj z mąką żytnią, dodaj proszek do pieczenia, jajko, miód i zmiksowanego na mus banana. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku
Zdrowie na języku :Pząbki czosnku (użyłam TEGO ) 1 łyżka jogurtu greckiego lekkiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180*C. Włożyć przekrojoną na pół dynię. Piec 45 minut. Łososia oprószyć solą, pieprzem i polać sokiem z cytryny. Zawinąć szczelnie w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika po 30 minutach pieczenia się dyni. Łosoś piec 25 minut. Po 45 minutach wyciągnąć dynię, przeciąć
Zdrowie na języku :Pjajka 1,5 szklanki cukru (można i 2 jeśli chcemy słodsze) 2 i pół szklanki mąki tortowej łyżka proszku do pieczenia 4 łyżki masła lub margaryny do pieczenia Polewa ciasta: szklanka cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki czekolady w proszku lub nesquik kakao łyżka masła Foremka: forma na babkę z kominem Przygotowanie(...)mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka, a następnie sok z manga i pomarańczy, mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 160C. Przygotowanie polewy: Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi
Smaki Brazyliiznowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później. Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość(...)przejrzałam kilkanaście przepisów i ten jest już sprawdzony i godny polecenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 90 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy
NA MOIM TALERZUmąki tortowej -100 g mąki pszennej pełnoziarnistej -100 g mąki owsianej/drobno zmielonych płatków owsianych -100 g miękkiego masła -100 g cukru pudru -3 duże jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - tabliczka białej czekolady - pół szklanki mleka dodatkowo dżem malinowy i wiórki kokosowe Przygotowanie: Pół tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Masło utrzeć mikserem z cukrem i rozpuszczoną czekoladą do uzyskania puszystej masy. Dodawać kolejno jajka i dalej ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą czekoladą. Połączyć z masą maślano-jajeczną wraz z mlekiem, cały czas ucierając mikserem. Formę wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć, wierzch wyrównać. Rozsmarować na nim warstwę dżemu
Kuchnia Elliespodu: Herbatniki drobno pokruszyć( ma być około 2 szklanek), orzechy posiekać, masło roztopić i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Foremkę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia i powstałą masą z herbatników lekko dociskając dokładnie wyłożyć dno formy. Przygotowanie masy serowej: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Ciągle(...)było widać brzoskwiń. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, przykryć go z góry papierem do pieczenia. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujesoku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać,pokroić w drobną kostkę,wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej na całą noc) cynamon,kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej(...)papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozpuść margarynę, dodaj do niej kakao, cukier i wodę. Wszystko to razem zagotuj. Odstaw na bok i gdy będzie już przestudzone dodaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym żółtku. Do mieszania najlepiej użyć Męża:) ale jeśli nie ma go pod ręką, to trzeba sobie poradzić samej :) W drugim naczyniu ubij pianę z białek(...)następnie przełóż do czekoladowej masy i łyżką drewnianą delikatnie wymieszaj całość na gładką masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej całą czekoladową masę. Piecz w 180 stopniach 30 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Przypominam, że ona musi być sucha po wyjęciu :) I gotowe :) Po upieczeniu trzeba go dobrze schować, bo buszujący
Lawendowe Nieboekstraktu waniliowego kilka kropel ekstraktu migdałowego kilka drobno posiekanych migdałów pół szklanki obranych migdałów Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały. Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Mamy w ten sposób czas(...)przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki będą bardziej wyraziste. Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy migdał. Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :) Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki
Lawendowe NieboMasło, cukry roztopić i wymieszać. Ostudzić Do chłodnej masy dodać całe jajko i łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką. Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając dużo miejsca(...)pomiędzy nimi, ponieważ się rozlewają ;) Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku - 160 stopni. Ostudzić przed podaniem
Lawendowe Niebowymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki(...)ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga, by ser dodać na kilka minut przed końcem pieczenia. Całość pieczemy 20-25 minut. Przyprawy na górę są dowolne: przyprawy do pizzy, suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Smacznego
Lawendowe Niebo