orzechów włoskich 80 g wiórków kokosowych 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowe 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego Przygotowanie Ciasto. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do jednej miski(...)włożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić bez mieszania. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko wymieszać. W trzeciej misce ubić jajka do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach
coolinarnastrefa.blogspot.comwiórków kokosowych * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cukier wanilinowy Sposób wykonania Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, utrzeć do połączenia, dodać resztę mąki i połowę wiórków kokosowych, utrzeć, na koniec dodać resztę wiórków, utrzeć, a następnie zagnieść ciasto tak aby było elastyczne. Z ciasta odrywać kawałki(...)wielkości orzecha włoskiego, zrobić kulkę, spłaszczyć na medalion, a następnie odcisnąć wzorek widelcem wcześniej zanurzonym w mące aby się nie przykleił. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 °C, ok. 15 min. Upieczone wyjąc na kratkę do studzenia
Mix smakuKtóż nie pamięta jak nasze babcie które ręcznie wyrabiały ciasto drożdżowe, a następnie piekła w piecu chlebowym. Zapach ciasta drożdżowego unoszącego się był niesamowity. Przypomina on o ciepłym rodzinnym ognisku domowym, dzieciństwie, nie jeden z nas na pewno podbierał jeszcze ciepły kawałek ciasta i popijał mlekiem. Jest on wypiekiem jednym z najbardziej znanym od pokoleń. Czarna porzeczka jest produktem bardzo(...)rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi 2 kg czarnej
kgwjanczewoSYLWESTER. Na tej imprezie nie może zabraknąć słonych przekąsek jak krakersy, paluszki, sałatki no i czipsy. A skoro mają być czipsy, to lepiej żeby były domowe i z pieca niż z paczki ze sklepu. Proponuję zatem dwa przepisy, jeden na szybko, długi z gotowaniem. Składniki: 3 duże czerwone ziemniaki, 1 łyżka oliwy z oliwek, Marynaka 1: wędzona papryka w proszku(...)pieprz. Marynata 2: domowa przyprawa curry, sól i pieprz. Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na 220 stopni w opcji góra-dół bądź 200 stopni z termoobiegiem. Przygotowujemy blachę wyłożona papierem do pieczenia. Oliwę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy. Sposób 1 Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, ważne, żeby miały one jednakową grubość, inaczej potem przy pieczeniu część
Pełna Lodówkapotrawki lub hummusu. Ugotowane chrupki możemy piec dodając do nich uprzednio ulubione przyprawy, zioła czy nawet starty parmezan, wszystko zależy od Waszej ochoty na dany smak. Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być więcej), sól, słodka papryka, wędzona papryka, pieprz cayenne. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce przygotowujemy ugotowaną ciecierzycę(...)wsypujemy do niej po 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Dokładnie mieszamy. Ciecierzyce przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut. Chrupiemy ze smakiem
Pełna Lodówkałyżeczka proszku do pieczenia, 2 goździki, szczypta soli. Przygotowanie: W szklance zaparzyć kawę i przelać do garnka razem ze wszystkimi składnikami poza mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zestawić z ognia i całkowicie ostudzić (może to potrwać do 3 godzin). Mąkę przesiać dwukrotnie. Wszelkie otręby, które zostaną na sicie dodać(...)powrotem do mąki. Ważne jest aby mąka była odpowiednio napowietrzona, zwłaszcza w cieście, które już na wstępie wydaje się być ciężkie. Do mąki należy dodać sodę i proszek do pieczenia. Gdy płynna masa ostygnie dodajemy ją porcjami do mąki i dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie stanowiło jednolitą i dość gęstą całość. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Papilotki wypełnić masą
Pełna Lodówkaśmietan-fix 120 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając(...)następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą
Passions hobbies lifetemu ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany). Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka(...)Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Galaretka : W garnuszku zagotować dwie szklanki wody. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Mieszać tak długo aż się rozpuszczą. Zostawić
Passions hobbies lifeNASĄCZENIE 700 g mrożonych wiśni bez pestek 100 g cukru 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 kieliszek wódki (25 ml) PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej(...)delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka i odmrozić (u mnie trwało to całą
Passions hobbies lifegalaretki truskawkowe 1/2 dżemu truskawkowego WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę(...)proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę, wyrównać i piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Krem truskawkowy: Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek
Passions hobbies lifejajka 1/2 szklanki cukru beza 5 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli oraz 1 puszka brzoskwiń Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem i dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce 1 godzinkę. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka. Następnie porcjami dodawać(...)koniec dodać budyń w proszku. Dużą blaszkę (42x25) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć masę serową. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić na małe kawałki, ułożyć na masie serowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijać aż cukier
Monia miesza i gotujeŁaciate ciasto z delikatnym aromatem pomarańczowym. 50 dag mąki 40 dag cukru 25 dag margaryny 7 jajek 1 szklanka mleka kieliszek (50 ml) octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)kilka kropel aromatu pomarańczowego Margarynę bardzo dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ocet. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami lekko podgrzane mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. 3/4 ciasta wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto połączyć z kakao, wylać na wierzch. Piec
Praktyczna plwięc zamroziłam ją sobie. Nie wiedziałam co z nią zrobić, więc zrobiłam ciasteczka z masą z białego maku- wyszły pyszne. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości(...)startych migdałach lub innych orzechach. Schładzamy godzinę w lodówce. Po tym czasie kroimy wałeczki w plasterki ok. 0,5 cm grubości i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniodstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitych dodajemy mleko i ostygniętą margarynę z miodem. Ubijamy krótką chwilę do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie wsypujemy do ubitych składników i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni(...)piekarnika. Pieczemy około 35 min, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy na prostokąty. Każdą kostkę biszkoptową obtaczamy w polewie i wiórkach kokosowych. Polewa: 250 g margaryny 240 g cukru kryształu 6 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zagotowujemy i mieszając od czasu do czasu, na małej mocy palinka gotujemy
Made By Mom And Sonśredniej wielkości marchewki) 9- 11 łyżek soku z cytryny 250g miękkiego masła 300g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 8 jajek 300g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200g zmielonych migdałów (dałam zmielone orzechy włoskie) 100g pokrojonych drobno migdałów (dałam płatki migdałowe) lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki z soku z cytryny Cukier puder utrzeć(...)cytryny. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około
O kuchni z uczuciem