pieczenia - 22046 przepisów (strona:171/1470)

Ciasto z Czereśniami 102

mając zbyt dużo czasu. Zapraszam na  Ciasto Czereśniowe!" Składniki : 135 g masła 4 jajka 180 g cukru szklanka mleka 250 g mąki łyżka ekstraktu waniliowego łyżeczka proszek do pieczenia szklanka wydrylowanych czereśni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu(...)uzyskania puszystej piany. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy szklankę mleka i masło, a następnie ubijamy. Dodajemy łyżkę ekstraktu waniliowego. Dosypujemy mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia. Wierzch posypujemy umytymi, wydrążonymi czereśniami.  Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Studzimy w formie, wierzch

Słodkie Przyjemności
Ciasto jagodowe z białek 326

jeszcze do końca zwarta) wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy. Do tak przygotowanej masy dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy(...)rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy w formie.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lawendowe ciasto z czereśnią i malinami 169

malin Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wrzucamy masło, dodajemy cukier, cukier lawendowy i ucieramy, następnie dodajemy żółtka, jogurt i dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia - którą następnie dosypujemy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Ostatnim krokiem jest ubicie z białek sztywnej piany, którą dodajemy do ciasta partiami - najpierw 1/3 - mieszamy, następnie resztę, lekko(...)łącząc z ciastem za pomocą łyżki albo łopatki. Do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, na które wysypujemy umyte i wydrążone czereśnie, oraz umyte maliny. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku  przez około 30 minut - do suchego patyczka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Do przygotowania tego ciasta przyda

Słodkie Przyjemności
Ciasto z nektarynkami 125

ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym. Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do złotego koloru. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z wiśniami 188

masła 1/2 szklanki soku z wiśni 3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami) 70 g czekolady Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dolewamy sok i jogurt - mieszamy. Do rozpuszczonego masła dolewamy kilka łyżek masy (aby straciło(...)wlewamy powoli do masy i szybko łączymy.  Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z gruszkami do góry nogami 122

łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jajka ubijam razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy olej i ekstrakt goździkowy dalej miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy na przemian trochę mąki i trochę jogurtu naturalnego. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kwadraciki, następnie(...)dżem) co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach wyłączamy gaz i  odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno tortownicy  ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut. Po tym czasie

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 145

jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany.  W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej(...)przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru. Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi 164

masło, dodajemy cukier i miksujemy. Do przygotowanej masy maślanej dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Do średniej wielkości tortownicy wkładamy na spód papier do pieczenia, a następnie przekładamy ciasto, które następnie posypujemy żurawiną, lekko ją wciskając w ciasto. Ostatnią warstwą są lekko(...)poszatkowane/zmielone orzechy arachidowe, które z wierzchu równo polewamy miodem naciowym. Tak przygotowane ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 180-190`C. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chlebek dyniowo-marchewkowy 142

dodajemy cukier i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika(...)pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto orzechowe 154

przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajecznej i chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Orzechy lekko rozgniatamy i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta, które następnie przekładamy do średniej formy prostokątnej(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180`C Studzimy w formie. Ciasto możemy po ostudzeniu polać polewą kakaową albo posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Małe pieguski 105

pokrojone na małe kawałki, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wbijamy kolejno po 1 jajku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dosypujemy do masy jajeczno-maślanej i miksujemy. Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki które dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy za pomocą małych(...)łyżeczek na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C. Studzimy na blaszce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą 192

pomarańczowego Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy jajecznej wlewamy ekstrakt pomarańczowy i wsypujemy sypkie składniki. Mieszamy. Gotową masę przelewamy do długiej formy keksowej (podwójnej) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez koło 30 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po przestudzeniu dekorować cukrem pudrem, lub polewą kakaową/czekoladową. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka marmurowa 288

łyżki kakao Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do ubitych jajek dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło a następonie dosypujemy mąkę i całość mieszamy. Do podłużnej formy(...)wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierniczki 122

albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy ciepły miód i szybko zagniatamy. Przygotowane ciasto przekładamy do woreczków foliowych ( ja dla ułatwienia podzieliłam sobie(...)wkładamy do lodówki na noc ( około 10-12 h). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami do ciasteczek różne wzory. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez  około 6 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec 152

laskowych) 70 g mielonych orzechów arachidowych łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka (w temp. pokojowej) 50 g czekolady 150 g masła 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki ciepłego mleka 100 g mlecznej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania: Masło ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy kolejno(...)jajku, gdy całość się połączy dolewamy mleko i ekstrakt waniliowy - dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami arachidowymi, drobno posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi, poszatkowaną czekoladą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy około 50-60 minut do złotego koloru

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania