pieczenia - 22046 przepisów (strona:171/1470)

Rozetki cytrynowo-tymiankowe 109

miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy. Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180`C Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Marmurkowa baba z białek 131

tylko sięgać po następny kawałek, choć w święta nie jest to wcale takie proste!" Składniki : 5 białek 130 g cukru 125 ml oleju rzepakowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy(...)drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki.  Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Sernik Wiedeński 353

się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)" Składniki : 600 g sera chudego 5 jaj 125 g masła 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia  pół laski wanilii dwie łyżki mąki ziemniaczanej  150 g białej czekolady 100 g herbatnków Sposób przygotowania: Ser ucieramy na gładka masę, odstawiamy. W oddzielnej misce miksujemy masło(...)cukrem, a następnie stale mieszając dodajemy po żółtku i po łyżce sera. Do masy serowej dodajemy ziarenka wanilii a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka należy ubić na sztywna pianę a następnie partiami powinniśmy dodawać ją do masy serowej. Na dno silikonowej tortownicy ugniatamy zmielone herbatniki. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Babka migdałowo-czekoladowa 130

miski wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dolewamy olej, ekstrakt i mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Czekoladę kroimy na drobno i wrzucamy do mąki.  Suche składniki mieszamy razem z masą jajeczną, a następnie przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Mleczna Kanapka 409

Mleczna Kanapkę! ” Składniki na ciasto: 50 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 130 g cukru pudru 5 jajek 35 g kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczna: 200 g mleka w proszku 125 ml mleka 150 g cukru pudru 350 g miękkiego masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego  Polewa : 50 g gorzkiej czekolady(...)wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy cukier ciągle mieszając, pod koniec dodając olej. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie stopniowo dosypujemy suche składniki do masy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej kwadratowej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez

Słodkie Przyjemności
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 154

mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej 2 czubate łyżki mąki  kukurydzianej 250 g maki pszennej 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka czerwonych porzeczek Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem(...)mlekiem. Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce porzeczek.  Pieczemy w 180°C przez 25 minut.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto "biało-czarne" 243

ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 4/5 ciasta. 1/5 mieszamy z kakao i wylewamy(...)wierzch ciasta tworząc przy tym różne zygzaki. Pieczemy około 30 minut w 180`C. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawny chlebek ze szparagami 137

myjemy, osuszamy i kroimy drobno. Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która po upieczeniu będzie dekorować nasz chlebek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 minut. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 119

truskawek kilka listków melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy. Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myjemy(...)odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy i odstawiamy na 30 minut. W przygotowane ciasteczka wbijamy po jednym kawałku truskawki i cząstce urwanego listka melisy. Pieczemy w 175`C przez 16 minut. Studzimy na kratce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z Czereśniami 96

mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na  Ciasto Czereśniowe!" Składniki : 135 g masła 4 jajka 180 g cukru szklanka mleka 250 g mąki łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszek do pieczenia szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu(...)uzyskania puszystej piany. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego. Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami.  Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w formie, wierzch

Słodkie Przyjemności
Ciasto jagodowe z białek 320

jeszcze do końca zwarta) wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy. Do tak przygotowanej masy dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy w formie.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 162

malin Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko(...)łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki. Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku  przez około 30 minut - do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta przyda

Słodkie Przyjemności
Ciasto z nektarynkami 121

ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym. Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do złotego koloru. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z wiśniami 183

masła 1/2 szklanki soku z wiśni 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami) 70 g czekolady Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło(...)wlewamy powoli do masy i szybko łączymy.  Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z gruszkami do góry nogami 116

łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i ekstrakt goździkowy dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie(...)dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i  odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania